Advies | Weinig onderhoud, veel kleur

Een fijne tuin om in te zitten. Met wat bloemen om je heen en dieren die bij jou komen schuilen. Het zijn simpele wensen, maar voor wie geen groene vingers heeft is het lastig ze in vervulling te laten gaan.

tuinteam
Ons TuinTeam van groen-opleiding Terra rukt in wisselende samenstelling uit om lezers te helpen met hun tuin. Deze keer: Dennis Stevens (links) en Edwin van der Leest.

In goede aarde

Als tuinieren op de vierkante meter je niet goed af gaat, en je veel beter bent in taarten bakken, wat doe je dan? Sandra Tinge in Zuidlaren roept het TuinTeam van Wonen&Co te hulp om iets creatiefs te doen met een achtertuin vol rommelig gras en mos. Niet voor haarzelf, maar voor haar zus Jolanda. ,,Ik help haar graag af en toe met tuinieren, maar het zou geweldig zijn als het eens goed wordt aangepakt’’, zegt Sandra. Ondertussen bakt Jolanda een appeltaart. 

Voor iemand die van haar tuin houdt maar van tuinieren geen kaas gegeten heeft, is een onderhoudsvrije tuin natuurlijk aantrekkelijk, vinden de mannen van het team. Dat bestaat deze keer uit Dennis Stevens en Edwin van der Leest. Ze stellen voor een nieuw bordertje aan te leggen, met wat begroeiing waar je wel plezier maar geen werk van hebt. Dat betekent onder meer dat het goed volgezet wordt met vaste planten waar je geen omkijken naar hebt. En doordat ze vrij dicht op elkaar worden geplaatst, krijgt onkruid weinig kans. De voorgestelde planten zijn bovendien geen woekeraars, zodat je ze ook niet terug hoeft te snoeien. Het plan valt in goede aarde bij de zussen.

Dennis en Edwin gaan aan de slag. De border, met een afmeting van zo’n 1,5 x 2 meter van miniformaat, wordt niet strak van vorm. Hij loopt een beetje rond, waarmee het de vorm krijgt van de border aan de andere kant van het gazon. Zo komt een bestaand terras precies tussen de twee borders in te liggen. Eerst steken ze met een spade een stuk van het gras af. Daarna spitten ze het flink om. Vervolgens verwijderen ze de wortels van onkruid en ander plantenresten die hier niet meer gewenst zijn. ,,En dan verwerken we er tuinturf door’’, vertelt Dennis. ,,Daar wordt de grond mooi luchtig van. Dat is goed voor de planten.’’

Bloeitijd

Als dit klaar is, worden de planten die het TuinTeam heeft uitgezocht, geplant. Het is mooi als een border goed is opgebouwd, zodat je alle planten die er in staan volop kunt zien. De grotere heesters krijgen achteraan een plekje, de kleinere planten mogen vooraan. De planten zijn onder meer geselecteerd op hun bloeitijd. Het is een uitdaging om er voor te zorgen dat ze na elkaar bloeien, zodat er een groot deel van het jaar bloemen zijn om van te genieten. Zo komen naast het terras drie viburnums te staan: door hun zachtroze bloemen zijn ze een lust voor het oog. Bovendien verspreiden ze een heerlijke zoete geur. Daarnaast planten de hoveniers een hortensia.

Helemaal rechts krijgt een bijen lokkende Skimmia een plek. Vooraan zijn de lagere planten gedacht, zoals grijsgroene struikjes lavendel. De paarse bloei brengt kleur in Jolanda’s tuin en de plant ruikt heerlijk bovendien. Naast de lavendel zijn bossen paars bloeiende salvia’s gepland. De hoveniers poten ze langs de rand van het gras, een mooie afscheiding. De andere kant van het terras wordt verfraaid met een uitbundig lila bloeiende rododendron. De hoek van het terras licht op door een wit bloeiende parelstruik. Een zinken teil krijgt een nieuwe bestemming als plantenbak, waarin gele wolfsmelk en rode heuchera een goede combinatie zijn.

Zorg dat er het hele jaar iets in bloei staat 

De zussen zijn opgetogen over het resultaat. Jolanda krijgt wel instructies van het TuinTeam. Nu de basis is gelegd voor een mooie achtertuin, moet het resultaat ook goed worden. ,,Ik ga het netjes bijhouden’’, belooft de bewoonster. Maar té netjes mag ook weer niet: schoffelen bijvoorbeeld is verboden omdat je daarmee plantenwortels beschadigt. Dat komt goed uit voor iemand die niet van tuinieren houdt.

TIPS VAN HET TUINTEAM
1 Strooi wat gedroogde koemest bij net gepote planten: met zo’n extraatje slaan ze beter aan.
2 Geef nieuwe planten in de border de eerste tijd wat water, zodat ze goed aantrekken.
3 Onkruid trékken is beter dan schoffelen: dat maakt wortels stuk. Elk stukje onkruidwortel dat achterblijft, wordt een nieuw plantje. En als je schoffelt kunnen vaste planten zich niet vermeerderen.
4 Als je uitgebloeide bloemen afknipt, heb je kans dat de plant voor een tweede keer gaat bloeien.

Tekst: Shyra Hueting
Foto’s: Corné Sparidaens 

Bekijk meer tuinadviezen.