BINNENKIJKEN | In een modern appartement in Groningen
binnenkijken, appartement Groningen, modern, design

BINNENKIJKEN | Wonen in de wolken

4 juni 2019 5 min leestijd Geen reacties

Ellis en Joost Brunsting wonen op de 18de etage van De Brander, een van de twee appartementencomplexen die verrezen op de plek van de Hunzecentrale in Groningen. Als je omhoog tuurt om te ontdekken waar dat is, krijg je bijna een stijve nek. Of hoogtevrees.

In minder dan een halve minuut zoeft de snelle lift comfortabel omhoog, om geruisloos tot stilstand te komen op de 18de. Het is een van de bovenste etages van deze Groninger wolkenkrabber, die 23 verdiepingen telt. Samen met De Stoker is het witte appartementencomplex naast de Euroborg, het voetbalstadion van FC Groningen, een herkenbare toren in het Stadse landschap. Wie op de Brunstingetage de lift uitstapt, ervaart rust.

Ellis en Joost zijn de eerste bewoners van het ruime appartement. Het heeft drie slaapkamers, een living met een keukeneiland in het midden en een balkon op het zuiden. Ze wonen er nu een jaar of zeven en genieten er elke dag. Het is er licht, ruim en sereen stil. Natuurlijk is het uitzicht adembenemend. Aan de noordkant kijken ze op de stad Groningen, met zijn groene ommelanden en stadion van het FC Groningen aan hun voeten. Bij hun buurman kijken ze recht op de grasmat en de tribune van de Z-Side. Aan de zuidkant zien ze spoorlijnen en water, buitenwijken en bedrijfsterreinen en misschien net een stukje Drenthe.

Balkon

,,Als het regent in Hoogezand, dan zie je het daar ook echt regenen. Ik sta weleens op het balkon en dan zie je het slechte weer dichterbij komen. Ineens hoor je het dan druppelen’’, vertelt Ellis. Ze geniet van het wonen in de wolken. ,,Je hoort hier niks. Ik kan er soms zo naar verlangen om naar huis te gaan, want het is hier zo lekker zen!”

,,Doordat het een hoekappartement is, heb je een adembenemend uitzicht”

Voorheen woonde het stel in de wijk Zonland. ,,We hadden daar een eetclub met een paar andere stellen. Het ene stel na het andere ging verhuizen. Toen begon het bij ons ook te kriebelen. We hadden weleens bij mensen in De Stoker gezien hoe mooi je hier kunt wonen. Dat leek ons ook wel iets. Toen ontdekten we dat dit appartement al twee jaar te koop stond. Joost voelde er veel voor. Het is ruim, licht, gelijkvloers en doordat het een hoekappartement is, heb je een adembenemend uitzicht.’’

Wonen in een appartement heeft voordelen. ,,Het is makkelijk. We houden bijvoorbeeld van reizen. Je trekt hier de deur achter je dicht en je kunt gaan. Er is geen grote tuin om te onderhouden. En de kinderen zijn de deur uit, dus we hoefden ook geen rekening meer te houden met hun woonwensen.’’

Casco opgeleverd

Ellis en Joost zetten hun huis in Zonland te koop. Tot hun verbazing was het na een dag verkocht. ,,Toen ging alles snel. We kochten dit appartement, waarvan er trouwens in dit complex maar vier zijn. Alles was casco: er zat geen vloer in, geen badkamer, geen keuken. Door de verkoop van ons huis moesten we veel grote beslissingen in korte tijd nemen’’, blikt Ellis terug.

,,We zijn met de vloer begonnen. Ik wilde iets neutraals, maar niet koud. Het is een lichtgrijze gietvloer geworden, in het hele appartement, met vloerverwarming. Als het warm is, kan de vloer ook koelen. Daarna hebben we een witte hoogglans keuken uitgezocht, met een blad van wit corian. De keuken zit in het midden van de leefruimte, als een soort eiland. Je kunt er omheen lopen. Maar ook rennen of fietsen, zoals onze tweejarige kleinzoon Tobian graag doet.’’

Ellis is van het minimalisme. ,,Daarom vind ik bijvoorbeeld een kokendwater-kraan in de keuken zo ideaal. Heb je geen waterkoker meer op je aanrecht staan.’’ Joost volgt haar smaak. Er staat niets zomaar. Alles is verantwoord, design en bewuste keuze. Soms vanuit Zonland meeverhuisd naar De Brander. Vaak op maat gemaakt of nieuw gekocht.

,,De designbank komt uit het vorige huis. Dat was een project, want hij paste niet in de lift. Uiteindelijk hebben we hem met vier man via het trapportaal naar de 18de etage gesleept’’, vertelt Joost. Nu staat hij dan in de zitkamer, samen met de twee witte Columbus stoelen van Harvink en het glastafeltje van Eileen Gray die ze allemaal al hadden. Maar ook met de nieuwe tv. ,,Tv’s zijn van die dingen: wat moet je er mee? Het leuke van dit design is dat het niet alleen een apparaat, maar ook echt een meubeltje is.’’ Het dressoir is op maat gemaakt door Artyx, het vloerkleed komt van Ikea.

binnenkijken, appartement Groningen, modern, design

Oog voor detail

In de eetkamer staat ook weer niet zomaar een tafel. Ellis en Joost vielen voor de robuuste houten Base van Arco, die gelukkig uit elkaar kan en dus met de lift naar boven kon. Op tafel staat een vaas met een tulp. Een stenen vrouwtje hangt over de rand en heeft een tulpenblad als oerwoud boven zich. ,,Ik heb oog voor detail’’, zegt Ellis. ,,Hier geniet ik van.’’

Een groot zonnig schilderij hangt achter de tafel. Het is speciaal voor hen gemaakt door Bert Smidt van de eetclub in Zonland. Ook andere schilderijen in huis zijn van hem, maar in de gang hangt een echte Gerriet Postma. Om het plaatje in de eetkamer compleet te maken, bewaren de bewoners hun servies in een kast met een uitvergrote vergulde sleutel. Het is een ontwerp van Studio Job en heet daarom simpelweg Job Cabinet.

Behalve de masterbedroom, technische ruimte, en logeerkamer, is er ook een logeerkamer die helemaal voor kleinzoon Tobian, zijn broertje Joris en het toekomstige kleinzoontje is ingericht. Gezellig met allerlei Ikea-items, maar de kinderstoeltjes zijn dan weer van Piet Hein Eek.

Terwijl Ellis met haar verrekijker het FC-stadion in tuurt, opent Joost de deur naar het zonnige balkon. De smalle strook langs de zitkamer loopt uit in een heus terras ter hoogte van de kleinkinderkamer. Natuurlijk staat ook hier geen meubilair van het type dertien in een dozijn. Op ‘Philippe Starcks’ genieten Ellis en Joost hier ’s morgens van hun koffie. En ’s avonds van hun glaasje wijn, terwijl de lichtjes van de stad diep onder hen fonkelen.

Ellis en Joost hebben het naar hun zin in De Brander. Een eetclub hebben ze er niet, maar wel zijn de bewoners leuk met elkaar. ,,Mensen zijn allemaal heel aardig, er hangt een gezellige sfeer. We hebben ook een activiteitencommissie die leuke dingen organiseert als een stadswandeling of een proeverij’’, vertelt Ellis, terwijl de design koekoeksklok luidruchtig twaalf keer roept. Tijd om te gaan.

Wie Ellis (62, werkte in gezondheidszorg) en Joost Brunsting (66, werkte in de ICT).
Waar appartementen-complex De Brander (23 etages), Groningen.
Wat groot appartement op de 18de verdieping.
Wonen er sinds 2012.
Gebouwd in 2010.
Aantal slaapkamers 3.
Stijl modern en design.
Favoriete plek de bank, het is geen werkwoord, maar wij banken graag.
Favoriete woonwinkel O42 in Groningen
Bijzonder uitzicht op voetbalveld en tribune Z-Side FC Groningen.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Iets moois gezien in deze binnenkijker? In dit artikel hebben we de mooiste items verzameld. Houd je meer van Scandinavisch en industrieel? Neem dan een kijkje in het gezinshuis van Petra en shop woonaccessoires in dezelfde stijl.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×