BINNENKIJKEN | In een prachtige loft in Hoogezand - Wonen&Co
binnenkijken, loft, loftwoning, modern, design, brocante

BINNENKIJKEN | In een prachtige loft in Hoogezand

24 september 2019 0 min leestijd Geen reacties

Toen haar dochter een paar jaar geleden door de douchebak zakte, wist Karin: nu is het tijd voor een nieuwe badkamer. En daar plakte ze met haar man Klaas meteen maar een prachtige slaap- annex tweede woonkamer met dakterras aan vast.

‘Kom maar, dan gaan we naar boven”, zegt Karin Mennega en ze neemt de koffie en thee mee. Want boven is het nieuwe pronkstuk van haar huis. Boven aan de trap rechtsaf, boven het vroegere schuurgedeelte waar nu De Tuinkamer zit, de brocante woonwinkel die Karin en haar man Klaas Onnes aan huis runnen. De nieuwe overloop is al een zee van licht. Maar dat is nog niets vergeleken met wat zich achter die deur aan het einde bevindt.

,,We hebben dit huis veertien jaar geleden gekocht en stukje bij beetje opgeknapt’’, vertelt Karin. ,,Het is een oud pand. En ja, de badkamer was ook oud. Die zat hier, het was gewoon een douchebak, met daarachter nog een grote, donkere zolderruimte. Nooit wat mee gedaan. Toen mijn dochter hier eens onder de douche stond en letterlijk door de bak zakte, ja, toen moesten we wel.’’

Hotelgevoel

Eerst laat ze de nieuwe badkamer met inloopdouche en het opgeknapte toilet zien. ,,Heerlijk toch, het voelt elke keer weer alsof we in een hotel zijn.’’ Dan opent Karin de deur naar de verbluffende master bedroom. Een prachtige lichte ruimte, door de zes dakramen én de openslaande deuren naar het dakterras. Behalve het bed staan er een eethoek en een zithoek in de kamer en dan is het nog lang niet vol. ,,Het enige wat we hier niet hebben, is een keuken. Maar dat zouden we natuurlijk nog best kunnen doen.”

,,Het voelt elke keer weer alsof we in een hotel zijn”

Karin is trots op het resultaat, dat nog geen jaar klaar is. ,,We hebben het meeste opknapwerk zelf gedaan, met hulp van een neef van ons die de bouwopleiding volgde. En je ziet wel, het is hier qua stijl heel anders dan de woonkamer beneden. Daar overheerst brocante, het is een beetje een verlengstuk van onze winkel waar we soms ook klanten ontvangen. Maar hier boven konden we het anders aanpakken. Het is echt een mix van modern, design en ook brocante.’’

Mix van design en brocante

Karin wijst op de diverse accessoires. Een hertengewei op de hocker, een zwarte hand met kaars, antieke sneeuwschoenen. ,,Dat soort oude spullen, dat is mijn ding. Klaas houdt meer van design en dat zie je hier ook terug. De witte eethoek met stoelen van Panton bijvoorbeeld. Of de hond van Eero Aarnio.’’ Het huis is eigenlijk altijd in beweging, vertelt Karin. ,,Want veel spullen die hier in de kamer staan, staan te koop in onze webshop. Dus die gaan na een tijdje weer weg. En dan staat er weer wat anders.’’

Nog iets waar Karin trots op is: vrijwel alles wat in de kamer staat, is niet nieuw – al zie je dat er niet aan af. ,,Het is een manier van leven geworden. Een soort sport. Als ik iets zie wat ik mooi vind, wacht ik altijd af, want ik denk dan: over een poosje kom ik het op een rommelmarkt wel weer tegen. Zelfs met kleding doe ik dat. Ik krijg vaak complimenten, en dan denk ik: ze moesten eens weten dat ik nu maar voor 7,50 euro aan heb’’, zegt ze lachend.

Natuurlijke kleuren

De IJ-Hallen in Amsterdam, daar shoppen ze graag. En wat ze ook veel doen voor hun brocantewinkel: met hun busje met bed erin voor een weekend of weekje naar Frankrijk rijden. Slapen in de auto om dan flink op tijd bij de markten te kunnen zijn om hun slag te slaan. En de dagen tussendoor gebruiken ze voor Klaas’ hobby: het fotograferen van oude, verlaten gebouwen. Huizen, loodsen, schuren. ,,Echt avontuurlijk is dat.’’ De zwart-witfoto’s waarop de vergane glorie is vastgelegd, staan nu te pronken op de slaapkamer.

De kamer is qua kleur bewust sober gehouden: zwart, wit en natuurlijke kleuren. Het groen van de planten is het enige dat eruit springt. Volgens Karin heeft dat met haar karakter te maken: ,,Er is een deel van mij dat houdt van kleurrijk, maar ik kan het niet om me heen hebben. Ik ben er te druk voor, denk ik. Binnen een week beginnen kleurige kussens me te irriteren. Die natureltinten geven me rust.’’

Wie Karin Mennega (57) en Klaas Onnes (61).
Waar vrijstaande woning in Hoogezand.
Wonen hier sinds 2005.
Gebouwd in circa 1928.
Laatst gekocht brocante sneeuwschoenen.
Laatst gedaan de grote slaapzolder verbouwd.
Favoriete plek we zitten het liefst ’s avonds boven in de nieuwe kamer, waar de stilte en het licht voor ontspanning zorgen.
Woontip als je zorgt voor een goede basis (vloer, wanden), kun je met
accessoires variëren en veranderen. Blijf vooral dicht bij jezelf, kies wat jij
mooi vindt en niet pers se wat hip is.
Woonwens een nieuwe keuken en dan de originele ramen terugbrengen,
zodat het lichter wordt.
Droomhuis een huis als dit, maar dan met wat minder tuin en in Noord-
Holland aan de zee. En dan in een deel van het huis een bed and breakfast
beginnen.
Online detuinkamer-brocante.nl

TEKST MIRANDA TEN WOLDE
FOTO’S SANNE BOER

Iets moois gezien in deze binnenkijker? In dit artikel kun je de leukste items van Klaas en Karin meteen shoppen. Of neem een kijkje in het prachtige, lichte gezinshuis van styliste Suzanne, die in een oude commandeurswoning op Terschelling woont.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×