BINNENKIJKEN | In een gezinshuis in Drachten met veel roze en vintage - Wonen&Co
wonen&co, binnenkijken, binnenkijken bij, interieur, wooninspiratie

BINNENKIJKEN | In een gezinshuis in Drachten met veel roze en vintage

24 maart 2020 6 min leestijd Geen reacties

Roze is een vast gegeven bij Gerdien thuis, maar de rest van het interieur is zo veranderlijk als wat. Zo is er al zes keer van bank gewisseld en acht keer van eetkamerstoelen – vaak allemaal van Marktplaats. Voorwaarde is wel: ,,Het mag niks kosten óf ik moet er geld aan overhouden.’’

Lentekriebels. Heb je ze nog niet, dan krijg je ze wel bij het zien van Gerdiens woning. Haar roze voordeur valt meteen op in het blokje huizen waar ze woont, een jaren-zeventig-wijk vlakbij het centrum van Drachten. Helemaal passend bij de sfeer van de dag dat we langskomen: met een stralende voorjaarszon en het vrolijke gekwetter van vogels. En die roze kleur zien we in het hele interieur terug, gecombineerd met natuurlijke materialen en kleuren.

Gerdien heeft er gevoel voor. Daarom besloot ze tot een carrièreswitch, zo’n anderhalf jaar geleden. ,,Ik heb 12,5 jaar in het speciaal onderwijs gewerkt. Heel erg leuk, maar het kostte me ook veel energie, zeker met vier kinderen thuis. Ik ben toen avondles gaan volgen aan de interieuracademie en voor mezelf begonnen. Ik ben altijd al veel met interieur bezig geweest en ik vind het ontzettend leuk om anderen te helpen, mensen blij te maken. Maar het hebben van collega’s, dat miste ik wel heel erg. Dus ik heb er nu een hele leuke baan naast, bij een kledingwinkel hier in Drachten.’’

Tussenwoning

Gerdien woont samen met haar man Ruben – in het dagelijks leven werkzaam als adviseur bij een bank – en dochters Emma (11), Fleur (7), Saar (5) en zoon Lukas (9). Zij is hier geboren en getogen, hij komt uit Heerenveen, ze leerden elkaar kennen via internet. ,,Anderhalf jaar later zijn we getrouwd.’’ Hiervoor woonde het gezin ook in een tussenwoning in Drachten, alleen dan een slagje kleiner. ,,In die tijd waren alleen Lukas en Emma er, maar we wisten al dat we meer kinderen wilden, dat zou daar niet passen.’’

Lang hebben ze niet gezocht naar iets groters. Lang nagedacht ook niet. ,,Toen we hier binnenstapten, waren we er snel over uit. Het is mooi ruim dankzij twee uitbouwen aan de voor- en achterkant en er is een vaste trap naar zolder. De ruimte sprak ons erg aan, op zolder konden we extra slaapkamers creëren. Wat wel jammer is, is dat we door de uitbouw hebben moeten inleveren op de tuin. Maar aan de andere kant: deze buurt is ideaal voor kinderen. We zitten aan een doodlopende weg dus ze kunnen hier prima op straat spelen.’’

Kleurrijk

Veel hoefde er niet te gebeuren aan het huis, behalve het witten van de muren. ,,Het was heel donker ingericht, met veel donkergrijs en barok op de wanden.’’ In de toekomst worden de keuken en badkamer nog aangepakt. ,,De keukenkastjes heb ik dit weekend nog snel geverfd, van houtkleur naar wit. Er komen nog andere greepjes op.’’

Toen alles gewit was, waren het alleen de accessoires waarmee Gerdien kleur in het geheel bracht. Dat ging al snel vervelen. ,,Nu hebben de muren al zoveel tinten gehad, ik heb nooit lang hetzelfde. Al is roze wel mijn vaste kleur, die komt altijd ergens terug.’’ In de jaren dat ze hier woont, heeft ze haar huidige stijl ontwikkeld. ,,Die is kleurrijk, natuurlijk, met bloemen en planten en van alles wat hier staat is bijna 80 procent tweedehands. Straks begint het rommelmarktseizoen weer, daar kijk ik al zó naar uit.’’

Is het niet de kleur op de muur die met regelmaat verandert, dan zijn het wel accessoires of meubelstukken. Wat Ruben daarvan vindt? ,,Hij komt geregeld thuis en zegt dan: ,Wat heb je nou weer gedaan?’ Maar hij vind het vaak wel goed. Heel fijn, zo’n man! Hij heeft zelfs de voordeur voor mij roze geschilderd. Vaak leg ik hem ook wel voor wat ik van plan ben. Of ik dan luister naar zijn mening is een tweede, haha. Nee, maar als ’ie het echt niet mooi vindt, dan komt het er niet in hoor.’’

Dit is de tweede woning voor het stel. Rubens stijl is met die van Gerdien meegegroeid. ,,Ik heb een vrouw die houdt van veranderen. Kom ik ’s avonds thuis, heeft het huis een hele andere kleur. In het begin dacht ik: help, wat moet ik hiermee? Ik hou van vastigheid. Aan de andere kant: het zijn wel leuke veranderingen. Maar soms denk ik wel: ben je net klaar, wil je het weer anders. Dit is al onze zesde bank en ook de combinatie van eetkamerstoelen is al acht keer veranderd. Mensen uit mijn omgeving grappen weleens: Sta jij nog niet op Marktplaats?’’

Voorwaarde

Wanneer Gerdien weer een mooie tweedehands vondst heeft gedaan, dan geldt er wel een ‘voorwaarde’: ,,Als het niks kost of ik weet er geld aan over te houden, dan is het altijd goed.’’ Voor de veranderlijke Gerdien is dat een heuse sport geworden. ,,Ik had ook voor alle kids een andere kinderwagen. Erg eigenlijk hè? Maar ik wist het oude model elke keer goed te verkopen.’’ Dat ze de huidige bank al drie jaar heeft, dat is een unicum, bekent ze. ,,Dat is omdat we bij deze bank met het hele gezin erop passen.’’

Dat doen ze dan ook het liefst op zondagmiddag. ,,Dan is de bank onze favoriete plek in huis. Dan gaan we er eerst op uit met alle kinderen, lekker naar buiten. Daarna kruipen we gezellig met zijn allen op de bank, lekker film kijken met chips en wat drinken. Dat doen we elke zondag. Héérlijk.’’

Doordeweeks, als Gerdien aan het werk is, zit ze het liefst aan de roze geverfde eetkamertafel, ook een Marktplaatsvondst. De Ivar kast op de lange wand van de woonkamer naar de keuken is haar favoriete item. ,,Die is tijdloos, die doe ik nooit weg.’’

Ruben vindt dat het inzicht in meubels en kleur haar kracht als stylist is. Dat valt ook op Instagram op: ze heeft er al diverse samenwerkingen met bedrijven aan overgehouden. ,,Ik krijg op Instagram veel leuke reacties. Bijzonder, dat ik mensen inspireer met mijn interieur.’’ Zelf haalt ze ook inspiratie van het platform, evenals van Pinterest. Of ideeën komen vanzelf opborrelen. ,,Soms mislukt er weleens iets. Zo wilde ik – voor de fotoshoot – nog verschillende vormen boven de bank schilderen. Toen het erop zat, dacht ik: nee, dit is het niet. Dan is het ook zo weer overgeschilderd.’’

Zo is ze elke dag wel met haar interieur bezig. ,,Dan zit ik voor de televisie en kijk ik om me heen en denk dan: oh, dit kan wel even anders en dit. Dan ontstaat er een domino-effect.’’ Echt iets nieuw-nieuw kopen doet ze niet snel. ,,Ik kijk altijd eerst of ik nog iets heb. Ik heb ondertussen van de schuur mijn opslag gemaakt.’’ Het mooie van al die tweedehands spullen in huis? ,,Het is nooit standaard.’’

Wie Gerdien, Ruben, Emma (11), Lukas (9), Fleur (7) en Saar (5) Lodewijk. Waar Drachten.
Huis gebouwd in 1969.
Wonen hier sinds 2011.
Aantal slaapkamers 5, waarvan 2 op zolder. Woonstijl kleurrijk, natuurlijk, veel tweedehands.
Favoriete plek in huis aan de eettafel, daar zit het zo fijn. Vooral wanneer het zonnetje naar binnen schijnt. Op zondag is onze favoriete plek de bank, daar zitten we dan met het hele gezin, lekker film kijken.
Favoriet item de Ivar kast van Ikea.
Inspiratie Instagram en Pinterest.
Altijd in huis verse bloemen, maar nu ook droogbloemen.
Woonwens stalen en-suitedeuren en ooit een vrijstaand huis. Zo’n oud herenhuis of een jaren-dertig-woning met glas-in-loodramen.
Instagram mevrouwstyling

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Heb je iets leuks gezien in deze binnenkijker? In dit artikel hebben we de mooiste (soortgelijke) woonaccessoires verzameld. Houd je van botanisch bohemian? Laat je dan inspireren door het interieur van Janice in Veendam.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×