binnenkijken, wooninspiratie, wonen&co

BINNENKIJKEN | Harmonie in het interieur

Twee huishoudens, en dus ook twee interieurs, samenvoegen lijkt in sommige gevallen bijna onmogelijk. Niet bij Harm-Jan en Anouschka. Al is er bij hen wel een duidelijke verdeling: ,,Binnen is mijn domein, de tuin en schuur zijn zijn afdeling’’, vertelt Anouschka. En dat gaat in goede harmonie.

Wie parkeert voor hun woning in Emmer-Compascuum, komt een beetje bedrogen uit. De voorzijde van het huisje van Harm-Jan en Anouschka verbergt goed hoeveel ruimte er in zit. Nadat Harm-Jan niet alleen zijn vriendin – en inmiddels vrouw – Anouschka, maar ook haar drie kinderen verwelkomde in zijn woning, bleek het toch wat aan de krappe kant. Een aanbouw aan de achterzijde bood uitkomst. De ideeën komen allemaal uit de koker van het stel zelf. ,,Wij hebben alle plannen uitgetekend. Wel hebben we een bouwkundig bureau de berekeningen laten doen die nodig waren voor vergunningen’’, vertelt Anouschka.

Door de aanbouw verdubbelde het woonoppervlak op de benedenverdieping bijna. Het nieuwe gedeelte werd casco opgeleverd. De afwerking was in handen van Harm-Jan zelf. Hij timmerde de serrekamer, eetkamer, bijkeuken, slaapkamer en badkamer af. Daarmee werd de bovenverdieping volledig voor de kinderen. Inmiddels zijn ze alle drie het huis uit, waardoor de eerste etage wordt ingericht als logeer- en sport en ontspanningsruimte. Ook is er plek voor opslag.

In de kamers beneden valt direct op dat het er heel licht is. ,,We hebben ontzettend veel ramen. Daardoor heb je heerlijke plekjes om in de zon te zitten’’, vertelt Anouschka. Zo hangt in de serre-aanbouw een hangstoel. Ook de donkere bank in de voorkamer is een favoriet plekje van het stel.

Transformatie

Die voorkamer heeft de afgelopen tien jaar een transformatie ondergaan. Harm-Jan kocht de woning in 1993. In 2007 kwamen Anouschka en de kinderen erbij. De foto’s van destijds laten zien dat vrijwel niks hetzelfde is gebleven. De donkere balken aan het plafond zijn wit geverfd, de piano is verplaatst naar de eetkamer, de meeste meubels zijn intussen vervangen en zelfs de vloer is van kleur veranderd.

,,Ik houd van rust en ruimte. Harm-Jan gelukkig ook. Hij houdt ook wel van natuurlijke materialen en dat komt in onze woning zeker terug. Hij heeft er ook echt oog voor’’, vindt Anouschka. Desondanks was de inrichting echt haar project. ,,Hij werd weleens gek van al mijn veranderingen. Ik was heel onrustig en veel bezig met dingen aanpassen. Nu ben ik wel een beetje klaar. Ik wilde vooral een combinatie van rust en gezelligheid. En dat hebben we nu.’’

De afgelopen jaren struinde Anouschka daarvoor veel in kringloopwinkels en op Marktplaats. Daar vond ze bijvoorbeeld de rieten pauwstoel, die nu prominent in de voorkamer staat. ,,Ik heb heel lang moeten zoeken. De meeste stoelen zijn echt heel groot, ik wilde een bescheiden model. En die vond ik uiteindelijk…. één dorp verderop! Als een kind zo blij was ik.’’

Met al die veranderingen en nieuwe aankopen had ze een voorwaarde: het moet wel grappig blijven. ,,Ik wil niet te veel betalen. Helemaal wanneer je vaak verandert, moet het wel binnen de perken blijven qua uitgaven. Ik geef ook niet om de waarde van iets. Ik vind het mooi of niet.’’ Soms kocht Anouschka accessoires waarvan ze pas later wist wat ze er precies mee wilde. Zoals het kaartenrek in de hal, gevuld met plantjes. ,,Ik zag hem op internet, voor 5 euro. Koopje dacht ik. Pas later heb ik de plantjes erin gezet.’’

,,Ik geef ook niet om de waarde van iets. Ik vind het mooi of niet’’

Dat de woning aan de achterzijde is uitgebouwd, is van binnen bijna niet te zien. Toch is er een aanwijzing, voor wie goed zoekt. Op de oorspronkelijke buitenmuur, in de eetkamer, zit sinds kort een apart behangetje: wit met twee grote ramen die een blik ‘naar buiten’ geven. ,,Ik zag het en was direct verkocht.’’ Ze zocht al langere tijd iets voor op de muur. Eerder stonden er drie hoge boekenkasten voor de muur, maar daar wilde ze graag vanaf. Het behang bood uitkomst. Voor de muur staat nu een ronde eettafel. ,,Dat is wat gezelliger nu we hier nog maar met z’n tweetjes wonen’’, vertelt Anouschka. ,,Eerder hadden we een grote, rechte eettafel. Maar dat is met weinig mensen best ongezellig. Dit is wat knusser.’’

Rust

Qua interieur is ze tevreden. ,,Ik ben een beetje tot rust gekomen. Ik heb niet constant meer de neiging om van alles te veranderen’’, bekent ze. Harm-Jan heeft nog wel een mooi project: de tuin. Hun woning staat op een stuk grond van 1200 vierkante meter. Zowel aan de voor- als achterkant hebben ze vrij uitzicht. ,,In het voorjaar zien we koeien lopen in de wei aan de overkant. Prachtig.’’

,,Ik heb niet constant meer de neiging om van alles te veranderen’’

De diepe achtertuin, daar zijn ze nog niet helemaal tevreden over. De door Harm-Jan gemaakte kapschuur wordt deels dichtgemaakt en als opslagruimte gebruikt. Aan de zijkant hebben Harm-Jan en Anouschka een beschut zitgedeelte. ,,Een heerlijk plekje.’’ Ook het andere overdekte terras biedt beschutting. ,,Toen wij trouwden, hielden we het feest in de tuin. De band kon hier mooi op dit terras staan’’, blikt Anouschka terug.

Zo is het huis in de ruim tien jaar dat het stel er nu samen woont goed voor heel veel herinneringen. ,,De verbouwing heeft veel tijd gekost, maar er zit ook heel veel liefde in. En het is goed zoals het is. Nu kunnen we genieten van de rust en gezelligheid waar we naar zochten.’’ Zo werd niet alleen in het huis het nieuwe en oude gedeelte met elkaar verbonden, ook de woonwensen van zowel Anouschka en Harm-Jan zijn allebei tot uiting gekomen in hun huis.

Wie Harm-Jan (49) en Anouschka (52) Witteveen. De kinderen Mathijs (25), Roos (23) en Thijmen (20) wonen niet meer thuis. Verder heeft hond DJ er zijn plekje.
Waar Emmer-Compascuum.
Huis gebouwd in 1911.
Wonen er sinds 1993 (Harm), Anouschka en de kinderen kwamen er in 2007 bij.
Stijl Anouschka noemt het een mix van bohemien, Scandinavisch en landelijk.
Favoriete woonwinkels Ikea, Loods 5 maar ook kleinere winkels zoals Studio Hus en Huushinne. En verder de kringloop en Marktplaats.
Laatste grote aankoop het ‘ramenbehang’ en de lage kasten in de eetkamer.

TEKST MONIQUE FLINKER
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

 

Bekijk ook het gezellige gezinshuis van blogger Wimke Tolsma, die gek is op roze en design, bekijk dit sfeervolle jarendertighuis dat is omgetoverd tot urban jungle, of laat je inspireren door dit Gronings appartement met unieke, bijzondere details.