Bankgebouw werd woonhuis met atelier - Wonen&Co

Bankgebouw werd woonhuis met atelier

20 september 2014 5 min leestijd

Cees Boon en Annet Raben zochten een huis met genoeg plek voor een atelier. Ze vonden een oude Rabobank in Peize. Met een grote kluis en veel ruimte voor creativiteit.

Een metersdikke deur. Ook nog een traliehek. Zo ziet de toegang tot de inloopkluis in het huis van Cees en Annet er uit. Uit een wand in de kluis steken tientallen kleinere kluisjes. Die werden ooit door veel van hun dorpsgenoten gehuurd om sieraden, waardepapieren en andere kostbare spullen in te bewaren. De ruimte is een van de spannende details van het wonen in een oud bankgebouw.

Natuurlijk spiekten ze al of er nog spullen achterbleven. ,,Allemaal leeg”, zegt Annet. De deur van de kluis blijft altijd open. ,,Je wilt hier niet per ongeluk opgesloten raken. Er schijnt wel een ventilatiesysteem te zijn ingebouwd waardoor je dan de eerste uren in elk geval niet zonder zuurstof komt te zitten.”

De rest van de woning loopt rondom de kluis. Op meer plekken zijn de sporen nog zichtbaar van de Rabobank die het tot zo’n tien jaar geleden was. Twee schuifdeuren fungeren nu als voordeur. Waarvan er een op slot zit zodat labrador Bailey en bastaardherder Nikki niet constant naar buiten lopen. Annet: ,,En voor een beetje privacy. Vroeger was dat de ingang naar de balie. Er komen nog steeds wel eens mensen langs die zich verbaasd afvragen waar de pinautomaat is gebleven.”

Reclamezuil

De badkamer en douche beneden zijn ingebouwd in het voormalige personeelstoilet. ,,Van de toiletten die er in zaten hebben we één gelaten zoals die was en één vernieuwd.” Er is nog een kluis, op sommige plekken ligt nog de typerende blauwe vloerbedekking van de Rabobank. ,,Daar hebben we al karrenvrachten vol van weggehaald, dat zijn we met de rest ook van plan.” Een oude reclamezuil met rentetarieven werd juist bewaard. ,,Het balkje ‘internetbankieren’ is daarop als enige met stift geschreven, dat was toen nog zo nieuw dat ze er kennelijk nog geen letterbord voor hadden.”

Die industriële uitstraling vinden we juist mooi

Dat her en der ook de buizen en bekabeling verraden dat hun huis ooit een bedrijfspand was, vinden ze niet erg. ,,Die industriële uitstraling vinden we juist mooi. In de woonkamer hebben we dat ook bewust zichtbaar gemaakt. We wilden dat het karakteristieke van een kantoorpand bleef en er tegelijkertijd een leefbare woning van maken.”

Dat ze in een bankgebouw terechtkwamen, heeft alles te maken met het werk van Annet. Ze was altijd docent tekenen en handvaardigheid maar droomde ervan ooit als kunstenaar voor zichzelf te beginnen ,,Daarvoor wilde ik ook graag een atelier bij huis, met ruimte om workshops te geven. In ons vorige huis in de wijk De Held in Groningen had ik ook al wel een aardige plek, maar niet te vergelijken met die van nu.”

Ze begonnen dus om zich heen te kijken. En het was Cees die uiteindelijk het zetje gaf om de sprong definitief te wagen. ,,Hij zag meteen dat er iets moois van het bankgebouw in Peize viel te maken.” Het had bovendien al een woonbestemming. ,,Voor ons zat er een bouwbedrijf in waarvan de eigenaars boven woonden. Die hebben ons ontzettend geholpen om ook van de benedenverdieping een woonvloer te maken.”

Atelier

Inmiddels is de ingang naar de balie omgetoverd tot de entree naar een enorm atelier. ,,Aan zo’n groot atelier had ik nooit durven denken, tijdens workshops zitten we soms met dertig man tegelijk te schilderen.”

Hier kan Annet haar creativiteit kwijt, maar ook voor de inrichting van de rest van het huis heeft ze dat benut. Her en der hangt kunst van eigen hand, van de kenmerkende kleurrijke en abstracte schilderijen, tot 3D-schilderijen, muurschilderingen en meer. De door Cees en haar gemaakte meubels van steigerhout leukte ze op met accenten van blauwe en groene acrylverf. Het steigerhout gebruikten ze ook voor een nieuwe ombouw voor de oude Ikea-kastjes die meeverhuisden. Meer objecten kregen een nieuwe bestemming. ,,Ons oude beschadigde tafelblad bijvoorbeeld, is kunstig opgeknapt en gebruik ik nu als werkblad.”

Alles is hier meervoud, vijf toiletten, drie badkamers

Cees, ICT-er, heeft zijn kantoor aan huis. Een klein kamertje waar hij ook graag muziek maakt. ,,Daaraan heeft hij genoeg. Ik ben meer van het grote, hij meer van het kleine.” Eenmaal begonnen met het huis naar hun hand zetten, bleken de mogelijkheden er nog talrijker dan ze al dachten. ,,Alles is hier meervoud, vijf toiletten, drie badkamers, enzovoorts.” En ze hielden veel ruimte over. Daarom woont nu ook de 88-jarige moeder van Annet hier in huis. ,,Veilig en gezellig. En ze heeft wel haar eigen deel in het huis en krijgt thuiszorg zodat we elkaar ook niet in de weg zitten.”

De honden kregen eveneens een eigen kamer met matrassen en speeltjes. En Cees stortte zich op de parkeerplaats van de oude bank: hij kluste er eigenhandig een veranda en overdekte buitenkeuken in elkaar. ,,De parkeerplaats is nu dus onze tuin.” Van het appartement boven overwegen ze een bed&breakfast te maken.

De nieuwe omgeving was voor het stel wel even wennen. ,,We zijn echte Stadjers en hebben altijd gezegd dat we nog eens in het centrum wilden wonen, nooit gedacht dat dat het centrum van een dorp zou worden.” Erg vinden ze het niet. ,,Je moet er zelf aan werken om wel je sociale contacten te blijven houden als je achteraf gaat wonen. Maar Peize is ook een leuk en levendig dorp. We zijn hier echt in een warm bad terecht gekomen. En ondertussen heb je de ooievaars in je tuin staan, word je ’s ochtends wakker met het geluid van blatende schapen, en is het prachtig fietsen in de omgeving.”

Het is goed zoals het is. ,,Het is eigenlijk net als met schilderen. Als het anders uitpakt dan je had gedacht, kun je er zo weer overheen gaan en opnieuw beginnen.” Of zoals de spreuk op een bord in het tijdschriften rek het verwoordt: Sometimes on the way to a dream you get lost and find a better one.


 

WIE Cees Boon (56) en Annet Raben (54)
WAAR Oude Velddijk, Peize
WONEN HIER sinds Januari 2014
FAVORIETE PLEK IN HUIS Voor haar het atelier, voor hem zijn werk-/muziekkamer, voor beiden de parkeerplaats die ze omtoverden tot ruime buitenplaats.
WOONTIP ,,Kijk voor je allemaal nieuwe spullen gaat kopen eerst nog eens goed naar wat je hebt. Met een beetje creativiteit heb je er zo weer iets nieuws van gemaakt. Ons oude kookeiland is nu bijvoorbeeld een bar.”
FAVORIETE WOONWINKEL Van de Ikea en de Hema tot kleine woonwinkeltjes in het buitenland. Ideeën voor de inrichting haalt Annet ook vaak van sociale netwerksite en online prikbord Pinterest.
FAVORIETE MEUBEL Annet: De milieuvriendelijke pelletkachel in de woonkamer.
WOONWENSEN De buitenkeuken uitbreiden en alles in huis afwerken.


 

TEKST DIANE ROMASHUK
FOTO’S JAN ZEEMAN

×