4 dingen in je keuken die je vaker schoon moet maken - Wonen&Co

4 dingen in je keuken die je vaker schoon moet maken

17 november 2014 2 min leestijd 6 Reacties

Een doekje halen over het aanrecht en het fornuis, dat doen we dagelijks. Maar andere onderdelen van de keuken zien we nogal eens over het hoofd. Hoe krijg je deze vier vergeten zaken schoon en bacterievrij?

1de filters van de afzuigkap

Je ziet ze niet, dus het is makkelijk ze te vergeten. Maar als je de filters van de afzuigkap niet regelmatig schoonmaakt raken ze verstopt met vet en vuil en doen ze hun werk niet goed meer.

Geen zin in een keuken vol kookdampen? Gooi de filters dan eens per maand in een sopje met kokend water, een flinke scheut afwasmiddel en een kwart kopje soda. Laat ze een minuut of 10 weken, voeg wat koud water toe om je handen te sparen en schrob ze daarna schoon met een schuursponsje. Spoel ze goed af en droog ze voor je ze terugplaatst.

2het vaatdoekje

HUISHOUDEN-SCHOONMAKEN-Vervang jij je vaatdoekje elke dag? Dat zou wel moeten: bacteriën vermenigvuldigen zich schrikbarend snel in de vochtige stof. Om de doekjes bacterievrij te krijgen gooi je ze in de wasmachine op 90 graden. Nog beter: laat ze eerst 5 minuten koken in een pan met water op het fornuis. Dat verwijdert de vlekken niet, maar alle bacteriën zijn gegarandeerd dood.

3de oven

De modernste ovens hebben een systeem waarbij voedselresten op hoge temperatuur verbrand worden, zodat je de oven niet meer handmatig schoon hoeft te maken. Heb jij een simpeler model, dan moet je zelf aan de slag. Het beste is na elk gebruik een doekje door de oven te halen voordat etensresten de kans hebben gekregen om aan te koeken.

De rekken moet je af en toe grondiger schoonmaken. Dat gaat een stuk makkelijker als je een bad hebt: leg de rekken erin en vul de kuip tot ze onder water staan. Voeg een vaatwasblokje toe en laat een paar uur tot een hele nacht weken. Alle vuil en vet is nu zo zacht geworden dat je het er met een sponsje makkelijk af kunt vegen.

4de snijplank

NIEUWEGEIN-65PLUS-WERKENRauw vlees moet je op een aparte plank snijden, dat weten de meeste mensen wel. Maar ook de plank waarop je groenten of brood snijdt is een broeinest van bacteriën. Regelmatig schoonmaken dus.

Een glazen of plastic plank kan in de vaatwasser, een houten plank fris je als volgt op: spray de plank in met desinfecterend schoonmaakmiddel en laat het even intrekken. Spoel de plank af en boen hem schoon met afwasmiddel en water. Droog hem af en wrijf hem in met zonnebloemolie. Wil je het nog grondiger aanpakken, schuur de plank dan eerst op voor je hem schoonmaakt. 

Heb jij ook een slimme schoonmaaktip? Laat een reactie achter! 

6 Comments

 • Johan 17 november 2014 at 15:20

  (citaat) “Wil je het nog grondiger aanpakken, schuur de plank dan eerst op voor je hem schoonmaakt” (einde citaat) …….. Dat moet natuurlijk zijn, Eérst Schoonmaken voor je hem schuurt….. anders schuur je het steeds dieper in….. Voor de rest…. ach een bacterie hier en daar moet je niet teveel van wakker liggen…. er zitten zoveel goede tussen……

 • margreet 17 november 2014 at 17:12

  Ik hoor nooit iemand over schuursponsjes. Veel mensen wassen daarmee af en het enige dat ze doen na de afwas is ze uitknijpen en laten drogen. De vuilresten zitten er dan nog gewoon in en kunnen heerlijk gaan rotten. Zo vies…

 • k.miltenburg 17 november 2014 at 17:46

  Houtensnijplank .
  Eerst het grove vuil eraf dan ff weken in oplossing water met zeep (5min).
  Vervolgens warm water (50graden)met zeep goed schrobben met een borstel.
  Dan afspoelen met heet water (80graden),meeste bacteriën zijn dood. laten drogen of drogen met keukenrol papier.
  Als je de plank ook nog eens desinfecteerd moet je toch weer naspoelen en drogen.
  Je wilt die rommel toch niet in je eten hebben.

 • Ria 17 november 2014 at 18:47

  Ramen wassen met heet water en daarin een in 4 gesneden ui. Streeploos en glanzend!

 • Kaat Mossel 17 november 2014 at 22:01

  qua houten snijplank: olie ‘m voor gebruik in met druivepit- of butlerolie. Werk met meerdere ‘lagen’. Als de plank geen olie meer opneemt zit ie dicht. Daarna kan ie gewoon na gebruik met heet water worden afgespoeld. Elke maand omgekeerd in zout leggen om ‘m schoon te trekken en daarna weer inolieën. Voor minder werk kies je een kunststof 🙂

 • Tina 17 november 2014 at 23:22

  Gebruik in plaats van een snijplank een groot etensbord. Afwassen en weer schoon.

 • Laat een reactie achter

  ×