BINNENKIJKEN | In de keuken van kruidenman Jan Willem Zwart - Wonen&Co
binnenkijken, keuken, wonen&co

BINNENKIJKEN | In de keuken van kruidenman Jan Willem Zwart

6 juli 2018 3 min leestijd Geen reacties

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noordelingen er uit? Deze week neemt Wonen&Co een Kijkje in de Keuken bij Jan Willem Zwart van botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost.

Wonen&Co duikt voor deze rubriek nog één keer de keuken in. Verlangend naar geurige gerechten met tijm en basilicum, rozemarijn en laurier denk je al snel aan die van de ambassadeur van botanische tuin De Kruidhof: Jan Willem Zwart. Gekleed in een schortje met een botanische print snijdt hij uien en zet hij thee van een wollig soort munt. Hij kookt heel graag, bij voorkeur Italiaans en Frans. Toch is hij voor een pittige Indiase curry of een vegetarisch recept ook altijd bereid zijn plantenschortje om te knopen.

Hobbykok

,,Ik ben een echte hobbykok. Het liefst maak ik een proeverij met allerlei verschillende gerechten. Met producten van dichtbij, uit de regio, wat het seizoen maar biedt. En met groente en kruiden uit eigen tuin. Ik kook graag met kruiden’’, vertelt de kruidenman uit Buitenpost. ,,We vinden koken en eten gezellig en belangrijk. Dat willen we niet wegstoppen. Daarom hebben we voor een open keuken gekozen.’’

,,Koken en eten vinden we gezellig en belangrijk, vandaar de open keuken”

Jan Willem woont sinds 2002 met zijn vrouw Simone, kinderen Ymke en Wytze en het Friestalige hondje Beike – hij luistert alleen naar Fries – in een vrijstaand huis. Over de breedte van de woning is een doordachte en gevarieerde tuin aangelegd. Zo ontdek je onder meer twee vijvers, een sier-en moestuin, een kas en zelfs een bijenstal.

Kruidenkeuken

Jan Willem leidt een druk leven. Naast de dagen dat hij voor De Kruidhof werkt, is hij boswachter op Schiermonnikoog. Daar is hij onder meer verantwoordelijk voor de begrazing op het eiland. ,,Als je niks doet, heb je er over een poos geen duinen meer. Vandaar dat Natuurmonumenten zich bezighoudt met het afplaggen van duingrond zodat het landschap open blijft”, legt de hobbykok uit.

Onder zijn schort draagt hij een pieper. Als die af gaat, laat hij zijn pannen in de steek en laat hij desnoods een hele proeverij aanbranden. Want dat geluid betekent onraad en dan moet Jan Willem er onmiddellijk op af om een brand te blussen of een kat te redden uit een hoge boom. Hij is namelijk ook brandweerman. En alsof dat niet genoeg is, is deze ‘bezige bij’ ook nog trouwambtenaar.

,,Mijn favoriete gerecht is honing-tijm-ijs”

Ondertussen dribbelt hondje Beike enthousiast door de witte hoogglans keuken met zijn zwart granieten aanrechtblad en potten vol kruiden die zorgen voor kleur en geur. ,,Die hebben we hier altijd. Kruiden staan leuk en het is handig om ze bij de hand te hebben tijdens het koken. Dragon, lekker bij vis. Marjolein, ook wel oregano genoemd. Platte peterselie, smaakvol en overal voor te gebruiken. Maar ook een potje zelfgemaakt poeder van gedroogde lavas (maggiplant), een ideale smaakversterker. Mijn favoriete gerecht? Honing-tijm-ijs, liefst met ingrediënten uit eigen tuin.’’ Jan Willem is en blijft kruidenman.

Neem ook een kijkje in de keuken van schrijversduo Marga Kool en Jan Veenstra, kijk binnen in de gezellige keuken van zanger Arnold Veeman, die in een voormalig schoolgebouw woont. Of neem een kijkje in de zonnige, vrolijke keuken van RTV Noord presentator Curena van Selm

Geen reacties

Laat een reactie achter

×