wooninspiratie, binnenkijken, bungalow, keuken

BINNENKIJKEN | Thuis bij ijsmeester Piet Venema

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noordelingen er uit? Deze week neemt Wonen&Co een Kijkje in de Keuken in Makkum bij Piet Venema, oud-ijsmeester van de Elfstedentocht.

Het is dat de vorst het Noorden nog niet in zijn greep heeft. Want anders stond zijn agenda vol met lezingen over de Tocht der Tochten, de Elfstedentocht. Piet Venema, een van de deelnemers van die barre rit, ‘De Hel van 1963’, is nog steeds een graag gehoorde spreker. De mensen hangen aan zijn lippen als hij vertelt hoe het was, die Elfstedentocht waarover anno 2017 nog steeds gesproken wordt en waarover zelfs een speelfilm is gemaakt.

Bungalow

Piet is nu 84. Hij woont in een bungalow aan het water. Zijn keuken is groen, hier en daar verfraaid met Makkumer tegels. Behalve dat het een praktische plek is om te koken en te eten, is het ook een vertrek vol schaatsnostalgie. Zo hangt er een foto van de kopgroep van ‘de tocht’ van 1963, met Piet op de vijfde positie. Hij zou eindigen als negende. Het fotobijschrift vermeldt dat het hem een bevroren teen heeft opgeleverd.

De tocht van 1963 leverde Piet een bevroren teen op

In de keuken herinnert veel aan de Elfstedentochten. Hij reed er vier uit: twee wedstrijdtochten en twee toerritten. Behalve foto’s, beeldjes en tegels met afbeeldingen van zwoegende schaatsers, is dat ook een prikstok. Dit gereedschap hield hij over aan de tijd dat hij ijsmeester was. ,,Ik kwam in 1991 in het bestuur van de Vereniging, in 1995 ben ik gevraagd om ijsmeester te worden. Als hoofd van de 22 rayonhoofden moest ik beslissen of het ijs sterk genoeg was om de tocht door te laten gaan.’’ Piet, ook mede-organisator van de laatste Elfstedentocht in 1997, bleef ijsmeester tot 2003.

Vluchten

In de keuken demonstreert hij de prikstok. ,,Met dat kromme haakje kom je aan de onderkant van de ijsvloer. Vandaar meet je hoe dik het ijs is. Ik ging uit van 14 centimeter: dan was het vertrouwd.’’ In 1996 leek er een Elfstedentocht op komst. Iedereen werd gek. Het ijs was goed, maar twee rayonhoofden durfden het niet aan. We hadden de hele nacht vergaderd. Men verwachtte van mij het besluit. Toen moest ik als ijsmeester en woordvoerder van het bestuur zeggen dat het niet doorging. De teleurstelling was ónvoorstelbaar. Als ijsmeester komt er dan wat over je heen, hoor. Samen met mijn vrouw Hiltje ben ik toen ‘gevlucht’, het land uit. Even weg.”

,,Als ijsmeester moest ik zeggen dat het niet doorging. Dan komt er wat over je heen hoor” 

Piet zet een kopje thee en vertelt en passant dat hij modern kan koken. Snel en gezond: dat leerde hij op de kookles van zijn watersportvereniging. Die vaardigheid komt goed van pas omdat Hiltje twee jaar geleden overleden is. Piet roert niet elke dag in zijn pannen, want hij zit ook in een eetclub.

Tegenover het aanrecht is de bar waaraan vroeger het gezin zat te ontbijten. Nog zit Piet er graag, genietend van het uitzicht over water en weiland. Ook hier hangt van alles dat herinnert aan wedstrijden, bestuursfuncties, aan schaatslessen of lezingen die hij ooit gaf. Verder staan er bussen met schaatstaferelen en een beeldje van een schaatser. Maar waar zijn nu die felbegeerde ‘kruisjes’, die medailles die hij kreeg voor het uitrijden van vier Elfstedentochten? De ijsmeester gaat op zoek, blijft een poosje weg en biecht dan op dat hij ze even kan niet vinden. Ach, ze liggen vast wel ergens.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO MARGRIET DE JAGER

Neem ook een Kijkje in de Keuken van zanger Jelle B. in Wytgaard, of bij topsporters Rianne de Vries en Daan Breeuwsma die niet alleen koken in de keuken, maar daar ook hun schaatsen slijpen! Of lees hoe museumdirecteur Harry Tupan kookt tussen worsten en rollades van glas.