Sfeervolle kerst in een nieuwbouwhuis - Wonen&Co

Sfeervolle kerst in een nieuwbouwhuis

25 december 2014 5 min leestijd Geen reacties

In huize Drent-Vedder in Veendam is het met kransjes, kaarsjes, kerstliedjes, een kribbetje en een grafische kerstboom helemaal knus en vrede op aarde. Maar niet alleen dan. ,,Ons huis is elke dag mooi, we maken het elke dag gezellig.”

Aan de rand van Veendam staat het huis van de familie Drent-Vedder. Het is een twee-onder-een kapwoning, in de nieuwe wijk Golflaan die, zoals de naam al doet vermoeden, vernoemd is naar de naastgelegen golfbaan. Het huis is voor hen gebouwd in 2005. Sindsdien woont Lidia er met haar man Richard en dochters Chloë en Noa.

,,Eigenlijk is het een vrij standaard huis”, vertelt ze. ,,Van buiten is het foeilelijk. Het heeft van zichzelf geen charme. Maar we hebben er toch voor gekozen, omdat het grote voordelen heeft. Het is licht en groot. Iedereen heeft er zijn eigen plek. De school, de winkels en de sportschool zitten om de hoek. Dat is heel handig met kleine kinderen.”

Sfeer en charme heeft Lidia er zelf wel in gebracht. Laat dat maar aan haar over. Ze bruist van de creativiteit. Als eigenaar van een bureau in creatieve communicatie en met een achtergrond in grafische vormgeving en fotografie weet ze wel raad met de inrichting van een huis.

Ze stond al eerder in de woonbijlage omdat ze een van de winnaars was van een fotowedstrijd rond Wonen&Co de beurs, met levensgrote foto’s van haar dochters. Die zijn als fotobehang toegepast in de woonkamer. Zelf gemaakt, natuurlijk. Net als heel veel andere dingen in huis. Marktplaats en kringloopwinkels zijn huisleveranciers en zorgen, samen met spullen uit de familie, voor een heel bijzondere en persoonlijke sfeer.

Kerst is voor Lidia een fijn moment om zich uit te leven. Niet met vrolijke kerstmannen die de gevel van het huis beklimmen of een dansje doen in de voortuin, maar op een geraffineerde manier. ,,Het ene jaar zijn we fanatieker dan het andere. Maar sinds we kinderen hebben, maken we er wel meer werk van. Samen knutselen vinden we leuk.”

Zo heeft ze de kerstboom dit jaar iets grafisch meegegeven door er witte ledballen en zwarte hartjes in te hangen. ,,De lampjes hangen normaal in de tuin. Het zijn ledlampjes die tegen de regen kunnen. Maar ik vind ze nu wel leuk voor in de boom.”

In de servieskast staat een moderne vertaling van een Dickensstraatje: romantische houten huisjes met verlichting aan de binnenkant. ,,Echt uitpakken met kerst doe ik niet. Maar ik hou er wel van om grappige elementen toe te voegen aan het interieur. Zo staat er een rendier met een rode snor op tafel en heb ik ‘rekwisieten’ van een kerstman op het prikbord hangen: alleen ogen, snor, muts en mond. Ik vind het leuk om te spelen met grafische vormen, cijfers, letters en kleur. En een knipoog af en toe.”

Lidia leidt ons door haar creatief ingerichte huis. De woonkamer ademt een ingetogen winterse kerstsfeer. Aan de straatkant is een zithoek, waar op de salontafel de kaarsjes branden. Aan de wand hangt een slinger kartonnen kerstballen, maar eigenlijk zijn het verlichte lampionnetjes. Op een etagère ligt allerlei kerstlekkers uitgestald. Uit de luidspreker klinken draadloze kerstliederen. In het midden staat de piano: Chloë speelt speciaal voor Wonen&Co Stille nacht, heilige nacht.

Aan de tuinkant is een open keuken met een houten aanrechtblad, een mosgroene wand en moderne witte klepkastjes. Natuurlijk is er een kerstgrapje te ontdekken: op de afzuigkap staan twee zelfgemaakte papieren kerstboompjes voor de sfeer.

Grenzend aan de keuken is een bijkeuken en vandaar kom je in Lidia’s atelier. Het is een heerlijke en inspirerende plek, waar ze haar creativiteit kan uitleven. Ook hier liggen kerstkaartjes en kerstvogeltjes zijn aan de lampen geklemd.

Via een open trap in de kamer kom je op de eerste etage, waar een kantoortje en de kinderkamers zijn. Op de overloop staat leuk ouderwets schoolmeubilair van Marco. Boven het tafeltje heeft Lidia een schoolbord met krijtverf gemaakt, tot aan het plafond. Met krijtverf ook heeft ze op de kamerdeur van de meiden een strook geschilderd, waarop met krijt hun namen staan.

Noa laat trots haar knusse kamer zien. Tegen een wand met donker bloemenbehang staat haar bureautje, met een kribbetje en een kerstboompje in een bloempot. Het is een fijn kamertje. Noa’s bed staat in de hoek en er staat een nachtkastje naast vol leuke spulletjes. Op bed ligt een hertjeskussen. Noa heeft ook een lieveheersbeestje dat licht geeft in het donker en mooie vormpjes maakt op het plafond. Een andere wand in haar kamer is beplakt met fotobehang van steigerhouten planken. Een kroonluchter met vrolijke lampenkapjes schijnt er een zacht licht op.

Chloë’s kamer is tegenover die van Noa. Hier vinden we een hoogslaper met knusse Franse vitrage er omheen. Ook hier een bureautje met een eigen kerstboom in een bloempot, tegen een wand met fotobehang. ,,Het is gemaakt van een vakantiefoto van de Provence waar we het zo fijn vonden”, vertelt Lidia. Op het behang heeft ze een tekst geschreven: ‘De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is’. De andere wanden dragen een zwart-wit barok behang. Chloë’s kleurrijke kleren hangen niet in een kast, maar aan een rek. Dat staat lekker vrolijk.

Lidia gaat ons voor naar de tweede etage. ,,Bijna alle wanden in huis zijn recht. Dat zorgt voor veel ruimte. Zelf slapen we onder een half schuin dak, onder een dakraam. Het is prachtig om zo naar de sterren te kijken.” Ook hier mooi behang, het is groen en draagt de print van uitgebloeide berenklauw. De aangrenzende kamer is een inloopkast, waar Lidia en Richard hun kleding hebben.

Denk niet dat elke kerst er in huize Vedder hetzelfde uitziet. ,,Ik heb wel tien dozen met kerstversiering en lichtjes. Ik hou er van. Het is voor het eerst dat de kerstboom in zwart en wit is, trouwens. Meestal kies ik voor veel kleur. Vorig jaar bijvoorbeeld was hij helemaal roze.”

Een gezellig kersthuis, we genieten er met z’n allen van. Maar hoe vaak hoor je niet dat mensen hun huis ongezellig vinden als in januari de kerstboom de deur uit is? Lidia heeft er geen last van. ,,Ik ben eigenlijk altijd met mijn huis bezig. Zorg dat je huis altijd mooi is, niet alleen met Kerstmis. Perfect hoeft het niet te zijn. Mijn kerstgedachte is daarom : ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’. Niks of niemand is perfect. Als je dat onder ogen durft te zien, dan zijn zelfs de kleinste dingen grote schatten.”


 

WIE Lidia (37), Richard (43), Chloë (10) en Noa (5).
WAAR Twee-onder-één kap in Veendam.
WONEN HIER SINDS 2005, toen is het gebouwd.
AANTAL SLAAPKAMERS 5
FAVORIETE PLEK Eettafel. Hier eten we, doen we spelletjes, maken we huiswerk en werken we op de laptop.
FAVORIETE WOONWINKEL Doe-oeg. Maar Xenos, Hema en de Deense winkel Sostrene Grene in Groningen zijn ook leuk.
LAATSTE AANKOOP Een groot meubelpaneel. Dat is gebruikt om een uitvergrote foto op te plakken. Een foto die Lidia heeft gemaakt van de ophaalconstructie van een sluis bij Zutphen, een herinnering aan hoe mooi ze het daar vond.
WOONWENS Op korte termijn: een witte betonnen gietvloer. Op lange termijn: een mooi oud pand, met grote werkstudio aan huis.
WEBSITE www.hoevedder.nl


 

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S DUNCAN WIJTING

Geen reacties

Laat een reactie achter

×