BINNENKIJKEN | In de minikeuken van gedeputeerde Sietske Poepjes
binnenkijken, wooninspiratie, keuken, landelijk, woonboerderij, makkum

BINNENKIJKEN | Bakfantasieën komen tot leven

26 december 2017 3 min leestijd Geen reacties

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noorderlingen eruit? Deze week neemt Wonen&Co een Kijkje in de Keuken in Makkum bij Sietske Poepjes, gedeputeerde van de provincie Fryslân.

Ze kreeg haar eerste kookboek tijdens haar studententijd in Groningen, van kookcoryfee Nigella Lawson. Sindsdien is Sietske Poepjes verknocht aan alles wat met koken en bakken te maken heeft. Haar specialiteit? Taarten! ,,Een compleet uit de hand gelopen hobby.’’

Vrijwel elk weekend staat ze in haar minikeuken te ‘bakkerellen’. Want veel groter dan 2 bij 2 vierkante meter is haar keukentje niet. Maar Sietske heeft er alles wat ze nodig heeft. Voor het taarten bakken dan. ,,Voor mezelf koken doe ik niet zo vaak omdat ik veel onderweg ben.’’ Veel taart eten doet ze evenmin. Sterker nog; ze eet eigenlijk nooit van haar eigen bakcreaties. ,,Ik proef ze enkel. Ik krijg al zoveel hapjes tijdens mijn werk. Als ik dan ook nog al die taart ga eten…’’ Wat ze er dan mee doet? ,,Ik neem de taarten mee naar het provinciehuis.’’

Kerstgedachte

Voor deze gelegenheid bakte ze een Italiaanse pannetone met gekonfijte kersjes, een simpel gerecht volgens Sietske. Vanwege een werkbezoek aan Denemarken had ze geen tijd voor wat ze het liefst maakt: ,,de ingewikkelde bouwwerken’’. Als voorbeeld noemt ze de Mondriaancake. Maar ook bijzondere smaakcombinaties probeert ze graag uit. ,,Viooltjes of drop met chocolade, of chilitaart.’’ Het leukst aan bakken vindt ze het feit dat er iets tastbaars uit voortkomt. ,,In mijn werk ben ik continu bezig met praten en mailen. Dat is allemaal heel cerebraal.’’

,,Het is vooral een mooi moment om naar de ander te kijken”

En wat is dan de beste manier om je hoofd leeg te maken? Juist. Bakken. Dit weekend is ze druk met het kerstdiner van haar familie. Kerstbrood en Baked Alaska- taart staan op het menu. De kerstgedachte volgens Sietske? ,,Het is vooral een mooi moment om naar de ander te kijken. Het leven is al zo druk. Met de feestdagen heb je weer tijd voor elkaar. Met een hoop gezelligheid natuurlijk.’’

Terug naar die kleine keuken waar grootse bakfantasieën tot leven komen. De muur uitbreken om meer ruimte te creëren is geen optie. ,,Dan moet ik de indeling van het huis ook weer aanpassen. En ik red me hier prima.’’ Ze woont sinds 2008 in een eeuwenoud huis – een voormalig boerderijtje uit 1670 – in de binnenstad van Makkum.

‘Baksouvenirs’

In de bijkeuken heeft ze haar voorraden staan. Nagenoeg allemaal buitenlandse pakjes. Aan meel heeft ze al tien verschillende soorten. ,,Waar ik ook ben, ik duik altijd even een supermarkt in. Dingen vinden die we hier niet hebben is een grote hobby van mij. In Amerika vond ik eens hele aparte kleurstoffen. Die door de douane krijgen was wel even een dingetje, maar het is gelukt. Dat zijn de beste souvenirs. Sowieso vind ik die verschillende kookculturen fascinerend.’’

,,Dingen vinden die we hier niet hebben is een grote hobby van mij”

Inspiratiebronnen zijn kook- en bakgoeroe’s Nigella Lawson – haar idool – , Jamie Oliver en Gemma Cupcake, maar ook programma’s als The Great British Baker en de Nederlandse versie Heel Holland Bakt. Deelnemen aan zo’n programma? Daar peinst ze niet over. ,,Dat is een te groot afbreukrisico. Ik moet er niet aan denken om in een huilbui uit te barsten omdat mijn taart is mislukt.’’ Nu is dit geen culinaire recensie, maar die pannetone smaakte anders ‘poerbêst’!

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO MARGRIET DE JAGER

Neem ook een Kijkje in de Keuken bij Wia Buze, diva van het Groningse lied. Of kijk binnen bij museumdirecteur Harry Tupan,  die kookt tussen de glazen rollades en worsten. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×