binnenkijken, keuken, wonen&co

BINNENKIJKEN | In de keuken van acteur Albert Secuur in Groningen

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noordelingen er uit? Deze week neemt Wonen&Co een Kijkje in de Keuken bij acteur Albert Secuur in Groningen

Visje, kipje, groente, kruiden. Elke zaterdag naar de markt. ,,Dat doe ik graag’’, zegt acteur Albert Secuur terwijl hij een pot yogithee op de ‘gouden’ eettafel naast de keuken zet. Albert Secuur: 52 jaar, acteur, regisseur, muzikant, coach. Speelde fijne rollen in tvseries als Hollands Hoop, Boven Wotter, Petticoaten Penoza. En in de tv-film Gelukszoekers. De mooiste rol? ,,Ik heb veel mooie rollen gespeeld. Boven Wotter heeft me veel gebracht. Je wordt beter door iets veel te doen. De mooiste rol vind ik misschien toch wel die van Richard Klinkhamer in theaterstuk Woensdag Gehaktdag.’’

Koken is ontspanning

Hij kookt graag. Oosters, met limoen en verse koriander. Of een Italiaanse pasta met gorgonzola, kip, kastanjechampignons en een pittig pepertje. ,,De Hollandse pot vind ik ook leuk. Ik hou gewoon van lekker eten.’’ En ondertussen raakt door al dat roeren, bakken en snijden zijn hoofd leeg van andere dingen. Koken is ontspanning. ,,Ik heb rust nodig om ruimte te vinden voor nieuwe ideeën. De vakjes moeten eerst leeg. Rust, om daarna de complete chaos weer aan te gaan. Daarom wandel ik ook graag of kijk ik films. Inspiratie krijg ik bijvoorbeeld door te kijken naar mensen. Ik kan ontroerd raken door de kwetsbaarheid van de mens. Je moet niet afgaan op een eerste indruk. Graag zoek ik in mensen wat er achter die buitenkant schuilt.’’ Hij tuurt de achtertuin in, waar je lekker zit en niemand je ziet. En waar poes Twinkie is begraven.

,,Inspiratie krijg ik bijvoorbeeld door te kijken naar mensen”

Samen met zijn vrouw Agnes en de jongens Bram (19) en Pim (16) woont hij sinds twee jaar in een hoekwoning in Groningen-Zuid. ,,Eerst zaten we in de Hoornse Meer, maar we waren toe aan iets anders. De huizenmarkt was toen ook al overspannen en we wilden graag in het zuiden van de stad blijven. Toen vonden we dit huis: best leuk, maar erg gedateerd. Toch voelde het goed. We hebben het gekocht en daarna alles bijna zelf verbouwd.’’

Kookeiland

Agnes (docent interieurdesign) heeft er wel kijk op en Albert is handig. Zo heeft hij de keuken er zelf ingezet. Wit, met een zwart granieten aanrecht en een kookeiland. ,,Zo’n open keuken is gezellig, je hebt contact met de mensen aan tafel.’’ De keuken heeft een koningsblauwe achterwand. Net als achterwanden elders in huis. Het diepe blauw past mooi bij de gouden wand in de aangrenzende woonkamer. Voor de rest is het interieur vooral wit en licht. Zelfs het parmantige houtkacheltje en de houten vloer. Alleen badkamer en toilet zijn betegeld met kleurrijke Marokkaanse plavuizen.

,,Zo’n open keuken is gezellig, je hebt contact met de mensen aan tafel’’

Is dit zijn droomhuis? ,,Ik ga hier niet snel weg. Vroeger wilde ik graag op het platteland wonen. Nu ik ouder word, zie ik ook het gedoe met bijvoorbeeld een tuin. Later is een appartement in de binnenstad handig, zodat je overal dichtbij zit.’’ En hoe ziet zijn droomrol er uit? Er valt een stilte. ,,Ik ben geen planner, ik doe wat op mijn pad komt. Maar ik zou best een hoofdrol willen spelen in een grote film of een serie op Netflix.’’

TEKST SHYRA HUETING
FOTO PETER WASSING

 

Neem ook een Kijkje in de Keuken van beroemd afvalkunstenaar Maria Coijck, of kijk binnen bij viervoudig wereldkampioen kickboksen Semmy Schilt of bij Marieke Klooster van cabaretgroep Vrouw Holland.