ADVERTORIAL | Alles waar je aan moet denken als je een vijver in je tuin wilt - Wonen&Co
Aangeboden door: vijverbenodigdheden.nl

ADVERTORIAL | Alles waar je aan moet denken als je een vijver in je tuin wilt

22 april 2021 2 min leestijd Geen reacties

Overweeg jij om een vijver in jouw tuin aan te leggen? Nederland is een echt waterland. Niet alleen worden we als land omringd door water, ook vinden we het heerlijk om een stukje van dat water naar onze achtertuin te halen. De een geniet van een kletterende waterpartij en de ander houdt van de flora en fauna die een vijver met zich meebrengt. Maar er komt iets meer bij kijken dan een gat met water en wat visvoer. Ben jij benieuwd waar je verder nog aan moet denken? 

Voorbereiding van de vijveraanleg

Je kunt natuurlijk gewoon een schep pakken en beginnen te graven, maar dat is vragen om problemen. Bezint alvorens gij begint. Eerst maak je natuurlijk een ontwerp van hoe jij wilt dat je vijver eruit gaat zien. Daarna is het belangrijk om de grondwaterstand te bepalen en de weersvoorspelling in de gaten te houden. Wanneer je gaat graven wil je de kuil namelijk droog houden. Ook is het handig om voor het graven te bedenken waar je het zand laat. Houd er rekening mee dat het opgeschepte zand meer ruimte inneemt dan wanneer het aangestampt in de grond zit.

De afwerking van jouw vijver

Wanneer je een gat hebt gegraven, is het handig om al een idee te hebben van  hoe je vijver verder af moet worden gemaakt. Kies je bijvoorbeeld voor vijverfolie of een voorgevormde vijver? Daarnaast is ook de rand een punt om op te letten. Het mag dan slechts de rand zijn, maar het bepaalt wel voor een groot deel de uitstraling van jouw vijver. Zo kun je kiezen voor een natuurlijke rand, met groen en keien, of juist een meer formele rand met bijvoorbeeld bakstenen of tegels.

Het vullen en onderhouden van een vijver

Je kunt voor het vullen van een vijver niet gewoon wat potgrond en kraanwater gebruiken. Gebruik hiervoor speciale vijveraarde en lees je goed in over hoe je het water moet behandelen alvorens je besluit om planten en dieren aan jouw vijver toe te voegen. Je dient het water namelijk te behandelen met de juiste bacteriën, zodat het een leefbare omgeving wordt voor flora en fauna. 

Vijveronderhoud

Om te voorkomen dat je over een aantal weken een vies moeras achter in je tuin hebt, is het belangrijk om de vijver goed te onderhouden. Blijf daarom de waterconditie in de gaten houden en stuur bij waar nodig. Ook een vijverpomp draagt bij aan de staat van de vijver. Deze zorgt ervoor dat het water in beweging blijft, zodat je minder snel last hebt van bijvoorbeeld blauwalgen.

*De redactie van Wonen&Co is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×