binnenkijken, keuken, wonen&co

BINNENKIJKEN | In de keuken van kunstenaar Lonia Schölvinck

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noordelingen er uit? Deze week neemt Wonen&Co een Kijkje in de Keuken bij beeldend kunstenaar Lonia Schölvinck in Norg.

De keuken van beeldend kunstenaar Lonia Schölvinck is warm en gezellig, kleurrijk en functioneel mooi ingericht. De houten tafel met zijn kleurrijke retrostoelen en het oude Perzische tapijt nodigt uit tot aanschuiven en samenzijn. Het uitzicht op het bos tot dromen. Aan de muur hangen een paar van haar schilderijen. Toch is deze keuken voor Lonia niet het hart van het huis. Dat is haar atelier in de tuin.

Puur koken

,,Daar ben ik in mijn eigen wereldje en heb ik mijn eigen werkelijkheid. Ik ben een loner. Als je schildert, wil je een beetje in jezelf zijn. Ik maak niet elke dag een meesterwerk, maar ben wel elke dag met mijn vak bezig.’’ Net als ze elke dag kookt. Gezond, zoals ze van haar moeder heeft geleerd. Geen pakjes, potjes, zakjes: absoluut niet. Alles wat ze bereidt is puur en echt. Veel groente en fruit en alles zelf maken. ,,Daarom ben ik zo gezond en voel ik me zo fit en energiek.’’

,,Ik kook niet uit pakjes, potjes en zakjes”

Lonia is geboren en getogen in Amsterdam. Ze deed er ooit de Rietveld Academie, bouwde een carrière in de mode op en begon te schilderen. Ruim dertig jaar geleden kwam ze met man en kinderen naar Norg. Ze zochten iets om te huren, ze vonden iets dat ze konden kopen. Het vrijstaande huis aan de rand van het bos was flink verwaarloosd. Na een periode van opknappen en verbouwen trok ze er met haar gezin in. Ze is nooit meer weggegaan.

Schilderen

,,We hebben de garage bij de keuken getrokken om werkruimte te creëren. Toen ik een eigen atelier in de tuin kreeg, kon de keuken worden uitgebreid tot woonkeuken. Het staat vol met dingen die ik al heel lang heb. Ik heb geen weggooi-aard. Dat kleed leidt hier een tweede leven, dat jarenzestigdressoir is van een lieve tante en komt hier goed van pas. En die mooie blikjes verzamel ik, ik heb de inhoud ervan echt gebruikt.’’

,,Met kleuren kan ik me uitdrukken”

Ook de servieskast is oud. Lonia schilderde het grenen met krijtverf wit, lang voordat het in de mode raakte. En hij is altijd wit gebleven. Om de servieskast goed uit te laten komen, , kleurden de keukenmuren van wit naar grijs. Die tint komt terug in de keukenkastjes. Lonia’s helblauwe waddenschilderij, vrolijk groen-roze tuinschilderij en zachtgroene keukendeur passen er mooi bij. ,,Kleuren moeten kloppen. Ik ben een echte colorist. Met kleuren kan ik me uitdrukken. Ook in mijn schilderijen.’’ Zo schildert ze zich door het leven. ,,Ik ga door met simpel leven en lekker schilderen. Dan is alles perfect. Ik zal schilderen tot ik in mijn kist lig.’’

TEKST SHYRA HUETING
FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

 

Neem ook een Kijkje in de Keuken van acteur Albert Secuur, bij beroemd afvalkunstenaar Maria Coijck, of kijk binnen bij viervoudig wereldkampioen kickboksen Semmy Schilt