BINNENKIJKEN | In een jarendertighuis in Haren - Wonen&Co
binnenkijken, landelijk, modern, jarendertighuis, Haren

BINNENKIJKEN | In een jarendertighuis in Haren

31 december 2019 4 min leestijd Geen reacties

Is 2019 een jaar om voor eeuwig in je hart te sluiten? En wordt 2020 een jaar dat een ster zal krijgen? Als het aan Marjan Nienhuis ligt wel. Met veel liefs uit Haren.

Het jaren dertighuis dat aan de rand van Haren verstild langs de spoorlijn staat, is een licht en luchtig thuis voor Marjan en haar gezin. Bijna alles is er wit, alsof een flinke sneeuwbui alles heeft bedekt met zachtheid. Het is ingericht met lieve woonaccessoires en hier en daar iets wilds als een kandelaar in de vorm van een brullende panter. Met zwarte accenten is het huis, waarin ze al 24 jaar wonen, helemaal van nu.

,,We houden van oude huizen. Destijds woonden we in Assen in een nieuwbouwhuis, maar we wilden terug naar Haren waar we beiden vandaan komen’’, vertelt Marjan in de woonkeuken waaraan een serre is
vastgebouwd. Ze herinnert zich nog dat ze in Parijs verbleef en Aaldrik belde over dat huis. Ze is zo’n beetje rechtstreeks van de Champs Elyssée naar Haren gescheurd en viel volledig voor die woning en die plek. Het was liefde op het eerste gezicht, voor beiden.

Aaldrik en Marjan zijn de derde in de rij van eigenaren die het huis ooit heeft gehad. Met een aannemer en vrienden deden ze samen een eerste verbouwing. Ze lieten boven verwarming en slaapkamers maken, en een badkamer aanleggen. Stap voor stap veranderden ze het huis naar hun eigen wensen en smaak.

Veranda

Later volgde een tweede verbouwing; de ruimte waarin de keuken, douche en toilet zaten, werd één grote woonkeuken dankzij de aanbouw van een serre. En in de tuin kwam een tuinhuis met veranda. Eigenlijk voor de auto, maar Aaldrik had een vooruitziende blik. Dankzij mooie deuren en een stevig formaat tuinhuis is het nu Marjans pop-up store Liefs uit Haren, vol met lieve woonaccessoires. En boven is een ruimte waar de kinderen chillen.

Marjan dreigde door reorganisatie haar baan kwijt te raken. ,,Toen ben ik me gaan afvragen wat ik leuk zou vinden om te doen. Een woonwinkel, dus. Ik ben me gaan oriënteren en heb voor een bepaald bedrag spullen ingekocht. Ik ben klein en simpel begonnen, met alleen dingen die ik leuk vind. Want als niemand ze zou kopen, wilde ik het zelf wel graag hebben.’’ Maar ze verkocht wel, en de start van haar pop-up winkel was een feit. Ze noemde hem Liefs uit Haren, omdat ze dat zo vaak op een kaartje zet.

Ondertussen werd ze níet ontslagen. Maar het plan voor de woonwinkel liet haar niet meer los. Nu is ze zes keer per jaar open, naast haar baan als juridisch adviseur bij een rechtsbijstandverzekeraar. Ze heeft niet voor niets in de keuken behang met teksten als ‘Ik besloot dat ik alles kon’ en ‘Simpel is het moeilijkst’.

Dat behang, dat is speciaal uitgekozen voor het kastje van haar moeder. ,,Ze is vorig jaar overleden. Wij mochten het kastje hebben. We hebben hem in de keuken gezet. Ik wilde niet dat het ‘het kastje van oma’ zou blijven, we hebben het wel van óns gemaakt. Dat is gelukt, met dat behang er achter.’’ Het is bedrukt met ‘ik hou van je’ in vele talen van de wereld en een hart in het midden.

Sterren

Die harten – en ook sterren – komen overal in huis terug. Marjan houdt van die vormen. Zo drinken we cappuccino uit sterrenkopjes, signaleren we een hart op een sprei en heet zelfs de jongste dochter Sterre.

Aan de woonkeuken met allerlei gezelligheid, grenst een werkruimte en ook de voorkamer. De oorspronkelijke houten vloer is wit geverfd, en de rest van het vertrek ook. Maar wel met verschillende, warme witten. Er staat een grote hoekbank, waarin iedereen neer kan ploffen. Het liefs zonder rode limonade, maar pubers denken daar niet al te vaak bij na.

Een smalle trap voert naar boven, waar de slaapkamers zijn van zoon Valentijn en dochter Madou. En de badkamer, die te lijden heeft onder langdurig puberdouchegedrag. Maar dat is normaal, vindt hun moeder. Ze heeft een groot hart.

,, Wit leeft fijner, leeft luchtiger”

Op de overloop is een meisjeskamer voor Sterre. Vandaar kom je in de ouderlijke slaapkamer, de voormalige zolder. Die was vroeger alleen via een buitentrap bereikbaar. Nu is het een heerlijke witte en lichte ruimte, waar houten jaloezieën het buitenlicht filteren. ,,Zo’n acht jaar geleden hebben we eigenlijk álles in huis wit geverfd. Daarvoor leefden we tussen zwarte muren, maar daar waren we zó klaar mee. Wit leeft fijner, leeft luchtiger. Het is heerlijk om hier te wonen.’’

Nog even, en dan zijn de jaren tien voorbij. Is 2019 een jaar om voor eeuwig in je hart te sluiten? Wordt 2020 een jaar dat een ster zal krijgen? De tijd zal het leren. ,,Eigenlijk is mijn motto altijd: doe zoveel mogelijk dingen waar je blij van wordt!’’

Wie Marjan Nienhuis (52), Aaldrik (56), Madou (20), Valentijn (18) en Sterre (14) Kapma.
Wat vrijstaand huis in Haren.
Gebouwd in 1936.
Wonen er sinds 1995.
Stijl licht en gezellig, mix van landelijk en modern.
Aantal slaapkamers 4
Woontip gebruik in huis maximaal vier kleuren. Dat geeft een mooi rustig beeld.
Inspiratie reizen (Ibiza), rondlopen in grote steden, pinterest, instagram. Favoriete plek de tafel in de serre.
Bijzonder tuinhuis met een pop-up store.
Website liefsuitharen.nl
Instagram liefsuitharen

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Geen reacties

Laat een reactie achter

×