BINNENKIJKEN | Bij de winnaars van het tv-programma Bed&Breakfast - Wonen&Co
binnenkijken, bed&breakfast, de logeertuin, beilen, wonen&co

BINNENKIJKEN | Bij de winnaars van het tv-programma Bed&Breakfast

22 januari 2019 5 min leestijd Geen reacties

Oost west, thuis best? Dat is Anja en Pierre op het lijf geschreven. Ze zijn helemaal gelukkig in hun verbouwde boerderijtje in Beilen en via hun b&b delen ze dat graag. Met succes, want collega-b&b-eigenaren kozen hen tot beste accommodatie.

Trouwe kijkers van Omroep Max zullen Anja Moes en haar man Pierre van de Wiel vast herkennen. In november vorig jaar namen ze met hun bed and breakfast De Logeertuin deel aan het tv-programma Bed&Breakfast, waarin eigenaren elkaars accommodatie beoordelen. En ze wonnen! ,,We zien het als een mooie aanmoedigingsprijs”, zegt Anja. ,,De dag na de uitzending ontplofte mijn mobiel bijna, zoveel reacties kregen we. We waren toen net op weg naar Egypte; op Schiphol werden we door allerlei mensen herkend. Ongelooflijk.’’

Anja en Pierre zijn sinds tien jaar samen. Service verlenen zit hen in het bloed. Anja als hoofd van de catering van een grote instelling en later als aulabeheerder voor begrafenisverenigingen; Pierre als kok en later hoofd van de keuken voor een bedrijf dat maaltijden levert aan ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Maar hoe leuk zou het zijn om iets van zichzelf te hebben. Een boerencamping, groepsaccommodatie of b&b?

Mogelijkheden

Op een goede dag werden ze getipt door een vriendin dat er een leuk verbouwd boerderijtje aan de rand van Beilen te koop stond met genoeg mogelijkheden voor een b&b. Het stel ging kijken, viel er helemaal voor, kreeg toestemming van de gemeente, deed een bod en werd uiteindelijk trotse eigenaar. ,,We hebben het woonhuis eerst maar schoongemaakt en in lichte kleuren geverfd en zijn toen meteen begonnen met de verbouwing om gastenkamers te maken’’, blikt Anja terug. Een droom kwam uit.

Het boerderijtje is aan het begin van de vorige eeuw gebouwd. Blijkbaar verloor het op enig moment zijn functie, want in een boek over de geschiedenis van Beilen is te lezen dat ‘de kippenschuur in 1954 weer tot boerderij is hersteld’. Wat in de jaren vijftig woonkamer was, is anno 2019 logeerkamer. ,,Er heeft wel eens een meneer bij ons gelogeerd, die hier vroeger heeft gewoond. Wat vroeger zijn bedstede was, is nu badkamer. Hij keek zijn ogen uit.’’

Landelijk

Anja en Pierre houden van een landelijke woonstijl. De sfeer is romantisch en informeel. Een beetje van alles wat, met veel vondsten van Marktplaats en plek voor verzamelingen. ,,Ik verzamel bijvoorbeeld engelen. Die vind je door het hele huis heen. Ze hebben voor mij iets mystieks, dat spreekt me aan’’, vertelt Anja. Je vindt ze al meteen bij de entree.

,,Engelen hebben voor mij iets mystieks, dat spreekt me aan”

De voordeur zit aan de zijkant van het huis. Meteen bij binnenkomst kom je al ogen te kort. Bewonder je eerst de kinderschoentjes die uitgestald op de radiator staan? Of werp je wellicht liever een blik op de woonkeuken rechts, waarvan je een glimp opvangt door de met botanische print beplakte glasdeur? Of vergaap je je liever aan het interieur van ‘het kleinste kamertje’ aan het eind van de gang, waar de engelen bal houden en kleine vaasjes gevuld met bloemen dragen?

We slaan links af, naar de gezellige ontbijtkamer voor de gasten. Het is tevens de workshopruimte van Anja, die ook bloemist is. Op de lange tafel ligt ‘broderie’ als tafellaken, dat onmiddellijk een Frans plattelandsgevoel oproept. Er omheen staan witte houten stoelen met gebloemde kussens. De oude winkelkasten tegen de achterwand verbergen allerlei knutsel-en frutselspullen in spannende lades.

Aan de voorkant van het huis, in de oorspronkelijke woonkamer, vind je tegenwoordig gastenkamer Moerbei: genoemd naar de boom die het dichtst bij staat. Engelen waken er over het welzijn van de logés. En als dat niet voldoende is, dan draagt de moderne comfortabele badkamer er vast een steentje aan bij. Nu dromen hier de gasten. Maar mochten Anja en Pierre ooit slecht ter been geraken, dan wordt deze plek tot hun slaapkamer gebombardeerd. ,,Het huis is levensloopbestendig, dus we kunnen hier gelukkig heel lang blijven wonen.’’

Fornuis

Anja neemt ons mee naar de woonkeuken. Het oude fornuis onder de schouw trekt meteen de aandacht. Als het moet kun je er op koken, maar handiger is het fornuis van de inbouwkeuken. Op de zijkant van de kast, met schoolkrijtverf bewerkt, is het ontbijt voor de gasten beschreven. ,,Zo vergeet ik tenminste niks.’’

Tegenover de keuken prijkt een houten eettafel onder een kroonluchter, vanwaar je een strategisch uitzicht hebt op zowel de keuken als de aangrenzende woonkamer. Engelen zweven, staan en hangen overal. En hoe langer je kijkt, des te meer je ontdekt. De loungebank bijvoorbeeld, in Anja’s favoriete kleur paars. En haar verzameling aardewerken kannen, de vlinderbekleding op de achterkant van de oorfauteuils, een zelfgemaakt masker en een lichtobject met ingedroogd eikenblad op een voet van metaal.

In de tuin, achter de vijver en borders vol groen, wacht een blauw tuinhuis. Anja en Pierre hebben hier twee andere gastenkamers ondergebracht: Walnoot en Trompet. Inderdaad: vernoemd naar bomen in de tuin. De kamers lijken op elkaar: ze zijn landelijk romantisch ingericht en hebben moderne comfortabele badkamers. Slechts één is toegerust met een veranda en een buitenhaard. Een heerlijke plek om op zomeravonden lang buiten te zitten. Binnen vervullen ook hier engelen hun taak en behoeden ze tuinhuisgasten voor het kwaad. Druk zullen ze het niet hebben. Een vrediger plekje dan dit bestaat bijna niet.

Wie Anja Moes (54, aulabeheerder) en Pierre van de Wiel (54, kok, leidinggevende keuken die maaltijden levert aan tehuizen)
Wat verbouwd boerderijtje in Beilen, tevens B&B
Gebouwd in 1910
Wonen er sinds 2016
Favoriete plek oorfauteuils in de woonkamer (dames- en een herenmodel)
Favoriete kleur paars
Favoriete woonwinkel geen. Wel trouwe klanten van Marktplaats
Laatste klus grijze voorgevel van het huis wit geschilderd
Volgende klus trap vervangen
Bijzonder Winnaar tv-programma B&B van Omroep Max, november 2018
Website delogeertuin.nl

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’ S JILMER POSTMA

 

Iets moois gezien in deze binnenkijker? Shop hier woonaccessoires en meubels in dezelfde stijl als Anja en Pierre. Neem ook een kijkje bij Chantal en Eric in Bolsward, die in een voormalige koekjesfabriek uit 1890 wonen. Of laat je inspireren door deze gloednieuwe en duurzame villa in Groningen

Geen reacties

Laat een reactie achter

×