BINNENKIJKEN | In een herenhuis in Assen - Wonen&Co
binnenkijken, herenhuis, landelijk, industrieel

BINNENKIJKEN | In een herenhuis in Assen

5 november 2019 4 min leestijd Geen reacties

Tussen de Vaart en het Asserbos bouwde een vermogend mens rond 1870 een huis van aanzien. Vervolgens splitste een nieuwe eigenaar het in woonhuis en kantoor. Maar dankzij de familie Guldenaar is het pand sinds kort weer herenigd met zichzelf. Wonen&Co dwaalt er rond.

Trap op, trap af. Kruip door, sluip door. Een tuin om een voetbalwedstrijd in te spelen. Vijf wc’s om uit te kiezen. En bij welke voordeur bel je eigenlijk aan? In het begin raakten alle leden van het gezin Guldenaar de weg een beetje kwijt in dat grote pand, waarin je behalve van beneden naar boven ook nog van links naar rechts kunt verdwalen.

,,Toen we het herenhuis kochten, bestond het nog uit twee aparte woningen met vier verdiepingen. Nummer 63 was het woonhuis van mensen die er zo’n veertig jaar hadden gewoond en er uiteindelijk met pijn in hun hart uit vertrokken. Nummer 61 was een kantoor en was ook als zodanig ingericht’’, vertelt Joke Guldenaar, die zich al die saaiheid en systeemplafonds nog maar al te goed kan herinneren. Samen met haar man Omar viel ze volledig voor het bijzondere huis vol historie, maar de kinderen Melanie, Maurice en Marissa moesten erg wennen.

Lawaai

Door de Funda-vondst van hun ouders en hun verlangen naar een nieuwe stap in het leven, moesten de drie hun comfortabele nieuwbouwhuis in Kloosterveen verlaten. ,,Ze waren zo’n oud huis niet gewend. Dat betekent lawaai als er iemand de trap op loopt en kou als je het warm wilt hebben. Maar nu is het goed’’, zegt hun moeder. De voordelen wegen dan ook zwaar: dicht bij de stad, dus films, eten en uitgaan. En dankzij de verbouwing van het kantoorpand naar een serieus woonhuis hebben de twee oudste kinderen op ‘61’ nu hun eigen bedoeninkje. Maar eten doen ze op ‘63’. Daar zit de keuken en staat de eyecatcher eettafel: een plak uit een reusachtige boomstam, in epoxy gegoten.

Huisnummer 61 of 63: het maakt eigenlijk niet uit waar je aanbelt. Niet alleen omdat je sowieso in huize Guldenaar binnenstapt, maar ook omdat de Jugendstil voordeuren met hun florale vormen hetzelfde zijn. Ze hebben samen de status van gemeentelijk monument. Beide voordeuren leiden naar dezelfde gang. Deze ziet er oud uit, maar is met nieuw terrazzo aangelegd. Hij verbindt de beide woonhuizen met elkaar. Toch is er verschil.

Op 63 wacht een prachtige vestibule met een immense koetslamp bezoekers op. Moderne stalen deuren in industriële stijl gunnen je een blik op het trappenhuis en een deel van het woonhuis. Op 61 leidt de gang al snel naar de woonkamer-mét-tv. Vast een populaire plek, want op 63 is de woonkamer-zónder-tv. Maar wel weer met een haard. Een bewuste keuze, verklapt Joke, die haar rondleiding op 63 begint op de bel-etage. Hier bevinden zich die woonkamer-zonder, de eetkamer, de keuken en een ‘hangende’ uitbouw met glas-in-loodramen. Ook deze is gemeentelijk monumentaal.

Souterrain

Door het glas-in-lood heen verbazen we ons over de diepe tuin; keer twee natuurlijk. Dat is het voordeel van twee huizen. Van de bel-etage gaan we naar het souterrain, waar de honden des huizes hun kamers hebben. We steken ondergronds door naar het souterrain van 61, waar Omar zijn kantoor aan de achterkant heeft. Aan de voorkant is een fitnessruimte ingericht. ,,Die wordt intensief gebruikt’’, zegt Joke.

Terug naar de begane grond, van 61 deze keer. Hier bevindt zich, behalve de woonkamer-mét ook een bibliotheekje. Op de eerste etage is voor de oudste dochter, die in Groningen studeert, een appartementje gemaakt. De vertrekken hebben mooie balkenplafonds in oude kleuren. ,,Die kwamen bij de verbouwing tevoorschijn achter de gipsplaten’’, vertelt Joke. Nog een verdieping hoger is het domein van Maurice. Hij heeft de hele verdieping tot zijn beschikking en kan via een mini-raampje in de toren van het pand nog het stadse leven wat verderop gadeslaan. Een van de eyecatchers van 61 is een nieuwe badkamer, met mediterrane vloertegels, een ligbad en een inloopdouche.

We steken door naar 63. Op het niveau van Maurice is hier een zolder. We dalen af en bewonderen de kamer van Marissa. Vanuit een ronde witte hangstoel kan ze mooi de scheepvaart in de Vaart in de gaten houden. Verderop is een kamer omgetoverd tot een soort walk-in closet, een kleedkamer.

Uitgetekend

,,Nadat we het huis hadden gekocht, hebben we eerst een tijd op 63 gewoond zodat 61 kon worden verbouwd. De verbouwing van 63 duurde drie weken, die van 61 drie maanden. ,,Vooraf hebben we met behulp van de plattegronden alles bedacht en uitgetekend. Een aannemer heeft het uitgevoerd. Veel hebben we ook zelf gedaan. Omar is erg handig en we kunnen goed samenwerken’’, blikt de vrouw des huizes terug. Inmiddels is het huis van alle gemakken voorzien en maakt domotica het leven nog een stukje makkelijker.

Helemaal klaar is het nog niet. Op dit moment zijn ze bezig een veranda te bouwen, daarna staan het souterrain van 63 en de bestrating van het totaal nog op het programma. Wie nieuwsgierig is, kan wellicht volgend jaar een glimp van dat gerenoveerde statige huis opvangen tijdens Kunst aan de Vaart. ,,Dit jaar hebben we daar ook aan mee gedaan. Bewoners stellen hun huis open, kunstenaars mogen er hun werk exposeren.’’

De familie Guldenaar zit trouwens ook met andere evenementen eerste rang, zoals de avondvierdaagse en de racemonsters van de TT Night Ride en DTM City Demo. Bij die geluiden hoort niemand nog een krakend trap in een gehorig trappenhuis van een oud huis!

Wie Joke (48), Omar (47), Melanie (19), Maurice (17), Marissa (14) en de honden Buck, Aila en Buddy Guldenaar.
Wat herenhuis -‘woning van het Asser type’ – in Assen.
Gebouwd omstreeks 1870.
Wonen er sinds november 2017.
Aantal etages 4.
Stijl landelijk industrieel.
Inspiratie woonbladen, Pinterest.
Monumentaal de jugendstil voordeuren en houten serre zijn gemeentelijk monument.
Favoriete plek de tafel in de eetkamer.
Favoriete woonwinkels Sfeer.nl in Assen en Living 27 Groningen.
Bijzonder alles is dubbel, doordat het pand uit eerst twee woningen bestond.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×