wooninspiratie, woonaccessoires, binnenkijken, tuin, buitenleven, klassiek, landelijk, kleur, vintage, dokkum

BINNENKIJKEN | In een prachtig dijkhuisje in Dokkum

Aan het Westerbolwerk in Dokkum staan stuk voor stuk prachtige dijkhuisjes die uitkijken op de Drierypstergracht. In een daarvan wonen Harm en Manda. De grootste verrassing van het huis? De plek van de keuken.

‘Een huis moet voelen als een jas’’ is het motto van Manda Postma (53). Bij het binnen-treden van haar woning – met een klassiek, landelijke inrichting – voelt die zogenaamde jas passend en warm aan. Missie geslaagd. Maar waar is de keuken in dit huis?

Een trap in de hoek van de woonkamer geeft duidelijkheid. Die leidt ons naar het souterrain. Daar bevindt zich de keuken met uitzicht op de tuin – die eigenlijk meer een binnenplaats is. Een Portugese vloer, authentieke Thonetstoelen en een oud kerkbankje sieren de ruimte. Aan de eettafel vertellen Harm en Manda enthousiast over dit bijzondere huis.

Manda woonde al op het Westerbolwerk – een paar huizen verderop – toen ze Harm leerde kennen. Ze trok bij Harm in die destijds op de Hogepol woonde. De zoektocht naar een nieuwe woning, waar ze samen een nieuw begin konden maken, leidde hen weer terug naar het Westerbolwerk. ,,Dit huis kwam op het juiste moment. It was meant to be’’, vertelt Manda met een grote glimlach. Uiteindelijk heeft er een woningruil plaatsgevonden. ,,De vorige bewoners van dit huis zochten iets groters. Wij waren op zoek naar iets kleiner.’’ De nacht nadat ze het hadden bezichtigd, werd Manda wakker en wekte Harm. Ze wist het zeker: ,,Dit is het. Dit is óns huis!’’ En zo geschiedde.

De kast van de drie generaties

Een nieuwe woning betekende nieuwe meubels. ,,Het grootste gedeelte komt van Marktplaats. Zoals de Thonet stoelen. Die móesten we hebben. En de Chesterfieldbank. In dit huis hóórt gewoon een Chesterfield’’, verklaart Manda. Ze combineert graag spullen uit heden en verleden. Persoonlijke items van familie – foto’s, een dogtag van haar schoonvader, zijn wekker – kregen een mooi plaatsje in de blauwe kast in de hoek van de woonkamer. ,,De kast van drie generaties’’, noemt Manda het.

Ook in de rest van het interieur komen spullen uit vervlogen tijden terug. Zoals de versleten koffers en de verzameling oude blikjes op de kuifkast. En niet te vergeten alle klassieke fotolijstjes in groot en klein met mooie kiekjes van de ‘drie generaties’. Alle items zijn met zorg geëtaleerd door Manda.

Huizen inrichten is haar passie. ,,Dat stylen, dat zit in mijn genen. Mijn moeder had er ook gevoel voor.’’ Het liefst zou ze er nog iets mee willen doen op professioneel gebied, maar voor nu houdt ze het bij haar eigen interieur en dat van vrienden en familie. Die schakelen regelmatig haar hulp in. Op Facebook en Instagram heeft ze een account waar ze mooie woonplaatjes met haar volgers deelt. Allemaal onderschreven met hashtags als landelijkestijlwonen en stijlvolwonenopelkeleeftijd.

wooninspiratie, woonaccessoires, binnenkijken, tuin, buitenleven, klassiek, landelijk, kleur, vintage, dokkum

Die landelijke stijl is duidelijk terug te zien. En stijlvol wonen op elke leeftijd? Daar is Manda het levende bewijs van. ,,Ik doe alles op gevoel. De basis is constant, maar ik wissel graag met decoratie. Passend bij het seizoen. Met kerst doe ik kerstballen in een schaal, in het voorjaar doe ik er bijvoorbeeld artisjokken in.’’ Een grote zwarte vaas op de vensterbank boven het souterrain springt ook direct in het oog. ,,Een cadeau van Harm. Ik kan er alleen niet goed bij dus ik heb de takken er zo in gesmeten, over de balustrade heen.’’

,,Het belangrijkste is dat het moet passen bij dit huis’’

Het stel moet af en toe concessies doen. Zo wil Harm heel graag een levensgrote televisie om voetbalwedstrijden te volgen van zijn favoriete club: SC Heerenveen. ,,Maar dat past hier niet’’, licht Manda toe. ,,Het zou wel in de mancave – de ruimte achter de keuken – kunnen’’, vult haar wederhelft grijnzend aan. Hij is ook gek op Queen en Muse en heeft daar alles van verzameld. Maar ook concertposters komen er bij Manda niet in. Heel erg vindt Harm dat uiteindelijk niet. ,,We hebben nu eenmaal andere interesses. Daar moeten we soms een balans in zoeken. We moeten het beiden mooi vinden, dat is het belangrijkste.’’

Dat betekent niet dat hij niets te zeggen heeft over de inrichting. Sterker nog: hij komt met originele ideeën op de proppen. ,,Ik bedacht bijvoorbeeld dat het wel leuk zou zijn om oude soeplepels op te hangen en daar kaarsjes in te zetten. Dat is ook niet alledaags.’’

Impulsief

Manda: ,,Ik ben elastiek, Harm is beton. Ik ben impulsief, Harm is van het nadenken.’’ Ze belt dan ook gerust bij mensen aan wanneer ze iets interessants ziet. Zoals een beeld van Jezus dat nu ook bij hen in huis staat. ,,Dan vraag ik gewoon waar ze het vandaan hebben.’’ Al wordt dat impulsieve wel steeds minder met de jaren. ,,Ik koop niet meer zomaar iets. Ik kijk nu of ik het echt leuk vind en of ik het nodig heb. Het belangrijkste is dat het moet passen bij dit huis.’’

Dat huis dateert uit 1850. ,,Ongeveer, het precieze bouwjaar weten we niet’’, licht Harm toe. ,,De vorige eigenaar heeft het huis helemaal gestript. Alleen de gevels en de voor- en zijkanten stonden nog. Toen is ook het soutterain gebouwd waar nu de keuken zit.’’ Oude elementen zoals de nisjes en de sierlijsten zijn wel behouden. Die zien we onder meer terug in het toilet en badkamer – beide in Oosterse sferen ingericht. Op de bovenverdieping zijn twee slaapkamers aanwezig. Een daarvan is omgetoverd tot kinderkamer. Manda en Harm hebben samen drie kinderen, en vier kleinkinderen waar ze regelmatig op passen.

,,Favoriete plek is buiten op het bankje voor huis, in de ochtendzon”

Gordijnen hebben ze niet. In plaats daarvan zijn er luiken gemaakt die het huis extra knus maken. De favoriete plek van het stel? ,,Buiten op het bankje voor huis. Lekker in de ochtendzon.’’ Maar ook in de tuin – mét buitenkeuken en een steigerhouten loungebank – is het goed toeven. In hun geliefde dijkhuisje ervaren Manda en Harm dan ook vaak een vakantiegevoel. Of ze dan nog wel op vakantie gaan? En waarheen? ,,Naar Curaçao!’’ Daar zijn ze beiden verliefd op geworden.

wooninspiratie, woonaccessoires, binnenkijken, tuin, buitenleven, klassiek, landelijk, kleur, vintage, dokkum

Manda heeft op het eiland gewoond en maakte daar naam met haar bloemcreaties. Zo is ze zelfs gevraagd een bloemstuk te maken voor het regeringsgebouw. ,,Dat deed ik met jute, kaneelstokken, oud hout en kokosnoten. Ze vonden het prachtig.’’ Haar liefde voor het eiland deelde ze later met Harm die tot dusver niet veel verder ging dan een tripje Ameland. Harm: ,,Ik kan me nog goed herinneren dat ik daar een halve marathon heb gelopen. Over de Handelskade, door Otrabanda. Een fantastische beleving.’’

Ze waarderen het eiland om het klimaat, de vriendelijke mensen en het feit dat je er lekker Nederlands kunt praten. Verhuizen naar het eiland staat dan ook hoog op hun wensenlijstje. ,,Maar een huisje in Dokkum, in de binnenstad lonkt ook. We wonen hier prachtig, maar zeg nooit nooit.’’

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Wie Manda (53) en Harm Postma (56).
Wat dijkhuisje.
Gebouwd omstreeks 1850.
Waar Dokkum.
Wensen verhuizen naar Curacao.
Favoriete winkels Silk&Design in Zwaagwesteinde, Marktplaats, Budgetwonen en Ikea.
Favoriete plek op het bankje voor huis, in de ochtendzon.
Instagram bymandapostma

Meer wooninspiratie nodig? Laat je inspireren door dit kleurrijke, karakteristieke huis in Dokkum, of neem een kijkje in een voormalig meetstation in Witteveen dat is omgetoverd tot modern gezinshuis. 

Bekijk ook onze styling tips, bijvoorbeeld over het kiezen van de juiste verlichting of hoe je minimalisme kunt toepassen zonder dat je huis kil en ongezellig wordt.