BINNENKIJKEN | Klaar voor de volgende generatie - Wonen&Co
binnenkijken, gezinshuis Scharnegoutum, minimalistisch, wonen&co

BINNENKIJKEN | Klaar voor de volgende generatie

5 februari 2019 4 min leestijd Geen reacties

Toen Geert Jelle, Cindy en hun kinderen uit Sneek verhuisden, was dat niet naar een onbekende plek: het werd het huis van zijn ouders naast het familiebedrijf, net even buiten Scharnegoutum. Na een grondige verbouwing is de woning nu helemaal klaar voor een nieuwe generatie.

Een beetje verstopt, achter op het erf van het verzamelcentrum voor kalveren van Geert Jelle de Vries, staat een huis. Van buiten is het onopvallend, niet zo bijzonder, maar wacht maar tot je achter de voordeur hebt gekeken. Dan moet je trouwens niet bang zijn voor honden, want Duitse dog Guusje komt je luid blaffend tegemoet. ,,Ze is heel enthousiast, maar ze doet niks hoor’’, zegt Cindy terwijl ze de hond bij de halsband pakt.

Guusje past qua kleur perfect in het interieur. ,,Daar hebben we haar niet op uitgekozen, hoor’’, zegt Cindy lachend. ,,Maar het is wel toevallig.’’ Grijs, zwart en wit zijn de kleuren die overal terugkeren. De grijze gietvloer en het strakke witte Bulthaup-kookeiland combineren goed met de grote, lichte hoekbank waar de hele familie lekker op kan hangen. Voor de haard of de televisie, die bijna wegvalt in het zwarte wandmeubel. ,,Die bank was echt een gelukje’’, vertelt Cindy. ,,Ik krijg er vaak vragen over: waar komt die vandaan? Hij is van Ikea en in beperkte oplage gemaakt. In de winkel vertelden ze ons dat hij in de fabriek van Minotti was gemaakt. Dat merk stond altijd hoog op ons lijstje.’’

,,Kleur hoeft van mij niet zo. Ik ben gek op zwart’’

Cindy omschrijft haar stijl als een beetje minimalistisch. ,,Niet te veel spullen, daar houd ik niet van. En kleur hoeft van mij ook niet zo. Ik ben gek op zwart.’’ Desondanks is het huis allesbehalve donker. Dat komt ook door de vele ramen in de ruimte, waarin keuken en woonkamer in elkaar overlopen. Van drie kanten komt licht naar binnen, en aan twee van die drie zijden heb je een prachtig uitzicht over de weilanden en de skyline van Sneek.

Fietsen

Daar woonde het gezin tot acht jaar geleden. En hoewel Cindy en Geert Jelle echt niet meer terug willen, ligt dat voor hun kinderen Frederique, Thomas en Daan net even anders. ,,Ik vind het hier wel leuk, maar het is zo ver fietsen naar school en de stad’’, zegt Frederique.

Maar grote voordelen heeft het huis ook. Het werd in 1980 door Geert Jelles ouders, Yme en Baukje de Vries, gebouwd. Naast het familiebedrijf dat Geert Jelle een poosje voor de verhuizing had overgenomen. ,,Het huis is gebouwd op drie kinderen, want Geert Jelle heeft nog twee zussen”, vertelt Cindy. ,,Dat kwam voor ons qua slaapkamers goed uit.’’

Voor Yme en Baukje werd het huis te groot. Maar driehoog in de stad, dat zagen haar schoonouders niet zitten. ,,Ze hebben altijd buitenuit gewoond en Yme helpt nog veel mee in het bedrijf.’’ Cindy bedacht dé oplossing: ze ontwierp een appartement voor haar schoonouders, dat via een gezamenlijke wasruimte grenst aan het huis. ,,Ik legde het ze voor en ze zeiden meteen: ‘Vraag die vergunning maar aan!’.’’ En zo was de oppas voor de kinderen meteen dichtbij.

Hotel

Cindy en Geert Jelle hadden vervolgens de vrije hand in het oude woonhuis, dat nogal gedateerd was. ,,Er zat zo’n oude Bruynzeel-keuken in, overal bruine tegeltjes, muren met schoon metselwerk… We hebben alles flink aangepakt.’’ Handige bijkomstigheid: Cindy is interieurontwerpster. ,,Ik bedenk graag net even andere oplossingen dan standaard.’’ Zo zijn op meerdere plekken in huis handige kastenwanden geplaatst, gemaakt door een meubelmaker met wie ze veel samenwerkt. En de ouderlijke badkamer, met dubbele wastafel en regendouche, grenst direct aan de slaapkamer op de begane grond. Net een hotel.

Het huis is een project van allebei. Cindy: ,,Geert Jelle heeft er ook veel kijk op. Hij is naast zijn werk met de kalveren ook nog makelaar. Hij helpt mij vaak met indelingen maken voor een huis. Hij zal niet snel met een plantje voor op een tafeltje thuiskomen, maar de grote lijnen, daarover denkt hij net zo goed mee als ik. En hij heeft hier in huis ook veel geklust.’’

De grote verrassing van het huis is de kelder. Met een bar, groot scherm, biljart, jukebox en gamehoek is dit de ultieme plek voor feestjes of avondjes met vrienden. ,,Voor ons is het al heel gewoon’’, geeft Cindy toe. ,,Maar het is wel erg lekker dat je na een verjaardag alle rommel kunt laten staan en de volgende ochtend gewoon in een opgeruimde woonkamer kunt ontbijten.’’

Wie Geert Jelle de Vries (44), Cindy de Vries-Dijkstra (41), Frederique (17), Thomas (15) en Daan (11), hond Guusje en kat Pip.
Waar vrijstaand huis vlak buiten Scharnegoutum.
Wonen hier sinds 2011.
Gebouwd in 1980.
Favoriete plek buiten onder de overkapping, lekker in de zon of juist met de buitenhaard aan.
Laatst gekocht de vazen naast de tv, bij woonwinkel Nio&Elva in Sneek.
Laatst gedaan de badkamer verbouwd en de hal geschilderd.
Woontip zet niet te veel spullen neer, dan wordt het zo druk. Je kunt beter een paar mooie dingen in huis hebben dan heel veel prullaria.
Woonwens De tuin opknappen en een zwemvijver maken.
Droomhuis Een oud pand in het buitenland om zelf tot woonhuis te verbouwen.
Instagram Huusz

TEKST MIRANDA TEN WOLDE
FOTO’S JILMER POSTMA

 

Fan van dit interieur? Je shopt hier woonaccessoires in de stijl van Cindy. Neem ook een kijkje in de designwoning van Alice, met een witte basis en veel kleurrijke accessoires. Of laat je inspireren door het sfeervolle gezinshuis van Eric en Chantal, dat vroeger een koekjesfabriek was. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×