binnenkijken, wooninspiratie, woonaccessoires, meubels, modern, woonkamer, bolsward

BINNENKIJKEN | In een modern ingerichte bovenwoning in Bolsward

Bij de buren kijk je soms je ogen uit! Met die fantastische zithoek, originele werkplek, romantische slaapkamer of gezellige eethoek. Deze week: Chantal over de woning van Heleen.

Ze roemen elkaars huis en inrichting, ook al zijn die qua stijl niet te vergelijken. In een vorige editie sprak Heleen Visser (50) vol lof over het huis van buurvrouw Chantal Ypma. Dit keer is het de beurt aan Chantal die al net zo enthousiast is over de woning van Heleen. Haar interieur kent een rustige basis met een strakke maar ook landelijke woonstijl. Veel zwart-wit aangevuld met neutrale tinten zoals zandkleur en grijs. Het huis van Chantal is wat drukker ingericht, met veel planten en kleur. ,,Maar we vinden het wel mooi, we waarderen elkaars stijl heel erg.’’

Modezaken

Net als haar overbuurvrouw woont en werkt Heleen in het pittoreske centrum van Bolsward. Hier bestiert ze, samen met haar man, Mode in Bolsward (vier modezaken). Ze wonen boven een kledingwinkel – niet hun eigen – met het stadscafé als buurman. ,,En hotel De Wijnberg in onze voortuin.’’

,,Als we terugkomen van vakantie beseffen we altijd weer hoe mooi we hier wonen’’ 

Via een trap bereiken we de bovenwoning die verrassend ruim is. Het huis bestaat uit twee woonlagen en telt vijf vertrekken waaronder drie slaapkamers. De modespecialist woont hier samen met haar man Eelco (52) en zoon Christian (18). Dochter Mireille (22) is het huis al uit. De woonkamer, keuken en het eetgedeelte zijn samengevoegd tot een grote ruimte.

Lichtkoepel

De grootste troef van het huis is het glazen dak boven de eettafel. En dat is ook een van de redenen waarom buurvrouw Chantal ons hier uitnodigde. ,,Ja echt wauw. Ik vind dit zo ontzettend mooi.’’ Maar ook de vide erboven, benadrukt ze. Een enorme bak licht valt door de koepel naar binnen. ,,En bij een heldere nacht kunnen we de sterren tellen”, vult de bewoonster trots aan.

De eerste stenen van het pand zijn gelegd in 1890. Ten tijde van de koop was het een bouwval, vertelt Heleen. ,,Wij hebben het in een jaar gerenoveerd. Laten renoveren’’, corrigeert ze. Ze heeft destijds ook een architect ingehuurd om een lichtplan te maken voor het huis. ,,Nu hebben we verlichting op alle juiste plekken.’’ Maar, vervolgt ze, ,,er zijn nog steeds ongebruikte contactpunten zoals die aan weerszijden van de koepel. Ik weet niet zo goed wat er moet hangen.We zijn ook druk met onze bedrijven, dus dat soort dingen blijven er dan bij.’’

,,Bij een heldere nacht kunnen we de sterren tellen”

Hoewel ze in het centrum woont, is daar binnen niets van te horen. ,,We wonen hier heel fijn. Als mijn man en ik terugkomen van vakantie beseffen we altijd weer hoe mooi we hier wonen.’’ Op het dakterras kan ze genieten van het buitenleven en vanuit de woonkamer is er een prachtig uitzicht op het Marktplein. Daar heeft ze dan ook geen vensterbanken, maar een bank voor de raampartijen met lekker veel kussens. Ze zit er vaak met Chantal te kletsen.

Bourgondiërs 

,,Zeventien jaar geleden was ik Chantals eerste kappersklant. Vanaf dat moment zijn we goede vriendinnen geworden. We hebben alles van elkaar meegemaakt.’’ Alhoewel het een kwestie is van oversteken, is het niet zo dat ze de deur bij elkaar platlopen. ,,Maar we zijn beiden Bourgondiërs en mogen graag een flesje wijn open trekken. Na het werk even de dag bespreken.’’ En als er een lamp moet worden opgehangen – haar man heeft twee linkerhanden – zijn bevriende buren ook heel handig, weet Heleen. Nu nog bedenken wat voor lamp.

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO MARGRIET DE JAGER

In een vorig artikel sprak Heleen over het huis van buurvrouw Chantal Ypma in Bolsward, met een mix van modern en vintage. Neem een kijkje in het romantische vissershuisje van Anneke en Wessel de Boer, of laat je inspireren door het huis van Ria Manning in Appingedam waar vintage, design en veel groen samenkomen.