BINNENKIJKEN | In een knusse woonboot in Meppel - Wonen&Co
wonen&co, binnenkijken, binnenkijken bij, interieur inspiratie, wooninspiratie

BINNENKIJKEN | In een knusse woonboot in Meppel

27 april 2021 6 min leestijd 2 Reacties

Of de wet van aantrekkingskracht werkt? Voor Myrle wel. Zij zag zichzelf altijd al op een woonboot wonen. ,,Op het moment dat we aan boord stapten, voelde ik heel sterk: dít is het. Dít wordt ons nieuwe huis.’’

Vrij wonen, dat verlangen werd alsmaar groter bij Myrle. De laatste jaren voelde ze zich steeds vaker opgesloten in het nieuwbouwhuis waar ze met haar man Mark en zoons Sacha en Levi woonde. ,,We hebben er twaalf jaar met veel plezier gewoond hoor. Het was een kindvriendelijke wijk, er gebeurde veel. Maar ik was klaar met alleen maar tegen huizen en auto’s aankijken. Ik snakte naar vrijheid.’’ Ook Mark was wel in voor wat anders, en dus begonnen ze de zoektocht naar iets nieuws.

,,Ik heb altijd al gezegd dat ik ooit op een woonboot wilde wonen.’’ Al snel spotte ze er eentje op Funda. ,,Ik stuurde de advertentie door naar Mark en die was ook enthousiast.’’ Er volgde een bezichtiging, maar met hen waren er nog twintig gegadigden voor het woonschip in de Drentse vaart. ,,Op het moment dat we aan boord stapten, voelde ik heel sterk: dít is het. Ik krijg dit. Dit wordt ons nieuwe huis, dat gevoel was zó bijzonder. Het klopte allemaal, het was precies hoe ik het mij had voorgesteld. Ik had het al helemaal ingericht in mijn hoofd.’’

Nog diezelfde dag brachten ze een bod uit. ,,Ik weet nog dat ik ’s nachts wakker werd en Mark paniekerig wakker schudde. Wat als we het niet krijgen? Dan komt er nooit wat leukers!’’ Het bod werd geaccepteerd. ,,We hadden denk ik de gunfactor.’’

Tjalk

Het woonschip was oorspronkelijk een Groningse tjalk uit 1925, die vroeger werd ingezet voor het bevoorraden van grote schepen van groenten en fruit. ,,Sibbeltje Mui heet de boot, het was een soort SRV-wagen, maar dan op het water. De vorige bewoners hebben de boot verbouwd zoals die nu is. De indeling hebben wij hetzelfde gelaten. We hebben de keuken aangepast door er andere frontjes op te plaatsen en we hebben een nieuwe vloer gelegd en alles geverfd.’’

Het schip telt 100 vierkante meter woonoppervlakte. Je komt binnen in de keuken waar warm oranje, oudroze, okergeel en zwart de boventoon voeren. Het leefgedeelte is al net zo kleurrijk ingericht: van licht tot oudroze, lila tot knalpaars en verschillende tinten oranje en geel. Er zijn opvallend veel vloerkleden: in iedere ruimte liggen wollige exemplaren. En niet te missen is de keur aan prints: van klassiek tot funky. Myrle gooit alles in de mix en dat werkt verrassend goed. In combinatie met de bijzondere snuisterijen en persoonlijke spullen is het een eigenzinnig en sfeervol geheel, waardoor het huis meteen vertrouwd voelt. Als een warm bad.

Dat is ook precies de sfeer die ze wilde neerzetten. ,,Het moet knus en gezellig zijn. Mijn stijl valt niet onder één noemer. Het is eclectisch, werelds en bohemian. Ik wilde een grijze basis en veel kleur. De vloer is laminaat met betonlook. Mijn voorkeur ging uit naar echt beton, maar dat zou te zwaar worden. Je moet hier wel rekening houden met het gewicht. Bovendien zou het hier sneller scheuren.’’

Dames van Rusticus

Myrle runt samen met vriendin Marieke Rusticus het bedrijf Dames van Rusticus styling, ooit als eenmanszaak gestart door Marieke. ,,We werken inmiddels zes jaar samen. Ik was hiervoor secretaresse, maar dat bleek niks voor mij. Ik ontmoette Marieke toen ik tijdelijk in een pop-up store werkte, zij kwam daar regelmatig. Op een dag kwam ze binnen en zei: ,,Ik zat net aan jou te denken. Zou jij niet met mij willen werken? Ik had geen ervaring in de interieurwereld, geen opleiding. Marieke heeft mij veel geleerd, maar ik doe vooral veel op gevoel. Zo heb ik het hier ook ingericht. Die roze deuren bijvoorbeeld. Ik word blij van die kleur, dus bam: roze erop.’’

Door haar werk komt Myrle veel moois tegen. ,,Als er dan nieuwe spullen worden geleverd is de verleiding heel groot om iets te kopen. Je wordt er zo hebberig van.’’ Toch staan hier nog altijd de meubels die ze meenamen uit het vorige huis. ,,Ze komen hier veel beter tot hun recht. In ons nieuwbouwhuis gingen ze eigenlijk verloren door de ruimte, maar hier ontstond meteen gezelligheid. Het is kleiner, maar daardoor veel knusser en overzichtelijker.’’

Vaak loopt Myrle ergens tegenaan. Zo vond ze de fauteuil van Ligne Roset bij een vintage design winkel. ,,En alle vloerkleden komen uit kringloopwinkels.’’ Inspiratie doet ze zelfs in de supermarkt op. ,,Bij het groentenschap bijvoorbeeld, dan word ik getriggerd door al die kleuren. Maar ook graffiti in de stad, de heide, overal!’’

Vrijheid

Wat haar wederhelft van haar interieurkeuzes vindt? ,,Mark vindt alles goed en leuk wat ik doe. We zijn een goed team. Hij is heel handig dus wat ik bedenk kan hij maken.’’ Zo heeft hij op de bovenverdieping – drie slaapkamers en een badkamer – veel op maat gemaakt, zoals de inbouwkasten en de bedden van Sascha en Levi. De kamer van Sacha is het kleinst, maar praktisch ingericht met een halfhoogslaper met daaronder opbergruimte. ,,Zo kan hij vanuit zijn bed lekker van het uitzicht genieten. Levi heeft de grotere kamer gekregen omdat hij jonger is en nog veel met vriendjes speelt.’’

De jongens vinden wonen op het water geweldig. ,,Het zijn echte buitenjongens, ze kunnen hier lekker varen en vissen.’’ Ook Mark is helemaal verknocht. ,,Die had dit nooit bedacht, maar hij vindt het hier fantastisch. Een woonboot is het voor ons allebei! De rust, de vrijheid, het water en al het groen eromheen. ’s Ochtends word je wakker met alleen het gezang van vogels, daar kan ik zo van genieten. En binnen vijf minuten fietsen sta je in de stad, ideaal!’’

Of het wennen was? ,,Nee, gek genoeg niet. We hebben amper hoeven wennen. Alleen heel in het begin zijn we wel eens geschrokken toen er midden in de nacht een boot met een rotgang door de vaart ging waardoor we heel erg heen en weer schommelden. Of als het stormde. Maar nu? Dat deinen, dat voel je niet eens meer.’’

Wie Myrle Mulder-Laan (43), Mark Mulder (47), Sacha (13) en Levi (8).
Wat een woonboot, een omgebouwde tjalk uit 1925.
Waar Meppel.
Wonen hier sinds de zomer van 2019.
Aantal kamers 3.
Stijl eclectisch, werelds, bohemian.
Favoriete plek het hoekje bij de platenspeler en aan de eettafel.
Favoriet item de commode.
Interieurtip durf out of the box te gaan. Experimenteer met patronen en kleur. Kleur zorgt voor verbinding.
Instagram myrlelaan
Website damesvanrusticusstyling.nl

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Meer binnenkijken? Laat je inspireren door de woning van interieurontwerper Baukje in Kollum, die haar ouderlijk huis prachtig heeft verbouwd. Of neem een kijkje in dit knusse huisje in Stiens dat is ingericht met veel kleur en prints.

2 Comments

 • M.C. Ritman 28 april 2021 at 19:39

  Ik wil graag reageren op het artikel over wonen in een woonboot (Warm bad op het water). Hierin wordt gesproken over een beeld van kunstenares Marianne Rusticus. Ik heb zelf twee beelden van haar maar ik kan deze kunstenares nergens vinden. En ik zou heel graag nog eens wat van haar willen kopen. Kunnen jullie mij helpen aan een adres?

  • Renske de Haan 30 april 2021 at 15:40

   Beste M.C Ritman,

   Helaas kunnen wij je niet helpen aan een adres. Je kunt het beste contact zoeken met Marieke Rusticus, haar dochter. Op de website Damesvanrusticusstyling staat wel een mailadres.

   Vriendelijke groet, redactie Wonen&Co.

  Laat een reactie achter

  ×