BINNENKIJKEN | In een kleurrijk hoekhuis in Veendam - Wonen&Co
wonen&co, binnenkijken, binnenkijken bij, interieur, wooninspiratie

BINNENKIJKEN | In een kleurrijk hoekhuis in Veendam

17 maart 2020 5 min leestijd Geen reacties

Láter. Later is de tijd dat je op wereldreis gaat, een boek schrijft of een boerderij koopt. Maar opeens werd dat ‘later’ voor Janice en Nanno van der Poel nú. Toen hun vaders overleden, wisten ze dat ze Almere wilden verruilen voor een huis in het Noorden. En niet pas láter, want in het leven heb je garantie tot de hoek.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat Janice en Nanno het pittoreske Almere verlieten en kozen voor het bruisende Veendam. Ze waren dat wonen tussen drukte en beton helemaal zat en verlangden naar een ander leven. Ze droomden van een boerderij in het Noorden, en Janice maakte overuren online om alles wat maar in de buurt kwam meteen te spotten. ,,Ik ben hier de mevrouw Funda”, stelt Janice zich voor, terwijl ze ons voorgaat naar de kleurrijke woonkamer. ,,Als we vrij waren, reden we rond om de huizen te bekijken die ik gevonden had.’’ Zo kwamen ze overal en nergens, en dwaalden zelfs door een droomboerderij in Oudeschip. Maar zo’n plek aan de rand van Nederland is niet handig als je schoolgaande kinderen hebt.

Op een sombere en regenachtige dag kwamen ze een hoekhuis in een Veendammer woonwijk tegen. Het deed hen denken aan het huis waar kinderheldin Pippi Langkous haar avonturen beleefde. Niet echt een boerderij met grond, maar toen ze er een stap over de drempel zetten, waren ze verkocht. ,,Het is heel iets anders dan we wilden, maar het leek wel of dit huis ons omarmde. We voelden ons hier meteen thuis. Nanno is opgegroeid in zo’n jaren-20-huis waar het altijd tochtte en piepte, dus voor hem was het ook vertrouwd’’ , vertelt Janice.

Ze zijn er nog twee keer gaan kijken en hebben toen het sfeervolle pand gekocht. ,,We wonen hier nu sinds juli vorig jaar en het bevalt heel goed. We voelen ons relaxter, de mensen zijn aardig en zeggen je op straat zelfs gedag. We hebben veel minder stress dan in het Westen’’, vult Nanno aan. Ook dochter Isabel en zoon Mika hebben het er naar hun zin. De oudste twee, Jasper en Joris, zijn in Almere blijven wonen, maar komen graag ‘aanfladderen’.

Behang

Het huis was al snel ingericht. Beiden komen uit de interieurbranche en hebben een goede smaak, talent en ideeën te over om een huis gezellig te maken. De rode draad hierbij is ongetwijfeld behang. Wie de hal binnenstapt, geniet al meteen van de bloemetjes op de wand bij het trapgat tegenover de authentieke voordeur met z’n vierkante raampje. In de aangrenzende woonkamer duikelen apen, toekans en paradijsvogels rond in het tropische gebladerte van groen junglebehang. En in de tuinkamer sieren botanische prints de muren. Elk vertrek van het huis heeft z’n eigen kleurrijke en spannende muurpapier.

,,Ik verander ook graag. Behang is er zo af, en het zit er zo weer op. In mijn volgend leven word ik behangstylist’’, zegt Janice, die als ‘oude hippie’ ook erg van kleurtjes, patroontjes en stofjes houdt. Daarnaast heeft ze een grote liefde voor vintage. Ze struint rommelmarkten en kringloopwinkels af om haar slag te slaan. Vaste klant is ze inmiddels bij ’t Veenhuys, een paar straten verderop. Daar kopen ze hele inboedels op en Janice weet er precies de dingen uit te pikken om haar botanische, bohemian interieur mee vorm te geven. Binnenkort komen er zelfs stagiaires uit de winkel bij haar thuis kijken, om inspiratie op te doen en te zien hoe hun tweedehands spullen terechtgekomen zijn.

Nanno is interieurstylist bij Vesta Groningen, en vindt Janice’s keuzes prima. ,,Over inrichten hebben we nooit ruzie. We zitten op hetzelfde lijntje.’’ Zo waren ze er bijvoorbeeld snel uit om de keuken te verplaatsen, naar een grotere ruimte naast de woonkamer. Binnen een minuut kozen ze voor groene tegeltjes boven het aanrecht van hun strakke keuken. Het groene junglebehang in de woonkamer, past er precies bij. Voor zo lang het duurt, want er bestaan nu eenmaal meer prints dan je in een mensenleven op een muur kunt plakken. Op de keukenvensterbank kijken Mariabeelden toe.

Vanuit de hal loop je niet alleen de keuken en woonkamer in, maar ook de tuinkamer en een racekamer. De tuinkamer straalt een botanische serresfeer uit, vanaf de compacte kringloopstoelen geniet je van verschillende stillevens op kastjes en in hoekjes. Het aangrenzende terras wordt het volgende project.

Accessoires

Er zijn vier slaapkamers, in de uitgebouwde nokken van het dak. Groot zijn ze niet, maar wel heel sfeervol, vinden de bewoners. Neem de kamer van Isabel. Helemaal gelukkig is ze met haar bed. ,,Dit is echt mijn droombed. Hij is heel mooi, en je kunt er in zitten, liggen en ook nog lekker slapen.’’ De ouderlijke slaapkamer, opgefleurd met een Oosters behangetje, is al net zo knus. Er ligt een kleurrijke ouderwetse gehaakte sprei op het bed. ,,Ik heb een zwak voor geborduurde en gehaakte toestanden’’, verklapt Janice. De kamer van Mika is heel vrolijk, met onder meer een geel behang vol ‘emoticons’.

Ook boven zit een fijne badkamer in strak wit, met zwarte accenten. ,,In een bestaand huis is het maar afwachten wat er inzit qua badkamer, maar met accessoires kun je altijd een eigen sfeer maken.’’

Voor Nanno en Janice is dat niet moeilijk. ,,Je moet gewoon lef hebben, als het om inrichten gaat. Doe lekker wat je wilt. Met een pot verf bereik je veel. Is het niet mooi, dan probeer je gewoon een andere kleur’’, adviseert Janice. Hoe makkelijk ze daarmee omgaat en hoe leuk ze al dat veranderen en inrichten vindt, laat ze zien op Instagram. Onder de naam Villa_Mamma houdt ze haar volgers op de hoogte van haar gezin en de ,,hysterische liefde” voor haar huis en alles wat daarbij op haar pad komt.

En dat boerderijtje, waar ze eigenlijk naar op zoek waren? Ach, dat blijft voorlopig een droom. Maar dan wel een droomboerderij met een eigen Bed&Breakfast!

Wie Janice (48), Nanno (46), Jasper (21), Joris (19), Isabel (15), Mika (9).
Waar vrijstaand hoekhuis in Pippi Langkousstijl in Veendam. Wonen hier sinds juli 2019.
Gebouwd in 1917.
Aantal slaapkamers 4.
Stijl kleurrijke mix van stijlen.
Favoriete plek tuinkamer.
Woontip durf meer te doen met kleur, er kan meer dan je denkt. Woonwens een boerderij, met een eigen Bed&Breakfast

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Heb je iets moois gezien in deze binnenkijker? In dit artikel hebben we de leukste (soortgelijke) woonaccessoires en meubels verzameld. Houd je meer van design en Scandinavisch? Kijk dan binnen bij blogger Sanne in Emmen, en shop woonaccessoires in dezelfde stijl.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×