binnenkijken, wonen&co

BINNENKIJKEN | Bij kickbokser Semmy Schilt in Zuidlaren

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noorderlingen er uit? Deze week neemt Wonen&Co een Kijkje in de Keuken bij wereldkampioen kickboksen Semmy Schilt in Zuidlaren.

Semmy Schilt. Viervoudig wereldkampioen kickboksen bij de zwaargewichten. Lengte 2.10 meter. Wordt geadoreerd in Japan, vriendelijk gegroet in Zuidlaren. Het dorp waar hij ooit vanuit Capelle aan de IJssel is neergestreken om karate-technische redenen. Waar hij nu een eigen sportschool heeft: de Semmy Schilt Fight Game Academy. En het dorp waar hij met zijn Braziliaanse vrouw Juliana en zoon Maikon (9) in een idyllisch boerderijtje woont.

Deze Semmy Schilt (44) onthult in zijn moderne keuken dat hij niet vaak kookt. ,,Eitje bakken doe ik wel. En ik kook om de week samen met Maikon voor mijn ouders.” Verder heeft hij het te druk om in de keuken te staan en laat hij het kokkerellen liever over aan zijn vrouw. ,,Dat doet ze goed. Mijn lievelingsgerecht is feijao, een Brazilaanse stoofpot van zwarte bonen en verschillende soorten vlees, rijst, andijvie en knoflook.”

Eigen sportschool

De tijd dat hij pasta’s verslond en aan diëten dacht, is voorbij. Eind 2012 won hij zijn laatste kampioenschap en toen was het klaar. ,,In 2013 ben ik met de sportschool begonnen. Daarmee is voor mij een nieuw tijdperk aangebroken, waarin ik de sport graag verder wil brengen onder alle lagen van de bevolking. Ik geef kickboksles op scholen en ik werk ook met de gemeente samen. En ik probeer bij de brandweer mensen aan het sporten te krijgen.

,,Ik probeer over te brengen dat je moet opkomen voor jezelf en niet alles hoeft te pikken”

Sem heeft zijn hele leven aan karate en kickboksen gedaan. ,,Dat vechten zit erin, bij iedereen. In deze maatschappij moét je ook vechten want als je je mond houdt, krijg je niks. Brutalen hebben de halve wereld. Dat vind ik een verkeerde instelling. Ik probeer over te brengen dat je moet vechten, dat je moet opkomen voor jezelf en niet alles hoeft te pikken. Vechten is natuurlijk heel fysiek, maar woorden kunnen veel gemener zijn.”

Open keuken

Samen met de hond Dana poseert hij in de keuken. Die zat eerst op een andere plek, maar tijdens een grote verbouwing is de keuken bij de woonkamer getrokken. ,,Zo’n open keuken vind ik mooi. En omdat Juliana graag kookt, zijn we toch een beetje samen als gezin. Ik vind het ook gezellig. We hebben die oude dingen van de boerderij erin gelaten, dat combineert mooi met modern.”

,,Zo’n open keuken vind ik mooi en gezellig”

Mist Sem de wedstrijdsport? ,,Nee, valt wel mee. Ik ben niet in een zwart gat gevallen, ik kan ook wel mijn voldoening uit andere dingen halen. Die sportschool is iets wat ik graag wilde, maar wat altijd op het tweede plan kwam.”

De toekomst? ,,Ik wil me meer op presentaties richten, over hoe je doelen stelt enzovoort. Met kleine aanwijzingen kun je mensen vaak goed helpen. Op sportgebied of mentaal gebied. Voor mij is mijn sport een way of life. Als je dat eenmaal hebt, kun je alles ermee associëren. Vechten is ademen: als je bijna stikt, dan is het voorbij. Als je iets wilt en het lukt niet, dan kun je stoppen of nog eens proberen en je strategie aanpassen. Dat versta ik onder vechten.”

 

Neem ook eens een Kijkje in de Keuken bij weervrouw Harma Boer, bij cabaretier Marieke Klooster in Groningen, of kijk in de minikeuken van gedeputeerde Sietske Poepjes waar grootse bakfantasieën tot leven komen.