BINNENKIJKEN | Terug naar waar het allemaal begon - Wonen&Co
wonen&co, binnenkijken, binnenkijken bij, interieur inspiratie, wooninspiratie

BINNENKIJKEN | Terug naar waar het allemaal begon

13 april 2021 7 min leestijd 2 Reacties

Ze woonden al heel wat jaren in Utrecht, hadden geen intentie om ooit terug te gaan naar Kollum. Tóch wonen Baukje en Jan daar nu alweer twee jaar, in het ouderlijk huis van Baukje.

Wonen in Kollum? Baukje peinsde er niet over. De anonimiteit van in de stad wonen, de reuring, ze vond het fantastisch. Het was in de zomer van 2017 toen Baukje plots van gedachten veranderde. Ze kwamen terug van vakantie in Italië en reden direct door naar Kollum vanwege familieomstandigheden. Toen ze na het bezoek weer terug naar huis reden kreeg Baukje ineens een sterk onderbuikgevoel. Ze wilde terug. ,,Dat gevoel kwam als donderslag bij heldere hemel. Ik schrok er zelf van want ik riep altijd het hardst dat ik niet terug wilde. Ik was altijd anti-Kollum, te dorps voor mij. Daar ben ik nu op teruggekomen.’’

De grote stad lonkte altijd. Op haar 16de vertrok Baukje naar Zwolle voor de opleiding tot etaleuse. Dat was het niet voor haar. Ze wilde binnenhuisarchitect worden en ging naar de kunstacademie in Kampen. Daarna naar Amsterdam, waar ze op haar stageplek bij een architectenbureau een baan aangeboden kreeg. Ze kwam uiteindelijk in Utrecht terecht. Daar trok ze bij Jan in – die ze al op jonge leeftijd leerde kennen als de buurjongen van haar opa en oma – die daar als inkoper werkte. In 2005 trouwden ze en een jaar later werden ze ouders van zoon Thies en verhuisden naar Leidsche Rijn. In 2018 lieten ze het drukke stadsleven achter zich en keerden terug naar hun roots, terug naar Kollum.

Voor Baukje was dat letterlijk terug naar haar roots. Haar ouders gaven namelijk aan te willen verhuizen. Hun huis uit 1889 vergde veel onderhoud en dat werd hen te veel. Dat bracht Baukje op het idee van een kangoeroewoning. Zij met haar gezin in het woonhuis, en op de plek van de oude schuur een woning bouwen voor haar ouders. ,,Zo hoefden ze niet te verhuizen naar een andere plek, en als het later nodig is kan ik de mantelzorg op me nemen. Mijn ouders hebben altijd zoveel voor ons gedaan, ik wilde graag iets terug doen en zo kon dat. Het kwam heel mooi samen zo, het klopte gewoon.’’

Knopen doorhakken

Een grote verbouwing volgde. Eerst ging de oude schuur plat, een gelijkvloerse schuurwoning kwam er voor terug. Daarna volgde de renovatie van het woonhuis. Beide ontwerpen zijn bedacht door Baukje, die samen met een vriendin interieurontwerpbureau Designanders runt. ,,De hoofdcontouren van hoe het moest worden wist ik vrij snel, de indeling ook. Maar daarna… Welke kleur, wat voor gordijnen, welke tegels voor de badkamer, waar moeten de spotjes komen en hoeveel? Tijdens dit project was ik de eeuwige twijfelaar, ik had zoveel ideeën, vind zoveel mooi. Ik zeg altijd: de moeilijkste opdrachtgever die ik ooit heb gehad, was ikzelf. Ik durfde nu niet definitief te kiezen, voor een ander kan ik dat wel. Gelukkig kon ik goed sparren met mijn vriendin Annemarie, zij hielp mij knopen doorhakken.’’

Een van de grootste twijfels? ,,Ik dacht aan een kookeiland. Tot Annemarie zei: ‘Jullie zijn helemaal geen types voor een kookeiland. Jullie zitten immers áltijd aan tafel met vrienden en familie. Een grote, lange tafel past veel beter bij jullie, en in deze ruimte’.’’ Bij Jan van IJken, een groothandel in oude bouwmaterialen, vond Baukje de perfecte tafel: 4 meter lang, maar alsnog onderdanig aan de ruimte waar hij in staat. De woonkeuken is ontzettend licht en hoog, dankzij het verhogen van het plafond en de kamerhoge ramen en schuifpui. ,,Hierboven zat een vliering, die hebben we eruit gesloopt.’’

En dat is niet het enige. Alleen de voor- en zijgevels bleven staan. Op de bovenverdieping zijn twee slaapkamers – voorheen vier – en een badkamer. In de hal beneden zit nu het washok. ,,Dat was vroeger de slaapkamer, daar zijn mijn broer, zus en ik geboren.’’ Daarnaast zit de wc, voorheen was dat de badkamer. Vanuit de hal stap je meteen in de woonkeuken, met aan de rechterzijde een doorgang naar Baukjes kantoor en de woning van haar ouders. ,,Bij de keuken is nog een stuk aangebouwd, vanaf waar de tafel staat. Verder hebben we het huis van top tot teen laten isoleren.’’

Derde generatie

Een rigoureuze verbouwing waardoor het ouderlijk huis onherkenbaar is veranderd, was dat niet moeilijk voor zowel Baukje als haar ouders? ,,Mijn ouders begrepen wel dat we het eigen wilden maken. Ik ben de derde generatie die hier woont. Mijn overgroot opa en oma hebben dit huis ooit gekocht. Toen mijn vader hier met mijn moeder ging wonen heeft hij het ook verbouwd. Maar ik moest wel twee keer slikken, het was toch zijn levenswerk. Mijn vader zei: ‘Het huis gaat verder met nieuwe eigenaren, zo gaat dat. En wij kunnen hier alsnog blijven wonen’. Doordat mijn ouders er minder moeite mee hadden, deed het mij ook minder pijn.’’

Puur, stoer en natuurlijk is het eindresultaat. Een zwart-witte basis, een robuuste betonvloer, en hout voor de warmte. ,,Daar voelen we ons het prettigst bij.’’ De keuken is het paradepaardje van het interieur: gitzwart, een marmer-look werkblad en witte, soms parelmoer lijkende tegeltjes in verschillende
kleurschakeringen. ,,Ik wilde eigenlijk oude Friese witjes, maar dat was te duur. Deze tegeltjes – geen Zelliges overigens – zijn geïnspireerd op de Marokkaanse keramieken tegeltjes. Ze zijn bewust niet gevoegd, dat vond ik mooier.’’

De keuken is breed opgezet, tegenover het kookgedeelte zijn twee kastenwanden met een oven, de koelkast en een koffiehoekje. ,,Dat maakt de keuken veel dynamischer.’’

In de woonkamer zijn het de houten balken die voor sfeer zorgen. ,,Die kwamen weer tevoorschijn bij de renovatie. Het plafond was dichtgemaakt met gipsplaten.’’ De houtkachel stond op het wensenlijstje van Jan. ,,Dat was een must. Hij zei: ‘Als we hier gaan wonen, dan komt er sowieso een houtkachel in’. Daar was geen ontkomen aan.’’ Erachter dezelfde tegeltjes als in de keuken.

Merken als Hay, HKliving en Tonone zien we door het hele huis terug. ,,Het is niet zo dat ik merkvast ben. Maar alle lampen zijn wel van Tonone ja, dat vind ik gewoon een heel mooi ontwerp. Het pure, het stoere, daar houd ik van.’’

Gehecht aan spullen is ze niet. ,,Alleen aan de dingen met emotionele waarde, zoals het traphek van mijn opa en het kunstwerk op het aanrecht van Jans oudoom.’’ Het wandpaneel met foto’s en posters van Utrecht en lievelingseiland Terschelling is ook favoriet. ,,Dat geeft goed weer wie wij zijn.’’

Schuifpui

De ruimte, de hoogte, het licht, dat vindt ze het fijnst aan de woning. ,,En de tuin, die is heel diep. Als ik dan het erf op loop en ik zie alle lampjes daar branden, prachtig! In de toekomst willen we nog graag een grote schuifpui over de gehele breedte van de keuken, zodat de grens van buiten en binnen nog meer vervaagt.’’

Waar ze het meest trots op is? ,,Het proces an sich. Natuurlijk de woning, maar ook dat we als gezin deze stap hebben durven zetten, we hadden ons hele leven in Utrecht opgebouwd. We hebben veel van Thies gevraagd, maar hij vindt het hier geweldig. En wij ook.’’ Heimwee naar Utrecht hebben ze niet. ,,Het enige wat we missen zijn onze vrienden.’’

Wel was het in het begin wennen om Baukjes ouders naast de deur te hebben wonen. ,,We zagen ze eerst veel minder, nu dagelijks. Of dat intensiever is? Nee, want als ze naar Utrecht kwamen, dan was dat altijd voor een heel weekend. Dat was veel intensiever. Nu zijn de momenten vluchtiger. Het is een fijn gevoel dat ze dichtbij zijn. Wij zijn er voor hen, en zij voor ons. We krijgen nog iedere zondag een pan soep van ze. Nee, we willen hier nooit meer weg.’’

Wie Baukje van der Steeg (47), Jan Hoekstra (47), Thies (14) en labradoodle Puck.
Wat woning uit 1889.
Waar Kollum.
Wonen hier sinds maart 2019
Favoriete plek de woonkeuken. Hier zitten we als gezin veel, en als er bezoek is zitten we ook altijd aan tafel.
Favoriet item het schilderij van Jans oudoom en het traphek van mijn opa.
Interieurtip durf en ga ervoor. En denk niet te praktisch.
Instagram baukjevandersteeg
Website designanders.nl

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Meer binnenkijken? Laat je inspireren door het huis van interieurstylist Baukje, die gek is op kleur en uitbundige prints. Of kijk binnen bij Thea in Leeuwarden, waar hout en Scandinavisch design de de hoofdrol spelen.

2 Comments

  • Jolette boomaars 24 april 2021 at 21:08

    Beste redactie, ontzettend mooie kleurcombinaties in het huis van baukje van der steeg en jan, het huis in kollum. Ik zou heel graag de kleurnummers / -namen op de muren willen weten. Vooral ook de witte muren. Is dat 9010 of 1916?
    Ik hoop op een reactie terug. Jullie zouden me heel erg helpen.

    Alvast bedankt

    • Renske de Haan 30 april 2021 at 15:43

      Beste Jolette,

      Helaas weten wij niet welke kleurnummers het zijn. Baukje kan je vast verder helpen. Je kunt haar het beste via Instagram een DM sturen.

      Vriendelijke groet, redactie Wonen&Co.

    Laat een reactie achter

    ×