BINNENKIJKEN | Rijtjeshuis met een wauwfactor - Wonen&Co
binnenkijken, wooninspiratie, wonen&co

BINNENKIJKEN | Rijtjeshuis met een wauwfactor

22 mei 2018 6 min leestijd Geen reacties

Een rijtjeshuis uit de jaren zestig: hoe retro wil je het hebben? Achter de derde voordeur vanaf de straat woont Kirsten met haar kinderen Mats en Lena. En achter die voordeur ziet het er totaal anders uit dan je verwacht. ,,Je kunt er ook iets van máken.”

Een rijtjeshuis heeft een indeling die doorgaans standaard te noemen is. Maar daarom hoef je nog niet standaard te wonen. Je kunt er ook iets van máken, zegt Kirsten Pijper op de eerste zomerse dag van het jaar. Als een wervelwind is ze door het huis gegaan om alles aan kant te maken, want als je met twee creatieve kinderen een huis deelt, dan ligt er overal wat. ,,Vooral op tafel. Dat is toch wel de plek waar we veel zitten. Niet alleen om te eten, maar ook zoals Mats om te knutselen en zoals Lena om te tekenen. Dat hebben ze van geen vreemden. Hun vader is kunstschilder en zelf heb ik op kunstacademie Minerva een paar jaar fotografie gedaan.”

Kirsten bewoont met haar kinderen sinds drie jaar een sociale huurwoning in de wijk Selwerd, in het noorden van de stad Groningen. Ze had geluk dat ze hem kon krijgen. ,,Mijn schoonmoeder woonde hier. Toen ze is overleden, kreeg ik de kans het huis over te nemen. Ik was en ben er heel blij mee.”

,,Mensen komen hier wel eens inspiratie opdoen”

Hier heeft iedereen een eigen kamer, er is zelfs een gemeenschappelijke computerkamer en verder zijn er naast de keuken nog een bijkeuken, speelzolder en kelder. ,,Eerst had ik een klein huisje in de stad, maar daar pasten geen kinderen in. Gelukkig konden we toen verhuizen naar het bovenhuis bij mijn ouders. En nu wonen we dan hier.” En met plezier. Kirsten kan al haar creativiteit er in kwijt. Ze is een voorbeeld voor de buurt. ,,Mensen komen hier wel eens inspiratie opdoen.’’

Aan alles in huis kleeft een verhaal. Het is zelfgemaakt, voor een prikkie gekocht of gekregen van familie, vrienden, kennissen en marktplaatskennissen. Of gescoord in de een of andere koopjeshoek van een bedrijf, voor een spotprijs op de kop getikt tijdens een opruiming, op een rommelmarkt of bij een bedrijfsverbouwing. Kirsten heeft er een neus voor.

Wandmeubel

Zo komt het dat er in de woonkamer een heuse Jan des Bouvriesbank staat, die lekker zit, mooi is om te zien en daardoor anders is dan de doorsnee bank die je in menig woonwinkel ziet. De bank is fors van formaat, precies goed voor zo’n kleine woonkamer. ,,Mensen denken vaak dat je in een kleinere kamer ook kleine meubels moet zetten, maar dat vind ik juist niet. Je kunt beter een paar grote items kiezen. Dat geeft rust. Je kunt dan niet meer zo variëren met de indeling, maar veranderen lukt ook goed met kleur, accessoires en verlichting.’’

Haar Jan de B. staat tegenover haar trots: een zelfgemaakt wandmeubel van underlayment van 7 meter lang. ,,Het meubelstuk is één geheel en loopt van de voor- naar de achterkamer.” Ter hoogte van ‘Jan’ bestaat het uit een soort dressoir met daarboven planken. En het gedeelte in de eetkamer heeft de functie van bank bij de eettafel. Er liggen vrolijke bloemenkussens op, gemaakt door Kirstens moeder van stof uit een Frans brocantewinkeltje. Net als de linnen gordijnen trouwens. ,,De tafel is ontworpen en gemaakt van de erfenis van oma’’, vertelt Kirsten, die er vervolgens twee comfortabele Artifort-stoelen bij kocht, voor een zacht prijsje op Marktplaats.

Uit Frankrijk komt ook de servieskast, die bij de eettafel staat. Hij was eerst wit, maar kreeg op den duur een knalgele kleur. Die past mooi bij de donkere flessengroene kleur van een van de muren. ,,Die muur kan dat hebben. Als je de kamer binnenkomt, zie je dat heftige groen pas als je je omdraait. Als je de woonkamer in stapt zie je eerst het oudroze van de muur in de zithoek en het groene behang op de muur bij de eethoek. Door die muur twee kleuren te geven, scheid je het eetgedeelte een beetje af van het zitgedeelte.’’

Overal hangen schilderijen van lat-vriend Geert Jan Talens. Vooral het grote doek van kantoormannen met een enveloppehoofd vraagt de aandacht. In de gang laat Geert Jan zien dat hij ook klein kan schilderen. Achter een glasplaat hangt een collectie van zo’n tweehonderd beschilderde luciferdoosjes, gegroepeerd tot één object.

Vanuit de hal lopen we de gezellige keuken in. De halve koopjeshoek van een woonwarenhuis is hier terug te vinden, maar dan op z’n Kirstens getransformeerd tot iets dat niet standaard is. Leuk is het schoolbord in de vorm van een appel; gemaakt van hout en geverfd met schoolbordkrijt. In de aangrenzende bijkeuken staan de huishoudelijke apparaten.

Koopjeshoek

Op de trap naar boven ligt nog het rode zeil van Kirstens schoonmoeder. Maar verder is alles anders geworden. Het kleinste kamertje links heeft geen deur meer; het is een open computerkamer geworden, opgeleukt met bont grafisch Ikeabehang voor een euro per rol uit de koopjeshoek. En zo klein als dit kamertje is, het heeft zelfs een gezamenlijke walk-in-closet voor alle bewoners van het huis.

De slaapkamer van Kirsten ligt er tegenover. Geen blauwwitte frissigheid hier, maar warm donkerbruin met bontgekleurde patchwork gordijnen met barokke bloemenprints. Aan elkaar genaaid met Franse stofjes. Aan de muur hangt een levensgrote ‘Geert Jan’.

Dan komen we bij de kinderkamers. ,,Aan de deuren kun je hun karakter aflezen’’, zegt hun moeder. ,,De deur van Mats is beplakt met van alles dat met verkeer te maken heeft. Bij hem is het rommelig. Vaak ligt de hele vloer bezaaid met Lego. Hij houdt erg van regelen, verkeer, verkeerslichten. Lena is heel netjes en op haar deur staat alleen haar naam.’’ De kamer van Mats is blauw. Een van de eyecatchers is de M-kast boven zijn werkbank, alias bureau. De kast heeft de vorm van een letter M en is uiteraard zelfgemaakt. Dromen doet Mats in een hoogslaper. Een berengordijn verbergt wat onder zijn bed staat.

Creativiteit

Wie de keurige kamer van Lena binnenstapt, kan niet om de knalgele lambrisering heen. Ze heeft een echte meisjeskamer, met lieve knuffels naast haar hoofdkussen. Pronkstuk is een groot zelfgetimmerd poppenhuis, compleet met vensterbanken en kunst. ,,Het schilderij uit mijn slaapkamer hangt hier in miniformaat aan de poppenhuismuur.’’ Lena’s kamer wordt verlicht door een kringlooplamp. ,,Die hoort eigenlijk op een voet, maar wij hangen hem op.’’ Alles kan anders.

Dat geldt ook voor de tuin. In de achtertuin staat onder een prachtig doek een buitentafel uit de koopjeshoek en designstoelen van Marktplaats. ,,De tuin bestond eerst uit gras en twee grote kerstbomen. Daar houd ik niet van. Ik heb van de ene kant een border gemaakt en van de andere kant terras. De stenen kreeg ik via via, het patroon heb ik zelf bedacht.’’

,,Ik ben altijd met mijn huis en tuin bezig”

Achterin de tuin staan een – zelf ergens afgebroken en hier weer opgebouwd – tuinhuis en een gezellig buitenverblijf voor twee konijnen. Kirsten: ,,Ik ben altijd met mijn huis en tuin bezig, ik kan al mijn creativiteit erin kwijt. Ik heb het hier naar mijn zin. Toch droom ik wel eens van een nieuwbouwhuis. Maar wel in de stad. Voor mij is er in een dorp te weinig te beleven. Hier stap je gewoon op de fiets en dan maak je altijd wel wat mee. Ik ben een geboren en getogen Stadjer. En dat zal ik altijd blijven.’’

Wie Kirsten (37) Pijper, Mats (9) en Lena (7).
Wat rijtjeshuis in de stad Groningen.
Gebouwd in 1964.
Wonen er sinds 2015.
Aantal slaapkamers 4, waarvan één computerkamer.
Laatste project wandmeubel in de woonkamer
Favoriete plek aan tafel.
Droomhuis Een nieuwe woning in een nieuwe Groninger wijk.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

 

Neem ook een kijkje in deze onder architectuur gebouwde woning in Meerstad, met een prachtig uitzicht op het water. Bewonder dit voormalige postkantoor in Workum dat is omgetoverd tot een moderne, lichte woning waarin kunst centraal staat. Of kijk binnen in dit karakteristieke jarendertighuis in Emmen met een Scandinavisch-industrieel interieur 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×