binnenkijken, keuken, wonen&co

BINNENKIJKEN | In de keuken van kunstenaar Maria Koijck

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noorderlingen er uit? Deze week neemt Wonen&Co een Kijkje in de Keuken bij afvalkunstenaar Maria Koijck.

Koken? Vroeger moest ze er niet aan denken. ,,Als je de hele dag met je handen bezig bent, dan wil je wel eens even níet met je handen bezig zijn als je tijd hebt voor ontspanning.’’ En nu? Sinds afvalkunstenaar Maria Koijck (52) haar buitenwijk heeft verruild voor de binnenstad van Groningen, vindt ze het fantastisch. ,,Je loopt hier zo naar de markt. Geweldig om allerlei kruiden en specerijen te kopen om lekker mee te experimenteren. Tegenwoordig kijk ik zelfs graag naar kookprogramma’s.’’ Maar hoe leuk ze dat kokkerellen ook vindt, het meest geniet ze van haar messen. ,,Ik hou van goed gereedschap, net als op de zaak.’’

,,Geweldig om allerlei kruiden en specerijen te kopen om lekker mee te experimenteren”

Die zaak, dat is haar werkplaats. Met lastechnieken maakt Maria er enorme kunstwerken van afval. ,,Old iezer’’, zoals ze het zelf zegt. En plastic. Nadat ze eens in Sierra Leone op een strand vol plastic troep stuitte, besloot ze mensen bewust te maken van de afvalproblematiek in de wereld. Als een ware Jeanne d’Arc strijdt ze voor het milieu en vooral tegen de plastic soep in de oceanen.

Woning met atelier

Zo werd ze bekend met Petty de Petfleszwaan: een enorm object gemaakt van duizenden petflessen. Als statement dreef Petty twee maanden in het Hoornse Meer bij Groningen. Daarna doken andere voorbeelden van haar community art op, waarin afval en hergebruik altijd thema zijn: een kerstboom van oude fietsen, een boot van petflessen, een draak met een bek van blikjes.

Ze woont met haar man, kunstschilder Ron Glasbeek, in een steeg tussen drukke stadsstraten, oeroude pakhuizen en studentenonderkomens. Het huis heeft industriële allure, met een atelier in wording en trappen van glas die uiteindelijk naar drie dakterrassen leiden. ,,Ik geniet er elke dag van dat ik hier woon. Ik ga graag even naar de Grote Markt om een harinkje te eten en naar de mensen te kijken. Heerlijk’’, vertelt ze.

Accenten van hout

Maria is dol op haar witte keuken, met accenten van hout en rvs. Hij is als het ware als een kombuis in een nis gebouwd. Elektrische kastdeurtjes verbergen een veelheid aan kruidenpotjes. Tegenover het aanrecht is een bar, met daaronder een wijnrek en handige plekken om allerlei leuks te bewaren. Een stuk roze Himalayazout bijvoorbeeld, waarop je vis kunt snijden. ,,Dat geeft een bijzondere smaak.’’ Verder staat er allerlei gezonds op de plank, want goed en bewust eten vindt ze belangrijk.

,,Himalayazout op vis geeft een bijzondere smaak” 

Maria is nog steeds met kunst van afval bezig. Ze reist er de wereld mee rond en doet duurzame projecten op scholen en figureerde in kinderprogramma Het Klokhuis. ,,Nu wil ik iets doen met die enorme berg plastic bekertjes die na afloop van een festival achter blijft. Ik broed op iets wat ik ervan kan maken. En ik ga op Lesbos nog iets met vluchtelingen doen. Ik ben steeds met dingen bezig. Als ik maar m’n eigen projecten kan doen waarin ik mezelf kan verliezen en waarmee ik kan tuttebollen. Dan blijf ik altijd in beweging.’’

TEKST SHYRA HUETING
FOTO CORNÉ SPARIDAENS

Neem ook een Kijkje in de Keuken van viervoudig wereldkampioen kickboksen Semmy Schilt of bij Marieke Klooster van cabaretgroep Vrouw Holland.