BINNENKIJKEN |Splinternieuw huis met interieur vol historie - Wonen&Co
binnenkijken, nieuwbouwwoning, Heiligerlee, wonen&co

BINNENKIJKEN |Splinternieuw huis met interieur vol historie

19 maart 2019 4 min leestijd Geen reacties

Het was al jaren een droom van Harrie en Grean, een eigen huis bouwen. Vorig jaar was de tijd er rijp voor: ze kochten een kavel op een prachtige plek in Heiligerlee, maakten een ontwerp en begonnen te bouwen. Nog geen jaar later trokken ze in hun pronkjuweel. ,,We zijn er zo trots op.’’

Het kriebelde al een poosje. Dertig jaar werkte Harrie Wilts in de bouw, waarvan jaren als zzp’er, en de ervaring had zich opgeslagen in zijn vingers. Wat zou hij ooit graag eens iets voor zichzelf bouwen. Waarin al die inspiratie die hij had opgedaan samen zou komen, al die elementen uit die bouwprojecten waarvan hij dacht: als we ooit nog eens… dan moet dát erin.

De tijd was er rijp voor, vonden Harrie en zijn vrouw Grean. Hun vier kinderen waren groot, twee waren zelfs al uitgevlogen, en ze naderden beiden de 50. En alsof het zo bedoeld was, liep Grean in de zomer van 2017 een vriendin tegen het lijf die ze in geen tijden had gesproken. Toevallig bleek de vriendin een weiland in de verkoop te hebben, bij Heiligerlee, dat werd verdeeld in vier bouwkavels. Met ruimte, vrij uitzicht, een bos en een meer om de hoek – fijn voor de honden – en ook nog eens vlak bij hun oude woonplaats Winschoten en de A7 om snel in Groningen te zijn. De keuze was snel gemaakt.

Zo kwam het jaar 2018 in het teken te staan van bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Een andere vriendin van Grean kocht de naastgelegen kavel en huurde Harrie en zijn team in voor de bouw. Zo verdiende hij overdag zijn geld. Eind van de middag versleepte hij zijn spullen naar zijn eigen grond, waar hij tot in de avond kon doorwerken aan hun eigen woning. Daarna kon hij zo in bed stappen in de wooncontainers die ze op het terrein hadden geplaatst.

,,We hebben daar bijna een jaar in gewoond. Niks aan, je zit zo op elkaars lip. Maar voor Jelle, onze bordercollie, was het geweldig’’, vertelt Grean. ,,De hele dag was hij buiten, de jongens van de bouw gooiden af en toe een bal naar hem.’’

Het begin van 2018 was koud en het was afzien in de woonunits. Daarom hadden ze tegen elkaar gezegd: voor de kerst wonen we er. Gelukkig zat alles mee. De droge zomer was voordelig en er was amper vertraging. Half mei werd de fundering gelegd en inderdaad, nog voor de kerst trokken ze in hun zelfgebouwde paleis.

En een paleisje is het geworden. Harrie en Grean wisten precies hoe ze het hebben wilden. ,,Ik bepaalde hoe de buitenkant eruitzag, Grean voerde binnen de regie’’, zegt Harrie. ,,We vertrouwen elkaar blind. Als zij het zo bedacht heeft, weet ik dat het wel goed komt. En omgekeerd.’’

Boerderijtje

Het rieten dak geeft het geheel van buiten al het gevoel van een boerderijtje aan een Drentse brink. En die sfeer trokken ze door naar binnen. Niet alleen door de hoge nok in de woonkeuken, maar ook door het interieur. De grijstinten op de muren en de zwarte keuken maken het tot een warm geheel.

Het huis mag dan spiksplinternieuw zijn, voor de inrichting kozen ze juist voor historie en karakter. Stad en land speurden ze af voor authentieke materialen. Ze werden kind aan huis bij antieke meubelzaken.

Een greep uit de vondsten: het Franse badje in de slaap- annex badkamer, de kloostermoppen uit een oud Hongaars klooster (,,bij het metselen zag ik nog hamers en sikkels op de stenen staan’’), de Franse balkonhekjes in de balustrade boven aan de trap, de Delftse witjes in de douche.

Wat het huis voor het paar nog dierbaarder maakt, zijn de vele uren werk die ze erin hebben gestoken. ,,Nou, vooral hij hoor’’, knikt Grean richting Harrie. ,,Ik ben zo trots op hem. Maar het is waar, als ik nu de eikenhouten deuren zie, moet ik vaak denken aan hoe ik die allemaal zelf in de was heb gezet. Dat is toch anders dan wanneer je achteraf gewoon een rekening betaalt.’’

Harrie: ,,Toen op een dag de laatste steiger voor het huis was weggehaald, liet ik de honden uit. Ik liep op de dijk en zag ons huis in de verte liggen. Potverdorie, dacht ik, dat is toch wel echt heel mooi.’’

Wie Harrie (51) en Grean (49) Wilts, honden Jelle en Tibo.
Waar vrijstaande woning met rieten dak in Heiligerlee.
Wonen hier sinds 2018.
Gebouwd in 2018.
Favoriete plek in de keuken of voor de haard, maar het bad in de slaapkamer is ook favoriet.
Bijzonder het huis is helemaal zelfgebouwd.
Woontip ga je zelf een huis bouwen, houd dan vast aan jouw visie op hoe het moet worden. Laat je niet ompraten door mensen met goedbedoelde adviezen, maar vaar standvastig je eigen koers.
Woonwens volgende projecten zijn de schuur en de tuin, die moeten nog aangelegd.
Website harriewilts.nl

TEKST MIRANDA TEN WOLDE
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Iets moois gezien in deze binnenkijker? Shop hier woonaccessoires en meubels in de stijl van Harrie en Grean. Marc bouwde ook eigenhandig zijn droomhuis. Het werd verkozen tot meest duurzame woning van Friesland.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×