binnenkijken, keuken, wonen&co

BINNENKIJKEN | Bij kweker Andries Bierling van Tuingoed Foltz

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noordelingen er uit? Deze week neemt Wonen&Co een Kijkje in de Keuken bij kweker Andries Bierling van Tuingoed Foltz in Meeden.

Het kan niet missen. Bij een kweker die de Nationale Plantencollectie Salvia in huis heeft, staat natuurlijk een pot salvia in de keuken. Geen exotische soort, maar gewoon de Salvia officinalis, de keukensalvia. ,,De blaadjes zijn lekker bij pasta of vlees, de eetbare bloemetjes op de salade’’, vertelt Andries Bierling in zijn Franse ambachtelijke keuken. Maar er staan ook vaak potten tijm en rozemarijn, liefst van eigen kweek.

Ambachtelijke keuken

Samen met Bob Foltz kocht hij zo’n achttien jaar geleden een grote, oude Oldambster boerderij met bijna 4 hectare land, met als doel een kwekerij te beginnen. Na het omploegen van veel grasland kon Tuingoed Foltz van start. Inmiddels is de kwekerij met z’n tuinen, tuinwinkel vol zaden, gereedschap en brocante en themadagen voor liefhebbers, in het hele Noorden bekend. Menig tuinclub strijkt er neer om inspiratie op te doen en de eigen tuinkennis en plantenvoorraad aan te vullen.

,,We wilden iets Frans en doorleefds, daar houden we van”

In de keuken komen die gasten doorgaans niet. De plek waar Andries dagelijks kookt en Bob bij gelegenheden in de pannen roert, is privé. Toch gunt Andries ons een kijkje in hun keuken. Die is niet van het type hoogglanzend minimalisme gescoord op de keukenboulevard, maar eentje die ambachtelijk in elkaar getimmerd is door vriend Hugo. ,,We wilden iets Frans en doorleefds, daar houden we van. Gelukkig begrijpt hij onze smaak precies’’, vertelt Andries, met zijn enthousiaste hond Tee aan zijn zijde. De keuken moest passen bij de rest van die oeroude boerderij, en dat is gelukt.

Hergebruik

Het oude granieten aanrecht dat de twee kwekers nog hadden, was uitgangspunt voor de rest. Er zijn robuuste houten kasten onder gemaakt, een meer dan robuuste eikenhouten plank getransformeerd tot werkblad. Daarboven is een open kast van eikenhout getimmerd, waarin Frans, Duits en Engels serviesgoed staat. Op een paar borden na is alles in de keuken oud, gebruikt, gekregen, brocante of nog over uit de studententijd. Zoals het aandoenlijke Hallerfornuis. ,,Dat is onze mini-Aga. Het nieuwste dat wij hebben is een koffiezetter, keukenmachine en magnetron. En zelfs die zijn bepaald niet piep. Modern en strak is niet aan mij besteed. Ik heb liever dat er geleefd wordt.’’

,,Modern en strak is niet aan mij besteed. Ik heb liever dat er geleefd wordt’’

Verwijst de salvia naar het verleden waarin een hele collectie werd verkregen, de forse gatenplant Philodendron monstera Albovariegata in een hoek van de keuken verwijst naar de nieuwste tak van het bedrijf. ,,We zijn sinds kort bezig met exoten, zoals deze jungleplant. Maar ook bananen en boomvarens. Exoten zijn ’s zomers mooi in een pot op het terras of in de tuin en ’s winters zet je ze als kamerplanten in huis.’’

Nieuwsgierig? Op 18 en 19 augustus houdt Tuingoed Foltz een exotenmarkt.

 

Neem ook een Kijkje in de Keuken van kunstenaar Lonia Schölvinck in Norgbij acteur Albert Secuur in Groningen, of kijk binnen bij viervoudig wereldkampioen kickboksen Semmy Schilt.