wooninspiratie, binnenkijken, design, keuken, architectuur, groningen

BINNENKIJKEN | In de keuken van interieurarchitect Bart Vos

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noorderlingen er uit? Deze week nemen we een Kijkje in de Keuken bij interieurarchitect Bart Vos van Maupertuus in Groningen. 

Voor het eerst opent interieurarchitect Bart Vos voor ons de deuren van zijn eigen huis. Een huis met historie, aan de kade van een van Groningens havens, waar hij woont met zijn nieuwe liefde. Al dat water voor de deur zorgt voor een groot woonbootgevoel. Het licht valt er prachtig binnen en geeft sfeer aan het interieur. Het is niet ver van de plek waar zijn vader opgroeide, en later de winkel van zijn vader (Barts opa dus) zou overnemen. Back to the roots, dat ís het wel een beetje.

De keuken is een architectonisch ontwerp

Het huis stond geruime tijd te koop. ,,Veel mensen hebben het bezichtigd, maar konden er blijkbaar niet doorheen kijken. Wij zagen dat het voor ons mooi en functioneel kon worden op een van de mooiste plekken van Groningen’’, vertelt Bart in een van de pronkstukken van de forse verbouwing die zou volgen: de keuken.

,,Architectuur is als een nasi rames’’

Die keuken is niet te vatten in een trend of woonmode, want als de man van Maupertuus/Vos Interieur érgens een hekel aan heeft, dan is het wel dat. ,,Het gaat om de structuur, de plattegrond moet kloppen. In ons geval moest het toilet, een deel van de gang en toegang tot de kelder wijken voor de keuken. Dat moet je wel even voor je zien. De keuken is hier een architectonisch ontwerp geworden. Architectuur is als een nasi rames; de witte rijst is de basis, alle kleine smaakvolle gerechtjes hierbij maken het tot een geheel.’’

Voor de keuken zijn in een bestaande muur drie openingen gecreëerd. Ze zorgen voor spanning en diepte: een keuken die afgescheiden van de leefruimte is, maar er toch helemaal bij hoort. ,,De keuken moet onderdeel van je leefruimte zijn.’’ Dat is het wel, in huize Vos.

Geen koelkast maar koellades

De keuken bestaat uit twee grote aanrechtbladen die tegenover elkaar geplaatst zijn. Er zit een oven in en een wijnkast, er is plek voor kookboeken en kunst. In plaats van een koelkast zijn er koellades waarin je etenswaren overzichtelijk kunt neerzetten. ,,De ideale keuken is voor mij een horecakeuken, met roestvrij staal. Bij de eerste kras ga je huilen, maar daarna gaat je keuken leven. Kunst in de keuken vind ik ook belangrijk, maar het is niet de meest voor de hand liggende plek.’’

,,Ik ben altijd op zoek naar puur en eenvoud”

De kasten in Barts keuken zijn gemaakt van berken-multiplex. Ze zijn prachtig op maat gemaakt, zoals een grote bovenkast die is gepromoveerd tot een soort doorgeefluik zoals je in huizen in de jaren vijftig veel zag. Aan de ene kant schuif je de schone vaat uit de afwasmachine er in, aan de andere kant pak je alles er zo weer uit om te gebruiken.

In open keukenkasten staan kookboeken in soorten en maten. Bart houdt van koken. ,,Wat ik het best klaar kan maken? Ik ben altijd op zoek naar puur en eenvoud, net als in het interieur. Vis vind ik het lekkerst.’’ Bladerend in een van de kookboeken vindt hij een favoriet recept: kabeljauwhaas met zeekraal. Lekker eenvoudig.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO CORNÉ SPARIDAENS

Neem ook een Kijkje in de Keuken van schrijfster Rita Spijker en bekijk het gehele huis van Wonen&Co styliste Els Selles. Of laat je inspireren door de laatste woontrends zoals het toepassen van minimalisme in huis