Afkoelen onder de buitendouche

Bij een hittegolf is hij bijna onmisbaar: een buitendouche om lekker even op te frissen. Voor elke tuin zijn er mogelijkheden.

Op een warme dag is niks lekkerder dan een koele plens water. Even afspoelen na het bakken in de zon, tuinieren, spelen of een dag werken. Dat kan natuurlijk in de badkamer, maar leuker – en soms handiger – is een buitendouche. Dat voorkomt bovendien vieze voetstappen in huis van buitenspelende kinderen. En het beperkt je wasgoed, want iedereen kan na de tuindouchebeurt zonder handdoek opdrogen in de zon.

Voorheen zag je tuindouches vooral in combinatie met een openluchtzwembad, jacuzzi of sauna. Tegenwoordig is er eentje voor elke achtertuin. Bedenk voor de aankoop wat je wensen zijn. Is er een watertoevoer, bijvoorbeeld via een buitenkraan of de keuken? Waar moet de douche komen? Wordt hij afgeschermd of staat hij los, hoe zit het met de afvoer en wat is het budget?

Tuindouches zijn er in allerlei kwaliteiten en prijzen. De eenvoudigste zijn verplaatsbaar. Koppel de tuinslang aan de douche, draai de kraan open en er komt water uit een grote douchekop. Tuinmerk Gardena (foto boven) heeft er zo eentje: de douchestang wordt gewoon in de tuin of een parasolvoet geprikt. Collega-merk Kärcher heeft een gelijksoortige versie op een stevig statief. Deze kan ook de tuin besproeien.

Wie iets stijlvollers wil kiest voor de buitendouche van Seletti, met zijn stoere betonnen voet en luxe koperen stang. Er is zelfs een design-tuindouche: de Levantine van het merk Zee, van de Belgische ontwerper Alain Gilles. Voordeel van deze flexibele tuindouches is dat ze in een paar minuten zijn te installeren en ’s winters weinig ruimte innemen in de schuur. Nadeel is dat het water koud is.

Het water uit de tuindouches van Jee-O voelt aangenamer. Het eenvoudigste model is de Easy Go (vanaf 900 euro). De overige buitendouches van JEE-O moeten door een sanitairinstallateur worden geplaatst. De tuindouche wordt op twee aparte leidingen (warm en koud) aangesloten en de mengkraan bepaalt dan de temperatuur van het water. Daarnaast heeft JEE-O een speciaal lint ontwikkeld, de 365 All Weather. Zodra het buiten nog maar 3 graden is, wordt het systeem verwarmd waardoor de douche zelfs tot -30 buiten is te gebruiken zonder kans op bevriezing van het systeem.

Er zijn ook steeds meer tuindouches op zonne-energie. Het warme water- opgewekt door een kleine zonnecollector- wordt opgeslagen in een reservoir met een inhoud tot zo’n veertig liter, waarmee een paar keer per dag warm kan worden gedoucht. Douches op zonne-energie zijn eronder meer van CRM, Ubbink en Interline.

Op zoek naar iets aparts? Dan is de tuindouche van Home Essentials een optie. Bij deze komt het water van onderen. Ga op het ronde platform staan en 22 waterstralen schieten de lucht in om vervolgens als een zachte zomerregen neer te dalen. Ook deze douche sluit je aan op een tuinslang. Iets soortgelijks is ook verkrijgbaar via designmerk Viteo.

Wie weinig budget heeft, niet te veeleisend is en toch buiten warm wil douchen, schaft een waterzak aan die de hele dag in de zon opwarmt, bijvoorbeeld van High Peak. Deze solardouches doen het ook op de camping en ze geven drie warme douchebeurten per keer. Je kunt natuurlijk ook zelf een tuinslangsproeier op een paal binden en het geheel in een boom of aan een pergola bevestigen. Zo is er voor iedereen een regenbui op maat deze warme dagen.

 

Veilig en schoon

  • Laat de tuindouche even doorspoelen alvorens hem te gebruiken. Het opgewarmde water in de slang kan bacteriën bevatten, waardoor via het inademen van de waternevel de kans op legionella stijgt.
  • Denk aan het milieu en gebruik niet eindeloos de waterkraan op hete dagen.
  • Let erop dat het water niet op de bestrating, maar in het gazon of de border stroomt, zodatde plantjes er ook wat aan hebben.

TEKSTSUZANNE DIJKSTRA