BINNENKIJKEN | In een sfeervolle jarendertigwoning in Groningen - Wonen&Co
binnenkijken, jarendertigwoning Groningen, Scandinavisch, wonen&co

BINNENKIJKEN | In een sfeervolle jarendertigwoning in Groningen

30 oktober 2018 4 min leestijd Geen reacties

Arjan gaf zijn leven op de Veluwe op om bij zijn grote liefde Jordi in Groningen in te trekken. Inmiddels heeft hun relatie de flinke verbouwing van hun eerste koopwoning doorstaan en zijn ze dolblij met hun lichte, Scandinavische interieur.

‘Ik heb het wel eens vervloekt’’, bekent Arjan Sanders. Inmiddels kan hij erom lachen, rustig genietend van de najaarszon in de heerlijke stadstuin, maar de verbouwing van de jaren-dertigwoning die hij vorig jaar mei met zijn partner Jordi Poel kocht ging hem niet in de koude kleren zitten.

De benedenwoning in de Groningse wijk Helpman werd dan ook helemaal gestript. ,,Het was netjes, maar wel gedateerd. We hebben alles aangepakt: stopcontacten naar omlaag verplaatst, alle muren opnieuw laten stuken. Er zijn muren verdwenen en juist bijgebouwd. En we hebben er een nieuwe keuken in gezet, de badkamer naar de voormalige slaapkamer verplaatst en een slaapkamer aangebouwd’’, somt Jordi op.

Scandinavisch

Dat hele project dreef Arjan soms tot wanhoop. ,,Vooral als je dan een mooie keuken hebt besteld en de keukenboer ineens failliet blijkt te gaan, bijvoorbeeld.’’ Toch kwam de droomkeuken er uiteindelijk wel. ,,We wisten precies wat we wilden, dus we hebben toen vergelijkbare kastjes bij Ikea gekocht en het betonnen aanrechtblad bij Hornbach. Ik heb de keuken in mijn laatste vakantieweken met mijn vader in elkaar gezet’’, zegt Jordi.

Het resultaat van de klusmaanden – ,,we kregen de sleutel in mei en zijn in september verhuisd’’ – is een rustgevend, Scandinavisch interieur, waar beiden zich erg prettig bij voelen. ,,Het is vooral wit, hout en groen’’, vat Arjan samen. ,,In ons vorige huis was het interieur donkerder. Daar hadden we minder natuurtinten.’’

Wennen

Dat vorige huis, een huurwoning in de Groningse wijk Oosterpoort, was Jordi’s stekje. Hij woont al zijn hele leven in de provincie Groningen. Voor Arjan was het een flinke stap om bij hem in te trekken, want hij moest er zijn ouders, vrienden en werk in het Gelderse Nunspeet voor achterlaten. ,,In het begin was dat wel wennen. Maar om me niet zo alleen te voelen, hebben we de Franse bulldog James in huis genomen. En nu, in dit huis dat echt van ons samen is, voel ik me helemaal thuis. En Jordi en James ook.’’

De twee leerden elkaar kennen in de kroeg in Amsterdam en zijn nu zo’n drie jaar samen. Voor Jordi was Groningen verlaten geen optie. ,,Ook al werk ik als aardrijkskundedocent op een school in Assen, ik ga deze gezellige stad niet uit. En ik wilde graag in Helpman wonen: een heel prettige wijk, met de winkels om de hoek en het centrum en de snelweg dichtbij.’’

Inmiddels is ook Arjan er ingeburgerd: hij vond een baan in de dovenzorg en kent alle kringloopwinkels in de omgeving op zijn duimpje. Veel accessoires doen nog wel herinneren aan Arjans Gelderse achtergrond. De afbeelding van een Schotse hooglander bijvoorbeeld, of de mand met hoorns onder de schouw.

Krijtverf

Het interieur, dat vooral Arjans ding is, staat vol met kringloopjuweeltjes. ,,Alleen de bank en de eettafel zijn nieuw’’, vertelt hij. ,,De eetkamerstoelen heb ik voor 5 euro per stuk gekocht bij de kringloop; ik heb ze wit geschilderd met krijtverf. Ik vind het een sport om mijn huis leuk aan te kleden voor weinig geld. En zo heeft alles een verhaal.” Voor de tweedehands Franse eikenhouten vloer in de woonkamer maakte het stel bijvoorbeeld een tripje naar Noord-Holland. ,,Konden we meteen even met James op het strand wandelen.”

,,De stoelen heb ik wit geschilderd met krijtverf”

De ruime stadstuin, met twee fijne zithoekjes en veel vaste bloemen en planten, staat deze herfst nog volop in bloei. ,,Vorig jaar was de zomer heel kort, maar deze zomer en nazomer konden we er optimaal van genieten’’, zegt Jordi. ,,De tuin was vooral Arjans ontwerp. Hij vertelde het en ik voerde het uit.’’ Arjan heeft een grote liefde voor planten en bloemen, en hij heeft er verstand van. ,,Mijn droom is ooit nog eens een winkel te beginnen waar je planten en bloemen kunt kopen en waar je lekker koffie en thee kunt drinken.’’

Wie Arjan Sanders (28), Jordi Poel (29) en hond James.
Waar jarendertigbenedenwoning in Groningen.
Wonen hier sinds 2017.
Gebouwd in 1935.
Favoriete plek Arjan zit het liefst op de bank of in de tuin, Jordi vindt het heerlijk om in bad te liggen of aan de eettafel te zitten met de tuindeuren wijd open. En James ligt het liefst op de bank.
Inspiratie kringloopwinkels, woonzaken en Instagram.
Laatst gekocht kussens op de bank van Loods 5.
Laatst gedaan de achterkant van het huis geschilderd.
Woontip durf je eigen stijl te kiezen en wees daarin eigenwijs. Je huis weerspiegelt je persoonlijkheid.
Droomhuis een kneuterig vrijstaand boerderijtje met kippen op het erf.
Instagram wonenbij_arie

TEKST MIRANDA TEN WOLDE
FOTO’S JILMER POSTMA

 

Wonen in dezelfde stijl als Arjan en Jordi? Shop dan hier soortgelijke woonaccessoires en meubels. Of neem een kijkje in deze moderne splitlevelwoning met een stoer, industriële inrichting, of kijk binnen in deze oude dienstbodewoning in Scheemda, met prachtige oude bouwmaterialen en een inrichting van vintage, antiek en brocante. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×