BINNENKIJKEN | In een gezellige kangoeroewoning in Eenrum

Bij de buren kijk je soms je ogen uit! Met die fantastische zithoek, originele werkplek, romantische slaapkamer of gezellige eethoek. Deze week: Martha over het huis van Karina.

Martha (71), Marinus (71), Remco (44) Karina (43), Vera (18) en Tygo (14) zijn voor elkaar de beste buren die ze maar kunnen hebben. Ze helpen elkaar met van alles: van het uitlaten van de hond tot het poetsen van het huis en van het gezellig doen bij de barbecue tot het zorgen voor wie dat nodig heeft. Nu, en later.

Kruisgebouw

Martha en Marinus zijn de ouders van Karina. Ze wonen sinds jaar en dag in het bovenhuis van het voormalige Groene Kruisgebouw van Eenrum. Toen de zorgvoorzieningen voor ouderen uit het dorp verdwenen, maakten ze zich zorgen over de toekomst. Daar kwam bij dat de benedenwoning leeg kwam te staan na de verhuizing van de toenmalige bewoners. ,,We wisten even niet meer wat we moesten’’, blikt Martha terug. Ook Marinus zag zich niet in een tehuis zitten in een dorp waar hij niemand kent.

,,We wisten even niet meer wat we moesten’’

Dochter Karina wist wél wat ze moesten. En haar man Remco ook. Wat als ze dat oude kruisgebouw eens zouden verbouwen en dan gaan samenwonen? Natuurlijk moesten het twee aparte huizen blijven, zodat ieder een eigen leven kon leiden. Maar wel sámen. Voor Remco, die bouwkundige is en bij een architectenbureau werkt, een geweldige uitdaging. Hij ontwierp en begeleidde alles zelf.

Houten doos

Sinds december vorig jaar wonen ze er dan. Tegen het oorspronkelijke kruisgebouw is een ‘houten doos’ aangezet om zowel boven als beneden meer ruimte te creëren. Binnen is veel verbouwd, doorgebroken en gemoderniseerd. Met als resultaat twee comfortabele moderne huizen die geschikt zijn voor aparte bewoning, maar wel met elkaar in verbinding staan. ,,We hebben gemeenschappelijke ruimten, zoals de entree. En waar vroeger het badhuis en de uitleen van hulpmiddelen waren, staan nu wasmachines en andere apparaten.’’

,,Wij hebben tenminste onze buren kunnen uitzoeken. Dat geluk hebben de meeste mensen niet’’

De ouders wonen beneden, het jonge gezin boven. Martha loopt de trap op naar het paleisje van haar kinderen en kleinkinderen. Gezellig, zo dichtbij. Met trots laat ze zien hoe mooi alles is geworden. Veel hout, veel licht, veel ruimte. Met een woonkamer en eetkamer die via een opstapje met elkaar zijn verbonden, een trendy dakterras en een strakke keuken. Aan een lange houten tafel zitten ze graag samen aan de koffie.

Voordelen samenwonen

Remco is tevreden met het resultaat van de verbouwing. ,,Je moet wel met je schoonouders kunnen opschieten. Maar dat kan ik. Wij hebben tenminste onze buren kunnen uitzoeken. Dat geluk hebben de meeste mensen niet.’’

Ook Karina is blij. Vanaf haar twaalfde heeft ze met haar ouders in het kruisgebouw gewoond, nu is ze terug op haar oude stek. ,,We hebben er wel onze eigen draai aan gegeven en het helemaal van ons zelf gemaakt.’’ Ze is blij met deze manier van samenwonen, die veel voordelen heeft. ,,De kinderen vinden het gezellig met opa en oma dichtbij, wij helpen mijn ouders als bijvoorbeeld de wifi er uit ligt. Ze hoeven later niet naar een verzorgingshuis.’’

Martha en Marinus knikken. Zo is het. Hulp en gezelligheid in een gerieflijk bijzonder huis, met uitzicht op straat en groen. Ze hebben het goed voor elkaar. Vooral die hulp. Martha: ,,Op dit moment helpen wij hen meer dan andersom. We hopen dat het nog lang zo blijft.’’

TEKST SHYRA HUETING
FOTO DUNCAN WIJTING

Lees ook hoe Chantal en Heleen uit Bolsward vol lof vertellen over elkaars interieur. Chantal combineert vintage en modern in een kleurrijk interieur, Heleen heeft een rustig en landelijk interieur. Neem een Kijkje in de Keuken van de vrolijke troubadour Jelle B. of bij topschaatsers Rianne de Vries en Daan Breeuwsma.