BINNENKIJKEN | De schoonheid van een oude notariswoning - Wonen&Co
binnenkijken, notariswoning, woonkeuken, wonen&co

BINNENKIJKEN | De schoonheid van een oude notariswoning

20 november 2018 4 min leestijd Geen reacties

Wie droomt er níet van te verhuizen naar een oude karakteristieke notariswoning en die helemaal naar eigen smaak in te richten? René en Jittina Wolthuis deden het. ,,Het voelt soms onwerkelijk.’’

Grootegast heeft niet meer zoveel oude huizen. Van die panden waar de historie bijna tastbaar is en waar de pure ambachtelijkheid waarmee ze gebouwd zijn voor een ongekende charme zorgt. De meeste monumentale woningen zijn inmiddels afgebroken. Zo niet de notariswoning tegenover het gemeentehuis, in het hart van het dorp. Onopvallend verscholen achter heel veel groen, stond hij jaren te wachten op een nieuwe eigenaar.

Het toeval wilde dat op een goede dag René en Jittina Wolthuis er langs liepen en ontdekten dat de notaris zijn huis al een tijd te koop had staan. ,,Uit nieuwsgierigheid zijn we eens gaan kijken. De woning was flink gedateerd en opgedeeld in allerlei kleine kamers, maar dankzij Jittina’s ruimtelijk inzicht konden we er wel ‘doorheen’ kijken. We zagen meteen voor ons hoe het zou kunnen worden’’, vertelt René aan de keukentafel, waar Jittina versgebakken appeltaart serveert.

Salon

Het stel was al een poos op zoek naar een groter huis. Jittina, die schoonheidsspecialiste is, had haar salon in de garage van hun nieuwbouwhuis. Ze droomde van uitbreiding, maar dat kon daar niet. Bovendien vond ze het huis met hun twee kinderen, Esmé en Mirthe, te klein geworden. ,,Het mooie van die notariswoning was dat er een kantoorbestemming op zat. Je mag niet overal zomaar een bedrijf aan huis hebben.’’

,,Het mooie van die notariswoning was dat er een kantoorbestemming op zat”

Uiteindelijk kwamen René en Jittina tot overeenstemming met de notaris. Ze ruilden van woning en keerden voor de laatste centjes hun spaarpot om. Een tijd van drastisch verbouwen volgde. Vervolgens gingen ze aan de slag om er hun thuis van te maken. Het volledige schrootjesinterieur sneuvelde, net als de kamertjes en kantoren. ,,De dragende muren zijn blijven staan. Maar verder is alles gestript, van onder tot boven. En nadat we in onze slaapkamer water ontdekten, zijn er ook meteen nieuwe daken en dakgoten gekomen.’’

Klusproject

Het laatste project was de keuken, in het voormalige koetshuis Net toen René besloot de muren er zelf uit te slopen, schoot het hem verschrikkelijk in de rug. Aan dit ongemak heeft hij wel een van de mooiste herinneringen over gehouden. Want wat gebeurde er? Op een avond stond zijn voltallige voetbalteam met sloophamers en al op de stoep om de klus voor hem te klaren. Terwijl de heer des huizes op de bank lag, beukten de voetballers de muren er uit. Het was zo klaar.

Anno nu staat de notariswoning er stralend bij. Het is binnen en buiten geschilderd in kleuren die passen bij het monumentale pand: voornamelijk zwart en wit. Binnen is gekozen voor een landelijke woonstijl, met vergrijsde natureltinten. Zowel beneden in de woonkeuken, de opkamer, de tuinkamer, de zitkamer, de gangen en de salon, als boven in de zeven slaapkamers en de badkamers.

Het huis lijkt bij een eerste bezoek wel een doolhof, maar toch er zit systeem in. Twee gangen snijden elkaar als het ware in kruisvorm. Na binnenkomst bewonderen we al snel de grote, in landelijke stijl ingerichte, woonkeuken in grijstinten. Tegenover het kookeiland staat een 4 meter lange tafel, gescoord in de uitverkoop.

Opkamer

Romantisch is de verderop gelegen opkamer, waar twee sofa’s uitzicht bieden op tuin en terras. Een flinke slag groter is de knusse doch deftige tuinkamer, met hout-kachel, royale banken en donkerbruine muren die je lijken te omarmen. Aan de voorkant van het huis vinden we nog een zitkamer: ook al zo’n gezellige plek. Aan de overkant van de middengang, is het voormalige notariskantoor. Tegenwoordig komt er geen clientèle meer om aktes te tekenen; de huidige klanten strijken er neer om te wachten tot hun schoonheidsbehandeling begint.

Boven zijn alle slaapkamers en twee badkamers. Alles is door Jittina ingericht in dezelfde landelijke stijl. Het ademt rust en eenheid. René kan zich er helemaal in vinden en voelt zich er thuis bij.

Kluis

De bewoners weten dat veel mensen hun huis kennen. De een heeft er bij de notaris zijn hypotheekakte getekend, de ander kwam voor een erfenis of een samenlevingscontract. Al die officiële momenten uit een mensenleven, ze passeerden in het notariskantoor. Een grote kluis in wat nu de gang is, verwijst nog naar die tijd.

Vanwege al die historie van hun pand is iedereen er welkom. ,,Wie het wil zien, belt maar aan’’, zegt René. Ze zijn wel wat bezoek gewend. Een paar jaar geleden ging het wandelevenement Tocht om de Noord, door Grootegast. En door hun huis. ,,We hadden ons huis opengesteld. Zo’ n 4000 wandelaars zijn er dwars doorheen gebanjerd.”

,,Tijdens het wandelevenement Tocht om de Noord zijn zo’ n 4000 wandelaars dwars door ons huis heen gebanjerd”

De twee prijzen zich gelukkig dat ze nu hier wonen. Alle grote klussen zijn klaar, het huis is fijn ingericht, ze voelen zich er goed. Jittina omdat ze als boerendochter wel wat ruimte en vrijheid gewend is, René omdat hij van het huis houdt. Ze hopen er samen oud te worden.

Wie René (boekhouder, 48), Jittina (schoonheidsspecialiste, 45), Esmé (18) en Mirthe (16) Wolthuis, poes Joep en vis Blub.
Wat monumentale notariswoning in Grootegast.
Gebouwd in 1840.
Wonen er sinds 2013.
Aantal slaapkamers 7.
Favoriete plek de tuinkamer, met uitzicht op terras en ‘Notaristuun’.
Laatste verbouwing keuken.
Favoriete woonwinkel Kavel 22 in Opende.
Bijzonderheid wat een notaris- en klerkenkantoor was, is nu een wellnessinstituut.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

 

Wil jij net als Jittina en René ook romantisch-landelijk wonen? In dit artikel shop je mooie woonaccessoires in dezelfde stijl. Neem ook een kijkje in het huis van Karla en Willem, dat op een paar binnenmuren na volledig van staal is. Of laat je inspireren door het sfeervolle jarendertighuis van Jordi en Arjan in Groningen

Geen reacties

Laat een reactie achter

×