Binnenkijken, buitenkijken, buitenkijken tuin, tuininspiratie, wooninspiratie, tuinieren, buitenleven

BINNENKIJKEN | In de ban van dakterrassen

Bij de buren… kijk je soms je ogen uit! Met die fantastische zithoek, originele werkplek, romantische slaapkamer of gezellige eetkamer … In deze eerste aflevering: Hanneke over het dakterras van buurvrouw Jojan.

Ze spreken elkaar over de schutting. Van dakterras tot dakterras, ergens op de zesde verdieping van een appartementencomplex in hartje Groningen. Tussen olijfbomen met eigen verwarming om de Hollandse winters te doorstaan, wuivende oleanders en lavendel nemen ze allerhande zaken door. Met uitzicht op boomkruinen en kantoorgebouwen, op de Martinitoren en het voetbalpaleis van de FC.

Een verlengstuk van de woonkamer

Hanneke Uijen (op de foto rechts) en Jojan Hakkenberg zijn penthousebuurvrouwen. Al sinds 2001, toen ze als huurders in het nieuwe pand kwamen wonen. Inmiddels zijn ze eigenaar. Hanneke heeft een mooi dakterras, maar stiekem vindt ze dat van Jojan en partner Theo Boersma nóg mooier. ,,Het is een verlengstuk van hun woonkamer. Binnen en buiten lopen prachtig in elkaar over. Als het weer een beetje meezit, leven ze de hele zomer buiten.’’

,,Ik heb alle dakterrasboeken die er bestaan gelezen”

Eigenlijk is het dakterras van Jojan en Theo een buitenkamer. Er is een zithoek en een eethoek, een lighoek en een Davos, zoals ze hun tuincocon noemen. Het kleurgebruik is ingetogen door de toepassing van beton en vergrijsd hout. Planten brengen groene, lila of roze accenten aan. Plantenbakken, die dienst doen als afscheiding, zijn gevuld met elegante siergrassen en weelderige kruiden. Er staat zelfs een parasol-den.

,,We zijn begonnen met een soort platje met grind en een hek eromheen. Dat gaf je het gevoel dat je in een box zat. Een no-go-zone, we vonden het beiden niks. Later hebben we er een stuk dakterras bijgekregen. We liepen met allerlei ideeën rond, en hebben een tekening voor een daktuin laten maken. Heel mooi, maar door de planten zou het te zwaar worden’’, blikt Theo terug.

Ondertussen was Jojan in de ban geraakt van dakterrassen en hun begroeiing. ,,Ik heb alle dakterrasboeken die er bestaan gelezen. We hebben zelfs High Line park in New York bezocht, een voormalig spoorlijn waarop Piet Oudolf een dakterras met prairieplanten heeft aangelegd.’’ Het nieuwe plan voor hun terras kreeg een indeling met vakken.

Weinig onderhoud

,,We hebben alles zelf naar boven gesleept. Alle zakken aarde, het watersysteem, de planten. Dat was ploeteren. Alleen de olijfbomen zijn bezorgd’’, vertelt Jojan, die in haar werkzame leven manager van het Ronald McDonald Huis van ziekenhuis UMCG in Groningen was. ,,Met kinderen en een baan had ik nooit een hobby. Maar nu wel. Ik ben graag met het dakterras bezig.’’ Alle tijd daarvoor ook: zowel Jojan als Theo zijn al jaren met pensioen. ,,Heerlijk, ik zou niets anders willen.’’ Samen met Theo bewoonde ze ooit een oud huis in het zuiden van de stad. Toen de appartementen werden gebouwd, wist ze meteen dat ze links bovenin wilde wonen.

Zo is het gegaan. ,,Het bevalt goed. Geen onderhoud, geen tuin en je loopt zo het centrum in.’’ Enig nadeel is wellicht dat er weinig contact met andere bewoners is. Maar gelukkig bestaat buurvrouw Hanneke, altijd in voor een praatje.

Oproep

Wonen&Co zoekt buren die hun huis zo leuk hebben ingericht, dat iedereen het eigenlijk zou moeten zien. Heb jij zulke buren? Geef ze op en poseer samen voor de woonbijlage Wonen&Co op het mooiste plekje van hun huis! Mail, met foto en adresgegevens, naar redactie@wonenenco.nl

TEKST SHYRA HUETING
FOTO JILMER POSTMA

Naast andere mooie binnenkijkers, vind je hier wekelijks de laatste woontrends. Op zoek naar tips voor het inrichten van je huis? Neem dan eens een kijkje op onze styling pagina. Of ga zelf aan de slag met onze DIY’s