BINNENKIJKEN | Droomhuis op een droomplek - Wonen&Co
binnenkijken, wonen&co, wooninspiratie

BINNENKIJKEN | Droomhuis op een droomplek

20 februari 2018 6 min leestijd Geen reacties

Ruim een jaar lang bivakkeren tussen de bouwmaterialen. Richard en Geertje verbouwden hun woning in Poppenwier terwijl ze er woonden. En in de tussentijd raakte Geertje ook nog zwanger.  Niet ideaal, maar het resultaat is het dubbel en dwars waard.

Het was 17 juni 2011. De dag dat Richard en Geertje elkaar het jawoord gaven in Poppenwier, het geboortedorp van Geertje. De trouwfoto’s werden geschoten in het dorpshart, waar het stel poseerde op het bruggetje dat leidt naar een prachtig vrijstaand huis. Niet wetende dat ze voor hun toekomstige woning stonden en ze daar jaren later dagen, weken en zelfs maandenlang zouden zwoegen om er hun droomhuis van te maken.

Richard en Geertje woonden destijds al in Poppenwier. Met de komst van Aram werd hun toenmalige rijtjeswoning te krap. Ze zochten iets groters, het liefst met een tuin. Richard: ,,Ik zei tegen Geertje: ‘Als we hier blijven wonen, dan in dát huis’.’’ Doelend op het karakteristieke pand dat op hun trouwfoto’s te bewonderen is.

Grote verbouwing

Dankzij een vleugje brutaliteit werd het stel eigenaar van dat droomhuis. ,,Het stond nog niet te koop, maar iedereen in het dorp wist wel dat de bewoners op zoek waren naar iets anders’’, vertelt Geertje. ,,Wij zijn toen op hen afgestapt en hebben aangegeven dat we hier heel graag wilden wonen. De bewoonster had er moeite mee om het te verkopen omdat het haar geboortehuis is. Maar ze wilde wel dat er een Poppenwierster in kwam wonen.’’ Beide wensen kwamen uit.

Er volgde een grote verbouwing. ,,De indeling bestond uit hokjes en alles was afgedekt met platen. We hebben die allemaal verwijderd. We wilden een speelruimte voor de kinderen, een werkplek en drie slaapkamers. Alles wat op het lijstje stond is werkelijkheid geworden, echt perfect’’, vertelt Geertje enthousiast. Ze kregen hulp van haar broer die een eigen bouwbedrijf heeft. ,,Het is wel grappig want toen hij leerling was, heeft hij dit huis gerenoveerd. Twintig jaar later moest hij alles er weer uit slopen.’’

Eigenlijk konden ze voor alle klussen uit hun vrienden-en familiekring putten. ,,Mijn vader is elektricien, broer Eeuwe is bouwkundige, Richards vader is schilder en een vriend van ons is makelaar. Dan heb je het hele pakket al.’’ Maar broer Arjen bracht de meeste tijd in het huis door. ,,Op een gegeven moment vroeg Aram al of oom Arjen hier woonde. Hij was hier alle dagen. Elke ochtend bespraken we de plannen. Zo kon je constant schakelen, dat was heel fijn. Het was een intensief proces maar ook erg leuk om zo met familie te kunnen werken.’’

Het gezin woonde lange tijd in een bouwval. Geertje: ,,Dat was wel overleven soms.’’ Ten tijde van de renovatie raakte Geertje zwanger van Ylan. ,,Ik herinner me nog goed dat ik beneden stond te afwassen. De vloer lag er uit en al het water was nog op een buis aangesloten waar ik wijdbeens boven stond. Hoogzwanger, met laarzen in de blubber. Ik hoorde ineens een lawaai. Bleek dat Richard het bad in een keer had laten leeglopen. Ik was net op tijd weg, maar het water spoot er beneden aan alle kanten uit. Nu lach ik er om, maar heb toen wel even staan janken.’’

Ze woonden eerst alleen beneden terwijl de bovenverdieping grondig werd verbouwd. Na acht maanden verhuisden ze naar boven en werd de begane grond afgemaakt. ,,Het was ergens ook wel fijn dat we hier woonden tijdens de verbouwing. Zo wisten we hoe het licht viel en wat de mooie plekjes in huis waren. Maar uiteindelijk leidde dat er toe dat we onze plannen wel tien keer hebben omgegooid.’’ Richard: ,,Ik ben wel blij dat we het zo rigoureus hebben aangepakt, want zo’n verbouwing doen we niet weer.’’

,,Ik ben wel blij dat we het zo rigoureus hebben aangepakt, want zo’n verbouwing doen we niet weer’’

De voormalige bedrijfsruimte, een timmerwerkplaats, doet nu dienst als grote leefkeuken. Die loopt over in een ruime woonkamer vanwaar het gezin uitkijkt op de landerijen. ,,We hebben hier een fantastisch uitzicht. Je ziet hier het weer letterlijk aankomen.’’ In de zomer hebben ze gezelschap van drachtige koeien die in het weiland grenzend aan de tuin ‘droog’ staan. ,,We hebben schrikdraad als afscheiding. We hebben hier twee oude perenbomen staan en de koeien weten die wel te vinden.’’

Scandinavisch versus industrieel

Aan de voorzijde van het huis bevindt zich behalve de keuken ook de werkruimte van Geertje en Richard. Zij werkt als HRM-adviseur, hij als veiligheidskundige. ,,We werken zowel thuis als extern. Eerder deden we ons werk aan de keukentafel, maar met kinderen is dat zo’n gedoe. Hier kun je de ruimte afsluiten, dat is heel fijn.’’ De onbewerkte bakstenen muur vindt Geertje het mooist. ,,Dat was echt een toevalstreffer die tevoorschijn kwam bij het strippen van het huis. Ik vond het zo mooi dat ik het wilde behouden.’’

,,Alles mag van Richard, behalve roze. Of een bloemetjesbehang. Dat is echt een no go’’

Geertje houdt van Scandinavisch, licht en strak. Richard is meer van de robuuste en industriële woonstijl. Het resultaat is een mooie mix geworden met een lichte basis en hier en daar een donkere tint. ,,Ik laat het inrichten aan Geertje over. Ze heeft een goede smaak en is erg creatief. Ze weet precies hoe ze het wil hebben. Ik heb dat inzicht niet zo.’’ Geertje: ,,Ik ben altijd wel kleurvast. Blauw is mijn favoriet. Alles mag van Richard, behalve roze. Of een bloemetjesbehang. Dat is echt een no go.’’ De bordjes aan de muur hadden wat hem betreft niet gehoeven. ,,Maar voor mij zijn dat mooie herinneringen. Eentje is van mijn beppe, van de ander heb ik vroeger als klein kind gegeten.’’

In de woonkamer siert een Perzisch kleed de vloer. Geertje kocht hem via Marktplaats. ,,Ik zag hem en dacht; die heeft vast een mooie onderkant. Ik vroeg die man of ik dat mocht bekijken. Hij zal wel gedacht hebben; dat mens spoort niet.’’ Het bleek een goed idee want hij ligt nu omgekeerd voor de bank. De tafel wordt binnenkort vervangen voor een smaller exemplaar, gemaakt van de oude vloerdelen uit het huis. De kaart van de regio – De Lege Geaen – en de klok in de speelruimte, het eerste item dat Geertje en Richard kochten toen ze gingen samenwonen, zijn hen het dierbaarst.

Geertje: ,,Het was een lange aanloop naar het inrichten, maar zoals het nu is voelt het goed. Vooral de kinderkamers vind ik heel mooi geworden.’’ De zithoek met het uitzicht is de favoriete plek. Het stel is enorm trots op het gehele plaatje. ,,We hebben er een comfortabel gezinshuis van gemaakt. Het huis is hufterproof met pvc-vloer en betonnen wanden. De kinderen mogen hier zelfs in huis fietsen’’, vult Richard aan.

Het huis is af, maar aan de schil moet nog wel het nodige gebeuren. Zoals het dak en de rotte kozijnen vervangen. ,,En we willen uiteindelijk een slaapkamer op de zolder maken. En ook nog een overkapping in de tuin, maar dat is plan 390 op de lijst.’’ Ze kijken er nu al naar uit om weer buiten met vrienden te kunnen eten. ,,Met zijn allen gezellig in de tuin zitten, héérlijk’’, roept Geertje enthousiast. De ruimte en het gevoel van vrijheid vinden ze de grootste charme van wonen in een dorp. ,,De verbouwing is het dubbel en dwars waard geweest. Dit is ons droomhuis, op een prachtige plek.’’

Wie Geertje Hofman (35), Richard Twijnstra (39) en Aram (3) en Ylan (8 maanden), katten Fidel en Mabel en kippen Siam en Madras.
Wat vrijstaande woning.
Waar Poppenwier
Huis gebouwd weten we niet zeker. We denken eind 1800.
Wonen hier sinds 2 januari 2016
Favoriete winkels Loods5, De Regent en Sterk & sVeer.
Favoriete plek de zithoek met het weidse uitzicht, maar toch zitten we het meest aan de eettafel.
Inspiratie Pinterest, Instagram en woonbladen.
Woonwens nog zoveel. Een houtkachel, een overkapping buiten, een Eames loungechair en een grote slaapkamer op zolder met badkamer.

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTOGRAFIE MARGRIET DE JAGER

 

Bekijk meer inspirerende binnenkijkers zoals de gerenoveerde woonboerderij van Annet en André in Tolbert met een landelijke inrichting, bewonder het stoere industriële gezinshuis van bekende Instagrammer Jellina, of neem een kijkje in deze op maat gebouwde schuurwoning in Sleen 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×