Wonen in een nagelnieuw monumentaal pand - Wonen&Co
pand

Wonen in een nagelnieuw monumentaal pand

29 april 2016 5 min leestijd Geen reacties

Het statige pand dat naast het kerkje van Tolbert staat ziet er uit alsof het minstens honderd jaar geleden is gebouwd. Toch is het nagelnieuw. Drie jaar geleden legde een felle brand het oorspronkelijke gebouw in de as. Gelukkig sliepen Ilbina en Klaas die nacht elders.

Klaas en Ilbina wonen prachtig. Het huis is mooi, de inrichting is mooi, de plek is mooi, het uitzicht is mooi. Ze genieten ervan, maar toch… het is slechts materie. Als je zo’n heftige gebeurtenis meemaakt als een vuurzee die verwoest wat je bezit en doet herinneren aan wie je bent, dan kom je anders in het leven te staan. Als het er op aan komt is het enige wat telt dat je elkaar nog hebt. Ilbina: ,,Ik ben alles kwijtgeraakt. Alles wat je hier ziet is nieuw. Daardoor ben ik er niet aan gehecht. We verhuizen zo door naar een hutje op de hei. Het enige wat ik meeneem is de harp. En het bed.’’

Ilbina woonde tot 14 december 2013 met haar zoon boven haar woonwinkel, Binn Wonen. Klaas, vader van vier dochters en de man met wie ze een latrelatie had, woonde een paar straten verderop. Toevallig was Ilbina’s zoon die nacht naar zijn vader en zelf sliep ze bij Klaas. ,,Midden in de nacht bonsden mensen op de ramen en schreeuwden dat mijn pand in lichterlaaie stond. Ze dachten dat ik er nog in zat, want mijn auto stond voor de deur’’, herinnert ze zich. ,,Alles is toen verbrand. Ik had alleen nog de kleding die ik aanhad en de tas die ik bij me had.’’ Ilbina bleef bij Klaas wonen en nog steeds wonen ze samen. Alleen is Klaas nu bij haar, in het nieuwe pand, ingetrokken. Klaas: ,,Na alles wat er is gebeurd, zou het heel raar zijn om weer apart te gaan wonen.’’

De buitenkant moest authentiek ogen, zo dicht mogelijk bij het origineel

Klaas is interieurarchitect. Ilbina stylist en woonwinkelier. Als twee mensen ‘uit het vak’ de kans krijgen om uit de puinhopen iets nieuws te ontwerpen, dan wordt het mooi. Klaas: ,,We hebben de draad zo snel mogelijk weer opgepakt. Je leert er veel van. Bijvoorbeeld dat de hypotheek gewoon doorloopt. Ergens is het ook wel weer een kans. Nu heb ik het nieuwe pand zelf kunnen ontwerpen. Ilbina had inspraak natuurlijk, maar we zaten op één lijn. Bedoeling was het binnen modern te maken, maar wel met een knipoog naar vroeger. De buitenkant moest zo authentiek mogelijk ogen, zo dicht mogelijk bij het origineel. Het gebouw staat immers in de oude kern van het dorp, naast een 13de eeuwse kerk. Vandaar dat we in de gevels ouderwetse metselverbanden en stroken Belgisch hardsteen hebben toegepast. En lateien – stroken Belgisch hardsteen – boven de kozijnen.’’

De moderne binnenkant van het pand betreft zowel het interieur als de technologie. Om te beginnen verbindt een lift de begane grond met de twee woonetages boven de winkel. Klaas: ,,Als je boven een winkel woont, moet je in de gang beneden slapen als je de trap niet meer op kunt. Nu is dit een huis om oud in te worden.’’

Verder is geprobeerd alles zo energieneutraal mogelijk te maken. Verwarmen gebeurt deels door gebruik te maken van aardwarmte, aangevuld door de energie van 24 zonnepanelen. In het hele huis is verder ledverlichting toegepast, alles werkt op sensoren zodat het licht niet brandt in ruimtes waar je niet bent, de isolatie is prima, er is vloerverwarming en een ook gezellige houtkachel draagt een ‘duurzaam steentje’ bij.

Modern stoer 

We krijgen een rondleiding door het pand. Beneden in de woonwinkel, kom je ogen tekort. Bijzonder is het handgeschilderde plafond, waarop barokke afbeeldingen te zien zijn. In een hoekje kijkt een beestje naar beneden: het is een ode aan de knuffel uit Ilbina’s jeugd. Ook die is omgekomen in de vlammen.

We gaan via de vaste trap naar boven. Volgens de interieurarchitect des huizes is gekozen voor een woonstijl met klassieke basiselementen: zoals een eiken visgraatparket door het hele huis en deuren en kozijnen met profiel. En verder? Volgens Ilbina zou je de inrichting modern stoer kunnen noemen. ,,Op dit moment tenminste. De stijl verandert nog wel eens. Na de brand hecht ik me nergens meer aan. Ik geef dingen zo weer door.’’

Boven aan de trap wacht een lange gang, met links de lift en de keuken en rechts de slaapkamer, badkamer en wc. Aan het einde van de gang biedt een enorme glasdeur zicht op een groot schilderij met een vaas bonte bloemen. Dit is de woonkamer. Het rechter deel is ingericht met een comfortabele kubistische bank, geflankeerd door twee lederen fauteuils en een hippe zitzak. De ramen bieden goed zicht op de Tolberter winkelstraat. Het linkerdeel biedt plek aan een grote eettafel met daarboven een ook al ruim bemeten lamp. Hier sta je oog in oog met het middeleeuwse kerkje ‘voor rouw en trouw’, waar ook concerten, workshops en exposities onderdak vinden.

Verderop is de open keuken, helemaal modern en strak; toegerust met de keukentechnologie die culinaire hoogstandjes mogelijk moet maken. Wie de keukendeur uitgaat, belandt in een sfeervolle serre op een groot dakterras dat boven de winkel is aangelegd. ,,Eigenlijk is het gewoon een kweekkas met thermopane. We hebben het zwaarste profiel gekozen, dat mat zwart is gepoedercoat’’, legt Klaas uit. Verderop staat een tweede serre/kas: die hoort bij de winkel en is bestemd voor klanten die er een kijkje willen nemen of zin hebben er koffie te drinken.

De rondleiding voert verder naar een barokke badkamer, waar een muziekje klinkt zodra je binnenstapt. Prachtig zijn de Portugese mozaïektegeltjes, de spiegel en het ovale bad van wit korian. Naast de badkamer ligt de masterbedroom, met mosgroene muren en een pauw die in een hoekje mooi staat te zijn. Via een tweede trap kom je op de bovenste verdieping, waar nog vier slaapkamers voor de kinderen zijn, een tweede badkamer en wc en een kamer voor Klaas om ‘te knippen en te plakken’.

Het nieuwe huis is heel brandveilig gebouwd, maar wat er is gebeurd laat je niet los

Terug in de privéserre vertellen Klaas en Ilbina over hoe fijn het is om in dat glazen kamertje te bivakkeren. Lekker eten, lezen of werken aan die grote tafel bijvoorbeeld. Of behaaglijk en knus zitten bij de houtkachel. ,,Vooral ’s avonds is het hier heel mooi, als het helemaal donker is en de kerk uitgelicht’’, vertelt Ilbina, bij een kopje koffie. Maar ja, dat donker. ,,Nog steeds word ik ‘s nachts wakker. En moet ik gewoon even naar beneden, om te kijken of alles wel nog goed is. De brand is op ongeveer een meter hoogte ontstaan, vermoedelijk door kortsluiting in een stopcontact. Het nieuwe huis is heel brandveilig gebouwd, maar wat er is gebeurd laat je niet los. Toch proberen we dat wel. We kijken liever naar wat we nu hebben en naar de toekomst.’’

Tekst: Shyra Hueting
Foto’s: Corne Sparidaens

Geen reacties

Laat een reactie achter

×