Huis zonder prullaria of onzintrends - Wonen&Co

Huis zonder prullaria of onzintrends

18 april 2016 4 min leestijd Geen reacties

Alsof je op een vakantiepark woont. Zo omschrijven Niels en Annick hun tussenwoning in de wijk Skoatterwald, Heerenveen. Het huis is strak, clean en ruimtelijk ingericht. Stopcontacten kom je hier niet tegen. ,,Wij willen geen apparaten in het zicht hebben. Dat ziet er niet uit.”

Na een zoektocht van tientallen huizen, oud en nieuwbouw, vonden Niels Oosterbaan en Annick Hilarius hun huidige woning, gebouwd in 2003. ,,Deze wijk sprak ons al langere tijd aan. We gingen hier heel vaak heen te toeren om huizen te kijken.”

De levendige buurt was een welkome aanvulling bij de koop van het huis. ,,Het is net alsof je hier op een vakantiepark woont. Op een zonnige dag doe je de openslaande deuren open en zit je lekker met je buren op het terras te kletsen. Heerlijk toch?”, licht Annick toe.

Beide houden ze van een rustige, strakke inrichting. ,,We hebben eigenlijk nooit veel kleur in huis. Nu wat kussentjes en een tafeltje van sloophout, maar dat is mij eigenlijk al te veel”, vertelt Niels. Wat wel kleurrijk is, is het drietal schilderijen van de Harlingse kunstenaar Marten Alkema die de keuken sieren. ,,Dat kleurgebruik vinden we dan wel mooi”, legt Annick uit. ,,Verder hebben we zoveel mogelijk een zogenaamde clean base.”

Het jonge stel heeft in korte tijd een grote transformatie gedaan qua styling. Annick: ,,Toen we net samenwoonden hadden we meubels die eigenlijk iedereen had. Een grote, rechthoekige tafel, een salontafel van glas met een hoogpolig wit kleedje eronder. Wat we nu hebben is meer volwassen. We durven nu meer. Je moet gewoon lef hebben om het anders dan ‘standaard’ in te richten.”

De ronde, zwarte eettafel was een wens van Niels. ,,Korte tijd geleden hebben we het huis opnieuw ingericht. Door de hoekbank en de rechthoekige tafel ging er veel ruimte verloren. Dit past beter in het huis. Ik vind het ook prettiger praten. Wanneer je een ronde tafel hebt, heb je beter contact met mensen.”

Ketens als Ikea zijn niet aan de twintigers besteed. ,,Daar zul je ons niet tegenkomen. Wij zoeken altijd unieke meubels.” Die zoektocht leidde hen vaak naar het zuiden van het land. Daar vonden ze naar eigen zeggen meer naar hun smaak en budget. ,,En anders importeren we vanuit het buitenland.”

Sinds drie jaar hebben ze ook een eigen interieurzaak. ,,Eerder hadden we nooit iets met meubels en styling. Dat ontwikkelde zich toen we wilden samenwonen en we niets leuks konden vinden. Ik zette een keer een stoel op Marktplaats en vanaf toen ging het heel snel. Het is echt een uit de hand gelopen hobby”, vult Niels aan.

Boven de tafel hangt een grote mdf lamp. ,,Iedereen heeft tegenwoordig van die industriële lampen, maar wij wilden graag iets anders. Deze is open en zo komt er alsnog veel licht binnen vanuit de keuken. Als het donker is, geeft het ook nog een mooi lichteffect door het patroon van de lamp.”

Veel hebben ze niet gedaan behalve de nis van de keukendoorgang eruit laten slopen en muren stuken. ,,Overal zat spack op de muren. Wij wilden het helemaal strak hebben”, aldus Niels. ,,Daarnaast hield de nis veel licht tegen vanuit de keuken. Het oogt nu veel ruimtelijker.”

Stopcontacten kom je niet tegen. ,,Dat hebben we allemaal weggewerkt. Ik vind het zo lelijk als je al het keukenapparatuur in zicht hebt. We hebben alles in kastjes staan. Ik heb zelfs een fluitketel gekocht zodat ik niet een waterkoker op het aanrecht hoefde te zetten”, vertelt Annick. In de keuken pronkt een Vespa-scooter uit de jaren zestig, een hobby van Niels. ,,Die heb ik opgeknapt en wilde ik perse in huis hebben staan. Wat moet je anders in dat loze hoekje zetten?”

Verder zie je weinig accessoires in het interieur. Annick: ,,Ik vind dingen die geen functie hebben onzinnig, want wat heb je eraan?” De accessoires die er wel zijn, komen alleen door de strenge selectie heen wanneer ze apart zijn. ,,Zoals het grote, zilveren spaarvarken en een wandlamp in de vorm van een aap van de Italiaanse ontwerper Seletti. Dat soort dingen vind ik echt geweldig.”

Of het rek naast de bank dan niet onzinnig is? Annick: ,,Ja dat rek is ook wel echt de max hoor, maar je kunt er nog kaartjes opzetten.” Op de vloer ligt een geel vloerkleed met patronen zoals we dat van vroeger kennen. Een tafeltje van sloophout en een aantal krukjes doen dienst als salontafel. ,,Of om op te zitten. Dingen die multifunctioneel zijn, vinden we ook erg leuk.”

Het jonge stel is vooral praktisch ingericht. ,,Zo wilden we ook geen vensterbanken. Ik zie soms huizen waarbij de vensterbanken volstaan met vazen en prullaria. Dat vind ik echt niet mooi.” Niels vindt vooral tekstborden storend. ,,Dat is ook zo uitgemolken. Je ziet het overal. Net als het feit dat tegenwoordig overal moet op staan wat het is. Dat zie je toch zelf ook wel?”

DIY-trends vind Annick helemaal niks. ,,Bijvoorbeeld letterbanners op de muur plakken. Wat heeft het voor zin?” Hun huidige woning zien ze vooral als een leuke starterswoning. Er zijn twee grote en een kleinere slaapkamer. Ook daar is alles strak ingericht. ,,Eigenlijk hebben we nog niet zoveel aan de bovenverdieping gedaan. Dat blijft er een beetje bij. Zolang het beneden maar op orde is. De visite komt toch niet snel boven”, aldus Annick.

Er zijn mogelijkheden voor uitbouw maar dat zien ze niet zitten. ,,Wij willen uiteindelijk een vrijstaand huis met een grotere tuin en eigen oprit.” Hoe dat eruitziet? ,,Een groot wit huis met een rieten dak”, roepen ze in koor.

WIENiels Oosterbaan (26) en Annick Hilarius (23)
WONEN HIER SINDSdecember 2012
LAATST GEDAANmuren gestuukt en geverfd
LAATST AANGESCHAFTnieuwe keuken
INSPIRATIEvooral in het dagelijks leven, maar ook woonbeurzen
FAVORIETE PLEK IN HUISde woonkamer
HEKEL AANdingen zonder functie en DIY trend

Geen reacties

Laat een reactie achter

×