Tuingereedschap goed onderhouden: De 7 regels - Wonen&Co
tuingereedschap

Tuingereedschap goed onderhouden: De 7 regels

27 augustus 2014 3 min leestijd Geen reacties

Zeg eens eerlijk: heb je ooit je schoffel geslepen? Toch zou dat eigenlijk wel moeten. Dat werkt makkelijker, maar bovendien worden dan de onkruidwortels beter doorgesneden en dus komen ze minder snel terug. Een paar tips om je tuingereedschap goed te onderhouden.

Toegegeven: het is niet altijd leuk om na een dagje lekker tuinieren nog een half uur te besteden aan het schoonmaken van het tuingereedschap. Toch is het wel de moeite waard. Het werkt prettiger én het is beter voor de planten in de tuin.

Snoeigereedschap moet eigenlijk zelfs tussen elke plant door worden gereinigd. Op die manier voorkom je dat eventuele bacteriën en schimmels van de ene op de andere plant worden overgedragen. Dat kan door de snoeischaar even snel in een sopje te dompelen en af te nemen met een doek. Daarnaast dienen de snijmessen ook scherp te zijn zodat een ‘mooie snee’ ontstaat. Deze lopen later namelijk veel makkelijker uit dan een rafelige snede.

Om de bladen van snoeigereedschap scherp te houden volstaat bij normaal gebruik één slijpbeurt per seizoen. Dat kan bijvoorbeeld met een zogenoemde multitool. Maar als je die niet hebt, dan kan het ook gewoon met de hand.

Invetten

Het makkelijkste is het om dit klusje aan het einde van het tuinseizoen te doen. Je kunt dan de snoeischaar helemaal uit elkaar halen, reinigen en na het slijpen invetten, zodat deze klaar is voor gebruik wanneer je bij de eerste zonnestralen de tuin weer in wilt.

Een zogenoemde wetsteen werkt het makkelijkste. Leg deze wel even een uurtje van tevoren in een bak met water zodat hij veel water heeft opgezogen. Voor het beste resultaat is het van belang dat de ‘slijphoek’ zo constant mogelijk is.

Na het slijpen moet je de boel goed invetten. Wat je ook doet, de gouden tip is hier: niet te zuinig. Beter teveel vet dan te weinig. Het voorkomt roest en houdt de bediening lekker soepel. Veeg het teveel aan vet er simpelweg met een oude, droge doek af.

De grootste vijand van tuingereedschap is roest. Roestig gereedschap, of het nu gaat om een spade of schoffel, werkt nu eenmaal veel zwaarder.

Veel ellende kan worden voorkomen wanneer je gereedschap aan de muur hangt. Vaak belandt het echter in de hoek van de garage of schuur met de metalen delen op de vloer. Dat zorgt er alleen maar voor dat het nog sneller gaat roesten.

Tip: roest voorkomen? Hang je tuingereedschap aan de muur

Nawrijven

Roest kunt je helemaal voorkomen wanneer je na elk gebruik het grote tuingereedschap even onder de buitenkraan houdt en deze goed afspoelt. Daarna drogen en met een doek met olie even nawrijven. Dan alleen nog even met een staalvijl langs de randen van de spade of schoffel zodat deze lekker scherp blijven.Echt slijpen is bij dit soort grof gereedschap eigenlijk niet nodig wanneer je dit regelmatig doet.

Een andere veel voorkomende ergernis is het losschieten van de houten steel aan spade, schoffel of hark. Vaak is uitdroging hiervan de belangrijkste oorzaak. De meeste mensen zetten deze dan vast met een schroef of spijker maar vaak blijft de verbinding dan alsnog wiebelig.

Wie het helemaal goed wil doen schuurt de steel één keer per jaar op en zet deze dan uitgebreid in de lijnzaadolie. Wel even goed in laten trekken en daarna de overtollige olie er weer af halen met een droge doek. Wie graag hulp wil bij het onderhoud van het tuingereedschap kan ongetwijfeld ergens in de buurt terecht bij één van de betere tuincentra. Steeds vaker worden hierover workshops georganiseerd.


gereedschap1

De zeven regels in het kort

  1. Verzorg de houten stelen van je tuingereedschap met lijnzaadolie. Dit voorkomt loszitten.
  2. Hang gereedschap altijd op wanneer je het hebt gebruikt.
  3. Snoeigereedschap goed schoonhouden en dicht opbergen.
  4. Kruiwagens en gieters buiten op de kop zetten, zo blijft er geen water in staan.
  5. Houd snoeigereedschap scherp door het af en toe te slijpen.
  6. Groot gereedschap goed schoonhouden en regelmatig invetten. Toch een roestplekje? Schuur het weg met een stukje schuurpapier.
  7. Laat een tuinslang nooit lang in de zon liggen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×