BINNENKIJKEN | Bij museumdirecteur Harry Tupan in Assen - Wonen&Co
binnenkijken, wooninspiratie, woonaccessoires, keuken, design

BINNENKIJKEN | Bij museumdirecteur Harry Tupan in Assen

10 november 2017 3 min leestijd Geen reacties

De keuken is de plek waar het gebeurt. Maar hoe ziet die keuken van bekende noordelingen er uit? Deze week neemt Wonen&Co een Kijkje in de Keuken bij Harry Tupan in Assen, directeur van het Drents Museum.

Keuken met geschiedenis

Voor museumdirecteur Harry Tupan is zijn keuken de mooiste van het Noorden. Misschien wel van de wereld. In al die landen waar hij komt om kunstschatten te ‘strikken’ voor zijn Drents Museum heeft hij stiekem heimwee naar thuis. ,,Ik heb een fantastische baan. Voor mijn werk ben ik veel weg, maar ik ben ook graag thuis’’, verklapt hij aan de keukentafel, terwijl hij uit een elegant kopje zijn koffie drinkt.

,,Ik kook graag Indisch, zoals hete makreel of smoor van rundvlees”

Thuis, dat is dan vooral die keuken, waar altijd reuring is. ,,We hebben veel aanloop en mensen te eten. Gezellig. ’s Zomers gaan de tuindeuren open, we hebben middenin de stad een besloten tuin, grenzend aan oude bomen van een negentiende-eeuws pand.’’ Het is een keuken met geschiedenis. Niet alleen omdat hij ontworpen is door een zwager, die de kelder en het aardappelhok achter de jarendertigwoning bij de oorspronkelijke keuken trok. En die mooi glas-in-lood adviseerde en het oude trapje naar de kelder gewoon liet zitten, zodat de keuken nu uit twee delen bestaat. Maar ook omdat die keuken al zoveel gezinsleven en bezoekers heeft gekend.

Alles staat er in het teken van eten. Fysiek, want Harry houdt enorm van eten. ,,Ik kook graag Indisch, zoals hete makreel of smoor van rundvlees. Maar ik maak wel altijd hetzelfde, dus dat is wel eenzijdig. Mijn vrouw Jacqueline kookt heel goed. ’’

Worst en rollade aan het plafond

Eten is ook een thema in esthetische zin. Prachtige spekken, worsten en rollades van glas hangen aan het plafond: de kunstobjecten zijn een herinnering aan een expositie die Harry maakte met glaskunstenaar Borek Sipek. De wand hangt vol eetkunst, zoals schilderijtjes van groente en fruit. Ze zijn geschilderd door bekende kunstenaars en vrienden, die allen aan tafel hebben gezeten. ,,Je moest eens weten wie er hier allemaal aangeschoven zijn. Veel kunstenaars met wie ik een tentoonstelling heb gemaakt, kwamen na afloop mee naar huis.’’ Het tafelblad is aan één kant wat gesleten. Denk niet dat daar ooit een kwast overheen gaat om het weer netjes te maken. Het blijft zo, als herinnering aan al die mensen die er hebben gegeten.

In zowel de beneden als de bovenkeuken kom je ogen te kort. Stapels serviesgoed, her en der bijeengesprokkeld door Jacqueline, staan op een ouderwetse apothekerskast. Een draadmandje bevat een collectie handgemaakte borstels uit allerlei landen. Op het aanrecht waakt een beeld van de heilige Christoffel over de veilige thuiskomst van Harry. Een heksenbal zorgt voor veiligheid van Jacqueline als Harry op reis is. ,,Vroeger hingen boeren zo’n glimmende heksenbal onder de enige lamp die ze hadden om het licht te weerkaatsen. Zo konden ze de hele kamer overzien en wisten ze dat een heks ze niet van achteren besloop.’’

,,Wij zijn ook van die verzamelaars!’’, roept Harry uit. Dat past ook wel bij een museumdirecteur. Hij omringt zich graag met mooie spullen, zowel op het werk als thuis. ,,Maar in de keuken is het wel van een ander kaliber.’’

TEKST SHYRA HUETING
FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Neem ook een kijkje in het huis van zanger Jelle B. in Wytgaard of laat je rondleiden door de jarendertigwoning van Jacobien Mansholt, die de conceptstore Holtbar in Groningen runt. Bewonder dit voormalig meetstation van het KNMI in Witteveen, nu omgetoverd tot woonhuis, of bekijk het huis van topschaatsers Rianne de Vries en Daan Breeuwsma. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×