binnenkijken, styling, Bolsward, industrieel, Scandinavisch, wooninspiratie, bijzondere woning, architectuur

BINNENKIJKEN | Gelukkig in de oude Suvelskool

Op een prachtige plek in Bolsward wonen Connie Haanstra en Marco Bos met hun kinderen Luc en Juul, in wat vroeger de directeurswoning was van de beroemde Rijks Zuivelschool (in de volksmond ‘Suvelskool’). Ze willen er nooit meer weg.

industrieel, scandinavisch, wooninspiratie, bijzonder wonen, architectuur

Suvelskool

Het was een begrip in Bolsward, bijna honderd jaar lang: de ‘Suvelskool’. In 1904 werd de school geopend, inspelend op de stijgende behoefte aan geschoold personeel in de opkomende zuivelindustrie. Veel studenten belandden uiteindelijk op de directeursstoel van een zuivelfabriek.

De school en de bijbehorende directeurswoning werden verkocht, en die woning is nu alweer meer dan twintig jaar lang een thuis voor Connie Haanstra en haar gezin. Aan de rand van het centrum van Bolsward, en toch op een heel rustige plek.

Connie: ,,Mijn schoonvader was degene die het allemaal heeft gekocht. De proeflokalen en het schoolgebouw heeft hij doorverkocht, daar zijn bedrijven in gekomen. De woning verkocht hij aan ons.’’ Connie en haar man Marco hebben het aan hun beide vaders te danken dat ze nu zo prachtig wonen, merkt ze op. ,,Mijn vader was ontzettend handig. Je hoefde maar een plaatje te laten zien en hij maakte het. 

,,De oorspronkelijke en-suite deuren hebben we viavia weer terug kunnen kopen”

Er moest ook nogal wat gebeuren, destijds in 1996. ,,Het was al een hele tijd geen directeurswoning meer. Lange tijd hadden hier het administratiekantoor en de lerarenkamer in gezeten, en wat nu onze slaapkamers zijn, waren toen kantoortjes. Op de overloop was de receptiebalie. Een badkamer of keuken zaten er niet meer in.’’ De originele en-suitedeuren tussen de voorkamer en de eetkamer waren allang verdwenen. ,,Maar die bleken nog bij iemand in Witmarsum op zolder te staan. Viavia konden we ze terugkopen.’’

Verbouwen

Een hele klus dus, maar zo kon het stel het wel precies zo maken als ze wilden. Al werd dat drie jaar geleden pas echt compleet, toen ze een lang uitgestelde droom verwezenlijkten. ,,We hadden al heel lang in het hoofd om de keuken bij de woonkamer te betrekken. Maar daarvoor moest een dragende muur gesloopt worden en het duurde wel even voordat we dat aandurfden. We moesten er goed over nadenken hoe we het dan gingen oplossen.’’

Nu ze weten hoe goed het heeft uitgepakt, wensen ze dat ze die oplossing jaren eerder hadden bedacht. ,,We hebben een glazen deur naar de gang gemaakt, met zwart stalen omlijsting. Ook de constructiebalken, die de dragende muur vervangen en die aftekenen hoe vroeger de gang doorliep richting de tuin, zijn van stoer zwart staal. We vinden het er geweldig uitzien en het zorgt voor veel meer licht in de kamer.’’

binnenkijken, styling, Bolsward, industrieel, Scandinavisch, wooninspiratie, bijzondere woning, architectuur

Inspiratie

Daar aan de eettafel wordt Connie geïnspireerd om voor haar klanten de mooiste interieurplannen te bedenken. Het was altijd al haar hobby om met inrichten bezig te zijn, maar twee jaar geleden heeft ze er ook haar werk van kunnen maken. ,,Ik werkte al dertig jaar bij de Rabobank en was toen op een punt dat ik dacht: ‘ga ik dit nog tot mijn 65e blijven doen, of kies ik nog één keer voor iets heel anders?’

Ik volgde mijn hart en waagde de stap.’’ Aan de NHL deed ze de opleiding Interieur en Design, en daarna in Haarlem de opleiding Vastgoedstyling bij House of Kiki. Samen met een vriendin zette ze NoSiss op, een woon-webshop en een bureau voor interieuradvies en -styling. De vriendin stapte er wegens privé-omstandigheden weer uit, maar Connie had haar roeping gevonden.

,,Niks mooiers dan een compliment krijgen van mensen die blij zijn met wat ik voor ze bedacht heb”

 ,,Ik word hier zó gelukkig van. Niks mooiers dan een compliment krijgen van mensen die blij zijn met wat ik voor ze bedacht heb.’’ Het maakt haar niet uit in wat voor stijl ze moet werken. ,,Al die verschillende mensen met verschillende stijlen, dat is elke keer weer een uitdaging, en super leuk om te doen. In mijn eigen interieur heb ik niet zoveel felle kleuren, maar ik vind het wel fantastisch om iets te ontwerpen voor mensen die dol op kleur zijn. En dan vind ik het zelf vaak ook heel mooi. Maar thuis kies ik toch vaak voor zwart, wit en grijs. En wat oker, om er toch nog wát kleur in te brengen.’’

Dochter Juul heeft de stylinggenen van haar moeder meegekregen, merkt Connie. ,,Laatst kreeg ze een nieuw bed, en wilde ze meteen de hele kamer anders. Plankjes aan de muur waar ze allemaal leuke dingen op gezet heeft. Dan herken ik mijn stijl. Luc maakt het helemaal niks uit hoe zijn kamer eruit ziet, zolang de computer en de tv het maar doen en hij lekker gitaar kan spelen.’’

Wie Connie Haanstra, Marco, Luc (16) en Juul (12).
Waar Bolsward.
Huis gebouwd in 1905.
Wonen hier sinds 1997.
Favoriete plek buiten op de veranda, daar zitten we eigenlijk heel de zomer, helemaal beschut uit de wind en je hoort er geen lawaai uit de stad.
Favoriete plek binnen in het hoekje van de bank, daar zit iedereen het liefst. Als je opstaat, zit er algauw iemand anders.
Favoriete winkel heb ik niet, het is maar net wat ik tegenkom. Dat kan net zo goed in Kwantum of Loods 5 zijn, als bij een designwinkel.
Droomhuis een witgestuukte, strakke woning vind ik ook super, maar die zou dan wel op deze plek moeten staan.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

 

Neem ook een kijkje in het bijzondere huis van Stijnie, zij woont namelijk in een ‘nieuwbouwkerk’. Of bekijk dit moderne huis dat is gebouwd van aluminium en glas.