BINNENKIJKEN | Alles voor de kunst - Wonen&Co
wonen&co, binnenkijken, binnenkijken bij, interieurinspiratie, wooninspiratie

BINNENKIJKEN | Alles voor de kunst

5 januari 2021 5 min leestijd Geen reacties

Ze verhuisden naar Buinerveen voor de kunst. Cor en Ineke kochten daar een vrijstaand huis met grote schuur waar Cor een atelier en galerie begon. Maar voor het zover was moest er eerst flink worden verbouwd.

Ze wonen al heel wat jaren in het Drentse Buinerveen, en toch wonen ze pas drie jaar in het huis dat ze kochten. Dat zit zo. Het huis was nogal een bouwval. ,,Gebroken vloeren, een ingezakte keuken, het dak was lek en er was niets geïsoleerd. Het was er koud, het tochtte, de kozijnen waren rot’’, somt Ineke op. Waarom ze dan toch voor het huis vielen? ,,De ruimte, de uitstraling, de glas-in-loodramen, maar ook de omgeving sprak ons erg aan. We wisten: dit wordt een tienjarenplan.’’

Ze verhuisden naar Drenthe vanwege Cor’s werk. Hij is kunstenaar en had als wens een grotere werkruimte aan huis. In Nagele, waar ze in een arbeidershuisje woonden, was daar geen mogelijkheid toe. ,,Bij onze huizenjacht stond het atelier op nummer 1: een grote werkruimte was een vereiste. Alles voor de kunst’’, aldus Cor. ,,Alleen waren huizen met werkruimte in de polder niet betaalbaar voor ons, dus toen hebben we ons zoekgebied vergroot. Ik geloof dat we dit huis in een advertentie in deze krant zagen.’’ Dat het een bouwval was schrok ze niet af. ,,We hebben onze vorige woning ook helemaal verbouwd. Dit huis bood potentie, had veel vierkante meters én een grote schuur’’, vertelt Cor.

Cor en Ineke hebben eerst in een caravan gewoond. De schuur, nu atelier en galerie, werd als eerste ‘woonklaar’ gemaakt zodat ze daar tijdens de verbouwing van het huis konden verblijven – de muren en het dak werden geïsoleerd. ,,Het voelde een beetje als kamperen. Heel leuk maar het was er wel
altijd donker. We woonden op de begane grond, de zolder werd atelier. In deze schuur stond vroeger vee, later was het een stalling voor caravans. En onze slaapkamer was vroeger een paardenstal’’, vertelt Ineke.

Ondertussen werd het huis grondig verbouwd, alleen de schil bleef intact. ,,De schil was het uitgangspunt. De rest is allemaal vernieuwd, maar wel in de oude stijl van de woning. Als je kiest voor zo’n type huis, moet je die oude stijl ook aanhouden vinden wij. Hergebruik van materialen was de grote leidraad tijdens de verbouwing. Dat vinden we beide erg belangrijk. We leven al in zo’n weggooimaatschappij. Daarnaast hebben we ons best gedaan om de bestaande authentieke elementen van dit huis terug te brengen.’’ Een voorbeeld? De eiken gebinten die de entree van de woonkamer omlijsten.

Zoektocht naar materialen

Cor en Ineke hebben tijdens de verbouwing veel research gedaan. ,,Internet afstruinen, huizen bekijken, alles om de oude stijl van vroeger ons eigen te maken. We hebben heel wat uurtjes achter de computer doorgebracht. En ook heel wat reisjes gemaakt om (bouw)materialen te zoeken die bij dit huis passen. Daar zat de meeste tijd in.’’

Zo komen de slotjes van de luiken op de bovenverdieping van een winkel in Utrecht, gespecialiseerd in antiek hang- en sluitwerk. Alle deurkozijnen in het huis komen van een oude boerderij, gekocht op Marktplaats. ,,We hebben de verf eraf gebrand, ze opnieuw geschilderd en op maat gemaakt voor dit huis.’’ Het balkenplafond in de woonkamer werd weer in ere hersteld. ,,Dat was helemaal dichtgetimmerd met hardboard en een soort karton’’, vertelt Cor. ,,Oudroze met van die sjablonen erop.’’ De haard in de woonkamer maakte Cor zelf. ,,De randen van de schouw komen uit een woning in Giethoorn.’’

Op de gehele benedenverdieping kwam een betonvloer met vloerverwarming. Een grote wens van Ineke was het creëren van hoogteverschillen. ,,We hebben de houten vloeren verwijderd en de kruipruimtes verlaagd. We hebben alles zelf uitgegraven.’’ De oude vloerdelen zijn weer hergebruikt: de wanden in de woon- en eetkamer zijn ermee bekleed.

De indeling van de begane grond is zo gebleven. Bij binnenkomst kom je meteen in de zonnige keuken met landelijke uitstraling. Niet alleen het gele keukenblok trekt meteen de aandacht, ook de vloer. Ineke: ,,De tegeltjes hebben we overgenomen van vrienden uit het dorp. Ze komen van een antiekhandel in Exloo, uit een huis in Frankrijk. Ze zaten onder de kalk. Ik heb twee weken lang iedere avond buiten op een krukje gezeten en tegel voor tegel schoongebikt.’’

Vanuit de keuken kom je in het eetgedeelte, riant is het juiste woord voor die ruimte. Vanuit daar is er zicht op een kantoorruimte en daarnaast de woonkamer. In de hal kwam een nieuwe trap en zo ontstond daaronder ruimte voor een grote badkamer. Ineke: ,,Ik had al een mooi bad op pootjes gekocht, nog voor ik wist hoe de nieuwe badkamer eruit kwam te zien en hoe groot die zou worden. Ik ben ontzettend blij met het eindresultaat.’’

De verbouwing heeft ze letterlijk bloed, zweet en tranen gekost. ,,Het was buffelen, ieder vrij uurtje spendeerden we aan het huis, alle zomervakanties gingen we door. Vier jaar geleden hadden we echt een bouwdip en zijn we naar Zweden gegaan. Toen hadden we allebei zoiets van: aaah, dus zó voelt vakantie!’’

Een uitgestippeld plan was er niet. ,,Eigenlijk is alles gaandeweg zo ontstaan. Cor is kunstenaar en heeft veel kleurenkennis. Hij heeft het kleurenpalet bedacht, ik ben van de inrichting.’’ Ook al het meubilair in huize Sonke heeft al een of meerdere levens gehad. Ineke werkt bij kringloopwinkel Het Goed en komt daar de mooiste dingen tegen. ,,Zo ben ik aan die zwarte kast gekomen, de eettafel en de spijlenstoeltjes.’’

Perfectionistisch

Pas in 2017 zijn ze het woonhuis betrokken. ,,We wilden er pas in als alles af was.’’ Dat Ineke en Cor een goed team zijn, bewijst het eindresultaat wel. Cor: ,,We zijn tegenpolen maar daardoor werkt het wel. Ineke ruimde bijvoorbeeld direct alles op na een klus. Vervolgens kon ik het niet vinden en liep ik weer te mopperen.’’ Ineke: ,,Ja, maar dan slingerden er wel 7 rolmaten en 10 potloden door het hele huis. Als je het opruimt, kun je het juíst vinden.’’

Ieder hoekje, iedere centimeter in huis hebben ze aangeraakt. ,,We zijn wel doorzetters en geven niet snel op. En perfectionistisch. Wat we ook deden, het moest goed.’’ Trots zijn ze dan ook op het eindresultaat. ,,Het is hier heel sfeervol wonen, alle ruimtes stralen warmte uit.’’

Ze kunnen er nog even van genieten want zoals het bij veel klusgrage stellen gaat: als het af is, zoeken ze een nieuwe uitdaging. Het prachtig verbouwde huis krijgt in april nieuwe bewoners. Cor en Ineke willen nog een keer wat anders en dat kan overal zijn. ,,We worden ook een dagje ouder dus het was nu of nooit. Maar we zullen deze plek wel heel erg gaan missen.’’

Wie Cor en Ineke Sonke.
Wat vrijstaande woning met grote schuur.
Waar Buinerveen.
Gebouwd in 1908.
Wonen hier sinds 2005.
Aantal slaapkamers 2.
Favoriete plek Als we visite hebben, zitten we graag aan de eettafel. Als we ’s avonds met zijn tweeën zijn het liefst in de woonkamer.
Favoriet item de twee fauteuils in de woonkamer en ons zelfgemaakte bed.
Verbouwtip beter tweemaal goed meten dan eenmaal fout. En neem tijd voor de afwerking.

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Neem ook een kijkje in het huis van Leo en Willemijn, een prachtig oud verbouwd pakhuis in Dokkum. Of laat je inspireren door het interieur van stylist Else, die de kleuren roze, geel en donkerblauw combineert met het mooiste design.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×