Makeover: gezelligheid in de slaapkamer - Wonen&Co

Makeover: gezelligheid in de slaapkamer

7 april 2016 5 min leestijd Geen reacties

De slaapkamer van Karin Trip in Zuidlaren is ongezellig. Wat zou ze het er graag net zo sfeervol willen hebben als de rest van het huis. Ze krijgt het niet voor elkaar.

Er is geen samenhang! Dat is het eerste dat styliste Els Selles te binnen schiet als ze de slaapkamer van Karin instapt. De kleuren kloppen niet, de verhoudingen kloppen niet, de aankleding klopt niet. Veel rommeltjes, veel stijlen door elkaar heen, statische lampen en een wand in een kleur okergeel die verder nergens terugkwam. Geen enkele stijl, zegt Karin. ,,Ik ben hier twee jaar geleden komen wonen. De slaapkamer is eigenlijk het sluitstuk van de inrichting geworden. Ik zou zo een knus plekje willen hebben, maar alles wat ik heb geprobeerd heeft niet geholpen.

Els is het met Karin eens. Gelukkig kan zij er wel ‘doorheen kijken’. ,,Een mooie slaapkamer is belangrijk. Je start en eindigt de dag er. Het is het eerste wat je ziet als je wakker wordt. Karin vond het eerst minder belangrijk, omdat het bezoek toch alleen in de woonkamer komt.”

Eerst gaat alle ‘meuk’ er uit. Een paar goede, grote basisstukken mogen blijven. Dat zijn het bed, het hoofdboard, de gordijnen en de kast. ,,Ik zie in een interieur van mensen altijd wel een paar dingen die ik kan gebruiken als uitgangspunt. Daar ga ik dan mee aan de slag. Je hoeft niet altijd alles nieuw te kopen. Het juiste kleurgebruik en de juiste verhoudingen zijn belangrijk.”

Alle losse spullen moeten van de vloer, zoals de nachtkastjes met hun losse spullen en het tafeltje. Daar knapte het al aardig van op. ,,De basisstukken komen beter tot hun recht als de kamer niet zo vol staat.”

Een ander probleem is dat de kleurcontrasten te groot zijn. Als je een stevige kleur gebruikt zoals dat okergeel op de muur, dan moet je dat altijd weer ergens terug laten komen. Anders is het contrast te hard, zegt Els. ,,Ik adviseer de witte muren die grenzen aan okergeel in een zachte tussenkleur te schilderen, bijvoorbeeld limoengeel. De deuren en kozijnen komen beter uit als ze worden overgeschilderd in wit zijdeglans. Geen hoogglans, want dat past beter bij oude huizen met paneeldeuren.

trip-14

Els: ,,Ik heb de donkere kleur van de gordijnen en het hoofdboard als uitgangspunt genomen. Ik heb voorgesteld om een grote ombouw bij het bed te maken, met open kastjes. Karin vindt dat niet handig en heeft een grote plank en zes kleinere opgehangen. Ook prima, dat geeft hetzelfde effect. Daar kun je een fijne knusse gezellige slaapplek mee creëren. Zo voel je je meer geborgen dan in een los bed.”

De aankleding van het bed? Els adviseert fris wit linnengoed. Want dat combineert zo mooi met geel. Karin vreest dat ze al haar dekbedovertrekken aan de kringloop moet doneren. Terwijl die toch best mooi zijn. Samen bedenken ze een oplossing: een witte sprei, die het textiel in verkeerde kleuren camoufleert.

Verder is het idee een groot wit kleed onder het bed te leggen. Dat is een stuk rijker en comfortabeler dan dat ielige kleedje, dat Karin nu naast haar bed heeft liggen. Om te voorkomen dat ze ’s morgens meteen met haar blote voeten op een koude vloer staat. In plaats van één royale kleed schuift Karin twee kleinere tegen elkaar aan. Dat scheelt in de portemonnee, en je ziet het verschil niet eens. Opeens heeft Karin in haar zonnige nieuwe slaapkamer een bed dat als een wit droomeiland in het midden staat. Het wit komt weer terug in de deuren en kozijnen. ,,Ik moest erg wennen aan dat wit. Ik vroeg me af het niet te ziekenhuisachtig zou worden. Maar nu het klaar is vind ik het prachtig.”

Op het bed ligt een serie comfortabele kussens: wollig en glad, met en zonder print, effen en samengesteld. Twee hebben er een afwijkende kleur lichtgrijs. Dat moet, vindt Els. ,,Als je het té veel op elkaar afgestemd is het ook weer saai.” Door de overdaad aan kussens lijkt het wel alsof Karin opeens een luxe hotelbed in haar slaapkamer heeft staan.

De ladenkast mag zijn kleur houden, maar heeft een nieuwe functie gekregen. Het is een soort herinneringskastje geworden, waarop nu een babyfoto, een eerste beertje en een piepbeestje uit Karin’s kindertijd staan.

De stijve lampjes zijn vervangen door één nieuwe. Deze heeft een natuurlijke uitstraling, verspreidt een zacht warm licht en is niet duur. Els: ,,Natuur is een item voor Karin. Dat is uitgelicht. Daarom zie je hier nu veel dingen die met de natuur te maken hebben. Bijvoorbeeld dat kussen met die eekhoorn, muurstickers van vogels en een foto van giraffes. Om het verder gezellig te maken, staan er sfeermakers op de nieuwe planken. Behalve het nieuwe lampje en de wekker, zijn dat ook flesjes, vaasjes en mooie dingen onder een stolp waarbij natuur thema is.

Els sluit met alles aan bij wat Karin mooi vindt. Zo is het hele huis gedecoreerd met tekstborden. Daar houdt Karin van. Dus voert de styliste deze persoonlijke voorkeur ook in de slaapkamer door, waardoor het weer aansluit bij de rest van het huis.

Karin vond het vooraf spannend, maar omdat Els vooraf een goed plan had durfde ze het wel aan. Daar kan ze voortaan op verder borduren. ,,Ik vind het bed het allermooiste. Dat je door simpel een paar planken op te hangen zo’n ander effect bereikt! Dat ik dat zelf niet kon bedenken! Daar heb je nu een styliste voor nodig! Voortaan kan ik mijn bezoek ook de slaapkamer laten zien.

trip-19

Tips van Els

  • Als je een heftige kleur toepast, gebruik hem dan nooit alléén. Dat is te hard. Gebruik een steunkleur, een tussenkleur. Els neemt zachtgeel: Limoen van Histor.
  • De zwartbruine planken zijn ‘blind’ opgehangen via een schuifsysteem.
  • Fris wit is een belangrijke kleur als je voor geel gaat. Een combinatie van slechts geeltinten is saai.
  • Denk royaal: een groot kleed is beter dan een kleine. Te duur? Leg twee kleinere naast elkaar, zoals onder Karins bed (2 keer 1.40×2.00 m. wordt dan 2.80×2.00 m.)
  • Vervang alle kleine kastjes door één grote.
  • Liever natuurlijke materialen dan kunststof.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S CORNÉ SPARIDAENS

Geen reacties

Laat een reactie achter

×