BINNENKIJKEN | Knipogen naar Berlage - Wonen&Co
binnenkijken, woonboerderij, roderwolde, wonen&co

BINNENKIJKEN | Knipogen naar Berlage

23 april 2019 5 min leestijd Geen reacties

Bruine kozijnen, vrolijk bloemetjesbehang en opgevulde paneeldeuren geseald in plastic met een houtlook. De jaren zeventig vierden hoogtij in de jarendertigboerderij in Roderwolde, waar Alex en Lia Kroon op vielen. Maar ze zagen hoe mooi het kon worden.

Aan de rand van Roderwolde staat de verbouwde boerderij van Alex en Lia Kroon. Hij is gebouwd in 1935, opgetrokken uit rode baksteen met bijzondere muurankers, meerhoekige kozijnen en brede dakgoten. In deze dagen voor Pasen laten de vogels vrolijk van zich horen en stralen voorjaarsbloeiers in de tuin rondom. Het is er stil en landelijk. Heel in de verte zoemt het verkeer op de A7.

Een ideale plek, moeten ook de vorige bewoners hebben gedacht. Ze deden er een tijd over om hun boerderij te verkopen. Elke keer als het voorjaar werd, het zonlicht uitbundig naar binnen scheen en het platteland weer tot leven kwam, haalden ze hun huis uit de verkoop. Tot die ene keer, toen Lia en Alex Kroon op hun pad kwamen.

Het stel is afkomstig uit Halfweg, bij Amsterdam. Toen Alex een baan bij suikerfabriek CSM Vierverlaten kreeg, verhuisden ze naar een huurhuis in Hoogkerk. Regelmatig kwamen ze in die tijd langs de boerderij waarin ze nu wonen, en op een goede dag stond hij te koop. ,,Het heeft twee jaar geduurd voordat we hem konden kopen’’, vertelt Lia aan haar keukentafel. ,,De ene keer haperden de onderhandelingen, de andere keer was de boerderij net weer uit de verkoop gehaald.’’

Atelier

Nooit hebben ze zich door dat gedateerde interieur laten afschrikken. ,,Als vorm en ruimte je aanspreken, dan weet je dat het goed wordt.’’ Als interieurarchitect keek Lia dwars door al dat groen en bruin heen en negeerde ze het bloemetjesbehang. Ze ontdekte onder de nephouten deuren de originele paneeldeuren, opgevuld met spaanplaat en geseald met plastic in houtprint. Uiteindelijk werden ze in 1993 de trotse eigenaren van de boerderij, de grond en een bijgebouw. ,,Ik woon hier met Alex, soms met de studerende zonen Sam en Guus en met de katers Goof, Mo en Ali. Een echt mannenhuis, dus.’’

In de schuur heeft Lia haar atelier, Bouwjaar 1963. Onder een moderne kroonluchter met variabele snoeren en stukjes autotechniek ontwerpt ze interieurs en overlegt ze met haar klanten. Ze deelt die schuur met 24 blonde koeien, die haar man – van oorsprong boerenzoon – er als hobby op na houdt. Het atelier is wat je noemt a room with a view. Door het inpandige raam kijk je rechtstreeks de stal in en de koeien kijken keihard terug.

De boerderij heeft enkele verbouwingen ondergaan. Het had niet veel gescheeld of de originele rode bakstenenmuren in de hal waren daarbij gesneuveld. ,,Met het schoonmetselwerk uit de jaren zeventig nog vers op het netvlies wilde ik in eerste instantie alles weg plamuren. Gelukkig merkte mijn baas – een architect – op dat die bakstenen en ronde boog in de gang hem aan Berlage deden denken. Dat was een eyeopener.”

,,Een huis is niet alleen maar exterieur of alleen maar interieur. Het hoort onlosmakelijk bij elkaar’’, vindt Lia.

Tijdens een rondleiding door de boerderij wijst ze op al die typische elementen uit de periode waarin het pand is gebouwd. ,,Soms is het origineel, zoals de glas-in-loodramen, de schouw en de erker in de woonkamer. En de rode bakstenen en rode plavuizen in de hal en de hoogte van de vertrekken.

Ook hebben de ramen dikke architraven, die ronde lijsten die je om de kozijnen ziet. En er is een constructieve ronde boog. De visgraatparketvloer hebben we laten leggen, uiteraard met bijbehorende hoge plinten.’’

Niet alles volgt de bouwperiode uit het begin van de vorige eeuw. ,,Soms zoek je juist het contrast.’’ Dit is te zien bij de entree van de boerderij, een onverwarmde binnenruimte. Het is er strak modern en toegerust met de materialen van nu.

Wasstraat

Vanuit de hal kom je in een grote boerenschuur vol rommel, fietsen, hooi en opslag. ,,Je kunt zo met je fiets door de entreehal van het voorhuis naar buiten’’, vertelt Lia. Via de hal kom je ook in de gang van het voorhuis. Dit is niet zo maar een gang, het is de ‘wasstraat’ van het huis.

De vier deuren op een rij verbergen de badkamer, wc, was- en strijkruimte en algemene kleedkamer. ,,Ik vind het belangrijk dat de logistiek in huis klopt.’’

Achter de wasstraat vind je de woonkeuken, met een glimmend roestvrij stalen werkblad. ,,Ik houd van het contrast in vorm, structuur en materialen. Ik zie mijn eigen huis als mijn laboratorium. Hier test ik oplossingen materialen, die ik later mogelijk toepas in mijn werk.’’

De woonkamer is licht en zonnig, met ramen rondom. Een de pronkstukken is er een jarenvijftigdressoir uit de kringloopwinkel. ,,Toen ik het schoonmaakte, ontdekte ik dat er Meubelfabriek Nederland N.V. opstond en dat hij van de bekende Groninger meubelmaker Huizinga is.’’ Aan bijna alles in huis zit een verhaal.

De oude opkamer is anno nu de slaapkamer, de masterbedroom. Boven zijn de kamers van de zonen, tegenwoordig doen ze dienst als logeerkamer. Maar waar je ook in huis bent, overal is het aangenaam licht. ,,Dat komt door de hoge ramen, daarmee haal je veel licht in huis’’, legt de architect uit. ,,Hoog licht geeft mooi licht.’’

Precies daarom heeft ze geen favoriete plek in huis. De hele boerderij is haar favoriet. Om het licht van de opkomende zon aan de ene kant, en het licht van de ondergaande zon aan de andere kant…

Wie Lia (56, interieurarchitect), Alex (62, landbouwkundige), de uitwonende zonen Sam (24) en Guus (22) en de katers Goof, Mo en Ali.
Wat verbouwde boerderij met drie slaapkamers en een atelier in Roderwolde.
Gebouwd in 1935, door Hilbrands & Zondag.
Wonen er sinds 1993.
Favoriete plek het hele huis, vooral vanwege de mooie lichtinval.
Laatste project vloeren in kamer en keuken vervangen en geïsoleerd.
Woonwens tegelkachel in de centrale hal die past bij de robuustheid van dit jaren-dertighuis.
Website bouwjaar63.nl
Instagram bouwjaar63

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Iets moois gezien in deze binnenkijker? Shop dan hier woonaccessoires en meubels in de stijl van Lia en Alex. Fan van Scandinavisch wonen? Neem dan een kijkje in het trendy gezinshuis van Hester en Erik in Winsum.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×