vintage, bijzondere woning, industrieel, duurzaamheid, architectuur,

BINNENKIJKEN | Duurzaamheid en hergebruik karakteriseren dit oude schoolgebouw

Toen Martin en Susanne Wimmenhove wat meer ruimte en een grotere tuin wilden, hadden ze ook gewoon een iets groter huis kunnen kopen. Maar ze kozen voor een oude school, waar ze nog jaren de handen vol aan hebben, maar met in elk geval ruimte zat.

Een Franse palletvloer

In de woonkamer hebben ze het balkenplafond teruggebracht. Een wand is groen geschilderd, maar wat echt opvalt is de houten vloer, gelegd in Hongaars puntmotief. ,,We houden van duurzaam en hergebruik, dat willen we overal in de school laten terugkomen. Dus toen we een oplossing voor de vloer zochten, dachten we: waarom geen pallethout?’’, zegt Susanne.

,,Maar ja, dat is vrij zacht en niet echt geschikt. Gelukkig had de Friese palletboer bij wie we terechtkwamen een oplossing: hij had nog een stapel Franse pallets staan. Die waren veel harder, gemaakt van appel-, peren- en olijfbomenhout.’’ 

Martin: Ik heb meteen die palletman opgebeld: hoeveel heb je nog van dat hout liggen, want ik koop het allemaal! 

Een grote tuin, veel opslagruimte en een ruimte om te klussen

,,De oude gymzaal doet nu even dienst als opslagruimte, maar moet een galerie worden waar kunstenaars kunnen exposeren. ,,We hebben hier al eens een expositie gehad’’, vertelt Susanne. ,,De ruimte is er echt geschikt voor. Op het noorden, maar toch met veel licht door de grote ramen.’’

Voorheen woonde het stel in een twee-onder-een-kapwoning in Schildwolde. ,,Martin is interieurbouwer, die wilde graag wat ruimte om te klussen.’’ En Susanne? Martin omschrijft haar als ‘tuinvrouw en interieurfan’. Een grote tuin was dus een wensdroom, net als opslagruimte voor mooie meubels, vazen en designspullen die je nou eenmaal weleens tegenkomt en niet kunt laten liggen. Dan kun je natuurlijk gewoon op zoek gaan naar een groter huis, maar je kunt ook de stoute schoenen aantrekken en een oude school kopen.

Ik voel me veel gelukkiger sinds ik niet meer fulltime werk. Daardoor heb ik veel meer tijd om in de tuin te werken. Dat vind ik echt heerlijk, de natuur is zo wonderbaarlijk mooi.

Er zijn nog heel wat uurtjes werk nodig om het oude schoolgebouw helemaal om te toveren tot woonhuis – slapen doen ze nog steeds in een klaslokaal met wat rekken als kledingkast – maar de tuin is al wel zo goed als af. ,,De meeste mensen maken eerst hun huis af voor ze aan de tuin beginnen’’, zegt Martin. ,,Wij deden het andersom.’’ ,,Kun je nagaan hoe belangrijk die tuin voor ons is’’, vult Susanne aan.

Ze richten de blik in dit schoolgebouw niet op het verleden, maar op de toekomst. Op het oude schoolbord in de hal staat niet voor niets geschreven: ‘Tout est possible’ – alles is mogelijk.

Wie: Martin Wimmenhove (35) en Susanne (36) Wimmenhove-Mars, katten Coco en Pepper.
Waar: voormalige mavo in Slochteren.
Wonen hier sinds: september 2015.
Gebouwd in: Oorspronkelijk stamt de school van vóór 1900, maar van het oudste deel is niets meer te zien. Tussen 1919 en 1963 zijn telkens nieuwe delen aangebouwd.
Favoriete plekje: in de tuin, waar vroeger het schoolplein was.
Laatst gekocht: Masters stoelen van Kartell.
Woontip: Durven! Als je ergens je zinnen op hebt gezet, gewoon doen. Je kunt vaak meer dan je denkt.
Woonwens: Een grote woonkeuken en aangrenzende veranda maken met uitzicht op de tuin.
Website: hw88.nl

Bekijk meer binnenkijkers.

Tekst: Miranda ten Wolde 
Foto’s: Margriet de Jager

Meer laden