binnenkijken, wooninspiratie, wonen&co

BINNENKIJKEN | In een Scandinavisch-landelijke gezinswoning in Oosternijkerk

Bij de buren kijk je soms je ogen uit! Met die fantastische zithoek, originele werkplek, romantische slaapkamer of gezellige eethoek. Deze week: Maaike (links) over het huis van Jolanda in Oosternijkerk.

Ze werken beiden in de zorgsector maar dat is gek genoeg zelden gespreksstof tussen Maaike Brouwer en Jolanda Haakma. Waar ze dan wel over kletsen onder het genot van koffie of een goed glas wijn? Interieur. De woonfans showen elkaar maar wat graag hun nieuwe aanwinsten en fantaseren samen over hun woonwensen.

Mooie details

De woonwens van Jolanda? ,,Ik wil het net als Maaike wat stoerder hebben.’’ Hoewel het grootste deel van haar meubelen en accessoires landelijk en Scandinavisch aandoet, zijn er ook al wat industriële elementen te zien. ,,De lockerkast in de keuken bijvoorbeeld, daar ben ik ontzettend blij mee.’’ Maaike: ,,Ja prachtig vind ik die. Die kast zou ook goed in mijn huis passen.’’ Maaike bewondert de manier van inrichten van haar buurvrouw. ,,Jolanda is erg creatief. Ze heeft overal leuke hoekjes in huis met mooie details. Plantjes op een krukje, leuke kaartjes. Ik heb het heel standaard. Ik probeer wel eens wat uit maar dat slaat vaak nergens op.’’

,,Jolanda heeft overal leuke hoekjes in huis met mooie details”

,,Ik doe ook maar wat hoor. Het is altijd even puzzelen of het allemaal bij elkaar past’’, reageert Jolanda. Langzaamaan transformeert ze haar interieur met nieuwe items. ,,Zo willen we nog een nieuwe eettafel en nieuwe keuken, wat meer industrieel. ,,Je moet ook niet alles in dezelfde stijl doen, dan wordt het kil’’, adviseert Maaike. ,,Ach, zoveel verstand heb ik er ook niet van. Ik wil wat meer zwart denk ik, gecombineerd met hout en bontjes om het warm en knus te houden. En we willen een nieuwe vloer.’’ ,,Wat vind je van zo’n moderne betonlook vloer? Dat past prima in dit huis’’, stelt Maaike voor. ,,Nou dat weet ik niet hoor. Zou het?’’

Het canvasdoek met een Schotse Hooglander erop is een van haar nieuwe aanwinsten. ,,Mooi hé? Ik zag hem voorbij komen op Instagram. Hij is van de Kwantum maar was vrijwel overal uitverkocht. Gelukkig vond mijn moeder hem nog in een filiaal.’’ Zowel Jolanda als Maaike laten zich graag inspireren door social-mediakanalen Pinterest, Welke en Instagram. ,,En alles wat we kopen of hebben gekocht sturen we naar elkaar via een appje.’’ Erg handig bij keuzestress weten de dames.

Verhuizen

Beiden wonen in een nieuwbouwwoning uit 2007 in Oosternijkerk. Jolanda (36) woont samen met partner Wiebe Jan en hun drie kinderen in een twee-onder-een-kapwoning. Maaike (31) woont een paar meter verderop met haar gezin. Jolanda: ,,Ik wilde eigenlijk in Dokkum wonen. Ik fietste destijds toevallig langs het nieuwbouwplan hier. Het plan sprak mij wel aan. Het lag mooi midden in het dorp, lekker rustig.’’ Al vind ze het soms wel iets té rustig. ,,Vooral ’s winters is het hier heel erg stil. Daar kan ik maar niet aan wennen.’’ ,,En je moet voor alles in de auto stappen, dat is soms ook wel een nadeel’’, vult Maaike aan.

,,Vooral ’s winters is het hier heel erg stil” 

Hun droomhuis? Nee, maar voor nu is het voor de gezinnen prima. Ze wonen in een fijne buurt waar de kinderen zich vermaken, Dokkum is vlakbij en zomers is het er goed toeven met de wadden en het Lauwersmeergebied om de hoek. Maaike: ,,Met kleine kids is dit perfect. Maar uiteindelijk zou ik wel groter willen wonen met vrij uitzicht, of in de binnenstad van Dokkum.’’ Jolanda ziet Dokkum ook wel zitten. ,,Aan de andere kant, we wonen hier heel gelukkig. Vind je het daar dan wel’’, vraagt Maaike zich af. ,,Als we nou gewoon samen naar Dokkum verhuizen?’’ reageert Jolanda. ,,Dat zou toch perfect zijn?’’

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO MARGRIET DE JAGER

 

Lees ook wat Jolanda over het industriële interieur van Maaike te vertellen heeft. Neem een kijkje in dit jarendertighuis in Emmen met een Scandinavisch-industrieel interieur, of bekijk dit bijzondere grachtenpand in Sneek.