wooninspiratie, woonaccessoires, binnenkijken, bijzondere woning, vintage, industrieel

BINNENKIJKEN | Meetstation wordt statig droomhuis

Onmeetbaar woonplezier in een voormalig meetstation, verborgen in het bos bij Witteveen, voor Herma en Otto. Ze vielen als een blok voor de plek. ,,Stilte, rust, natuur: we zijn hier thuis.’’

Daar stonden ze dan op een donkere vrijdagavond in december 2015, midden in een stikdonker bos, het adres waar het navigatiesysteem hen naar toe leidde. Maar er was geen gebouw te bekennen … Even daarvoor zat Otto de Groot thuis in hun rietgedekte boerderij in Sleen gewoon voor de lol een beetje op Funda te kijken. En opeens zag hij een bijzonder object aan de Mej. Talmaweg in Witteveen: een voormalig meetstation van het KNMI, dat al sinds 1988 buiten gebruik was.

Otto en echtgenote Harma waren meteen nieuwsgierig en stapten in de auto, maar vonden het dus niet. De volgende ochtend gingen de geboren en getogen Drenten in de herkansing: en daar stond het, verschillende strakke gebouwen, mysterieus wit oplichtend in het bos. Herma: ,,We kropen door een gat in de omheining en waren verkocht: deze prachtige plek, die stilte, die bijzondere gebouwen…’’ En dat ‘verkocht’ prijkte daarom een week later al op de huizensite.

In 1939 is het meetstation gebouwd, ver van alle storende invloeden van treinen, leidingen en wegen. Zodat de metingen van aardbewegingen in Witteveen niet werden verstoord: in 1970 waren dat er bijvoorbeeld nog 415. De Gasunie moest zelfs in 1960 haar leidingen in een grote boog om deze locatie heen leggen.

,,In de eerste week van de verbouwing was de post onvoorzien al uitgegeven…”

Het hoofdgebouw is een wit strak symmetrisch blok met een sterk overstekend dak dat als een grote platte zwarte hoed erop lijkt te liggen. De grondmaat is 12 bij 22 meter en er waren alleen twee deuren en geen enkel raam! Opvallend: een spouw van maar liefst 1,5 meter breed, opgevuld met turf voor optimale isolatie. ,,We dachten die 400 kuub turf er met wat vriendenhulp zelf uit te kunnen scheppen, maar het was keihard en moest er door een professional worden uitgezáágd. En zo was onze post ‘onvoorzien’ op de verbouwbegroting in week 1 al op …’’, grinnikt Otto achteraf. En ook doordat alle nutsvoorzieningen nog moesten worden aangelegd – er was alleen maar een electriciteitsaansluiting – verdween ,,veel geld meteen onder de grond.” 

Industrieel en vintage interieur

Met het uitzagen van ramen en grote openslaande deurpartijen in bijna alle ruimten kwam er voor het eerst door het bos gefilterd daglicht in het gebouw. De halfronde voordeur zit exact in het midden en aan deze kant zijn expres geen ramen gemaakt: vanaf de oprijlaan van zo’n meter of 175 heeft het gebouw daardoor haar bijzondere uitstraling behouden. ,,Een pakketbezorger vroeg laatst zelfs of het een kerk of zo was.’’

Vanuit de ruime woonkamer kijk je aan beide kanten (oost-west) door de grote hoge raampartijen met zwarte kozijnen en openslaande deuren naar tuin en bos. Twee uitnodigende banken en een originele Eames stoel met voetenbank staan op de gedeeltelijk grijs geverfde houten vloeren. Het Turkse theetafeltje, kringloop, voelt zich thuis bij hun begin jaren negentig in Amsterdam aangeschafte Jan de Bouvrie-fauteuils. De zwevende houtkachel wordt uitnodigend geflankeerd door een wand van gedroogd openhaardhout van eigen bomen. Diverse verzamelingen apothekersflessen en oude medische apparatuur van verpleegkundige Herma staan tentoongesteld in oude vitrinekasten en passen prachtig in de sfeer van het huis.

Grafisch interessante, maar voor de leek ondoorgrondelijke, seismogrammen hangen her en der door het huis. ,,Die lagen hier nog en we willen de oorsprong van dit gebouw koesteren.’’ De houten balken van het plafond bleven door het hele huis stoer in het zicht. Otto: ,,Het huis heeft eigenlijk drie boven elkaar liggende daken, met daartussen in totaal 1 meter isolatie. En óp het dak plaatsten we zelf een serie zonnecollectoren.’’

Logeerhuis en hot tub

Door het huis heen hingen ze vintage stoere lampen op, vrolijk afgewisseld met frivole kroonluchters. In hun slaapkamer staat een wit vrijstaand bad achter de halfhoge wand bij het hoofdeind van het bed. De muren zijn in het huis grotendeels glad gestuukt en licht geschilderd, maar niet in de masterbedroom. ,,Want zo zie je in de buitenmuur nog de afdrukken van de turf.’’ Herma schuurde een oude werkbank, die door de eigenaar van hun vorige huis in de schuur was achtergebleven. Met de twee zwarte hardstenen kommen is hij omgetoverd tot trendy badkamermeubel. Julia koos net als haar ouders voor haar slaapkamer een rustige sfeer met veel grijzen en zwarten. Het vinyl-met-betonlook op de vloer past hier naadloos bij.

Er zijn nóg drie witte vierkante gebouwtjes op het terrein. Het oorspronkelijke kantoor met een achterliggende meetruimte is liefdevol veranderd in een comfortabel logeerhuis in retro-sfeer. Het kleinste witte blok werd gewoon tuinschuurtje en een andere ruimte is gepromoveerd tot luxe werkplaats. Want wie kan er net als Otto bogen op een werkblad van 10 cm dik natuursteen? Het is net zoals de exact even hoge vrijstaande pilaar een oerdegelijk restant van de oorspronkelijke meetomgeving.

Op het 1 hectare grote terrein staan veel bomen, vooral berken en eiken, al is er al flink gekapt. Ook buurman Staatsbosbeheer zorgde voor meer licht en lucht door de strook bos direct buiten de omheining flink uit te dunnen. Herma is in huize De Groot degene met de groene vingers en maakte het tuinplan. Veel gras, beukenhagen en grote strakke grijze tegels voor paden en terrassen zorgen voor rustige ruime lijnen. ,,De basis is klaar, nu nog kleur. Bij onze vorige boerderij stonden prachtige hortensia’s, maar die passen hier natuurlijk niet.’’

Een groot overdekt terras staat aan de rand van het terrein en is compleet gemaakt met een hout gestookte hot tub. ,,Vooral onze dochters Julia en Jody en hun partners vinden dit zalig.’’ De vlakbij gelegen zandafgraving en de meer oostelijk gelegen Stobbenplas voelt voor hen als bonus-uitbreiding van hun sprookjesachtige omgeving. Otto: ,,Als ik hier ’s avonds thuis kom, voelt het nu nog steeds alsof ik op vakantie ben.’’ Herma knikt instemmend.

Wie Herma en Otto de Groot, jongste dochter Julia (20) en de asielkatten Sam en Duc.
Huis voormalig ‘station voor seismologische metingen’ uit 1939 in Witteveen.
Fijnste plek werktafel in de tuin (Herma), de tafel bij de veranda (Otto).
Kleine woonwens Japanse sierkers in de tuin.
Grote woonwens warmtepomp voor gasloos verwarmen/koelen.
Stijl robuust, industrieel en vintage.
Laatste aankoop hangende houtkachel van Dick Geurts.
Favoriete winkels vintage- en designwinkels. En we stemmen onze vakantieroute in Frankrijk af op de agenda van brocantes.

TEKST MARJOLEIN KAAS
FOTO’S MARCEL JURIAN DE JONG

Bekijk meer inspirerende binnenkijkers zoals het eeuwenoude winkelpand van Jeroen en Senaida in Leeuwarden. Of neem een kijkje in het huis van Wonen&Co styliste Silvia Naber. 

Neem ook eens een kijkje op onze styling pagina voor handige interieurtips, of ga zelf aan de slag met onze DIY’s

Meer laden